Opnieuw coronabesmetting bij nertsenhouderij in Landhorst

3 juli om 07:50 • Aangepast 10 juli om 07:44
Nertsen (foto: NFE).
Nertsen (foto: NFE).
Op een nertsenbedrijf in Landhorst is een coronabesmetting geconstateerd. Het gaat om een bedrijf met 4300 dieren. Het wordt zo snel mogelijk geruimd. Dat laten de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Carola Schouten van Landbouw weten.
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van ANP
Geschreven door
Janneke Bosch & ANP

De besmetting is aan het licht gekomen door de meldplicht die geldt als nertsenhouders merken dat hun dieren symptomen vertonen die kunnen wijzen op het coronavirus. In totaal zijn nu bij zestien nertsenhouderijen in Brabant besmettingen vastgesteld. Ook bij twee bedrijven in Limburg werd het virus al geconstateerd.

Ruimingen
Het besluit om alle besmette bedrijven te ruimen werd in mei genomen, nadat was gebleken dat het virus lang kan blijven circuleren. Dat kan risico's vormen voor de gezondheid van mens en dier. Nertsen worden door mensen aangestoken, en kunnen het virus op hun beurt ook weer overdragen op mensen.

Voor de resterende nertsenhouderijen geldt een landelijk vervoersverbod. Zij mogen geen bezoekers toelaten en moeten extra hygiënemaatregelen treffen. Het kabinet werkt nog aan een regeling waarmee nertsenhouders hun bedrijf eerder kunnen beëindigen. Jaren geleden is al besloten dat houden van de dieren voor hun pels in 2024 verboden wordt.

LEES OOK:

Wachten op privacy instellingen...