Politie tolereert geen tractoren meer op de snelweg, boeren worden meteen bekeurd

7 juli 2020 om 16:41 • Aangepast 14 juli 2020 om 20:14
nl
Protesterende boeren die met hun tractoren de snelweg op gaan, krijgen voortaan meteen een proces-verbaal. Dat melden de veiligheidsregio's en de politie na de demonstraties van de afgelopen dagen. Bovendien moeten ze de snelweg onmiddellijk verlaten.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

“De afgelopen dagen werden wij in onze eenheid geconfronteerd met kleine en grotere groepen demonstrerende boeren. Daarbij was veelal sprake van kortdurende demonstraties bij bedrijven en instellingen", meldt de politie aan Omroep Brabant.

"In een paar gevallen zorgden de demonstrerende boeren met hun landbouwvoertuigen voor grote overlast en een enkele keer zelfs voor een ronduit gevaarlijke situatie op onze snelwegen. Hoewel we als politie het recht om te demonstreren een groot goed vinden, kunnen we deze laatste gevallen niet tolereren.”

De boete voor het over de snelweg rijden met een tractor bedraagt 380 euro. Stilstaan op de snelweg levert een boete op van 390 euro. Bij het negeren van een bevel van de politie loopt dat bedrag nog verder op.

Acties
Boze boeren blokkeerden zaterdag het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel en zondag Eindhoven Airport. Ook maandag was het raak, toen de Amercentrale in Geertruidenberg en logistiek dienstverlener Kuehne + Nagel in Veghel werden dichtgezet.

"Vooropgesteld hopen wij dat het zover niet hoeft te komen en dat er geen landbouwvoertuigen onze snelwegen op gaan. We gaan er van uit dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt en we samen ernstige overlast en gevaarlijke situaties willen voorkomen. Daarover zijn we, voor zover mogelijk, ook met betrokken partijen in gesprek", meldt de politie. Een woordvoerster van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant gaf eerder op de dag een vergelijkbare reactie: "De lijn bij ons is: kom of blijf in gesprek om problemen te voorkomen."

De politie grijpt echter in als de openbare orde en veiligheid moeten worden gehandhaafd, zo voegde ze eraan toe. De woordvoerder: "De demonstraties mogen niet ten koste gaan van de veiligheid van anderen en van de actievoerders zelf. We bereiden ons voor op verschillende scenario’s en we schalen zoveel op als nodig."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.