LIVEBLOG

Coronanieuws: waarschijnlijk toch geen coronavirus bij NAC Breda, volgens nieuwe tests

10 augustus om 06:54 • Aangepast 18 augustus om 07:34
Blijdschap bij NAC Breda (foto: Hollandse Hoogte).
Blijdschap bij NAC Breda (foto: Hollandse Hoogte).
Ook deze maandag viel er veel te melden over de verspreiding van het coronavirus en de aanpak hiervan. In deze blog hielden we je op de hoogte. Dinsdag openen we een nieuw liveblog voor het laatste nieuws rondom de coronacrisis.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie
  • In de Brabantse ziekenhuizen, en die van Weert, zijn op dit moment achttien coronapatiënten opgenomen.
  • Volgens ouderenbond ANBO moet er een mondkapjesplicht komen in verpleeghuizen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themasite.

Dit liveblog is gesloten. Dinsdag openen we een nieuw liveblog waarin we je op de hoogte houden van al het nieuws rond de coronacrisis.

20.38
Onder leraren bestaan veel zorgen over het opengaan van middelbare scholen zonder mondkapjes en onderlinge afstand tussen leerlingen. Dat blijkt uit een enquête die vakbond Leraren in Actie heeft gehouden, meldt Nieuwsuur. Volgens de huidige richtlijnen hoeven leerlingen onderling geen anderhalve meter afstand te houden, alleen van hun docent. En er hoeft in de volle klaslokalen geen mondkapje te worden gedragen. Tachtig procent van de leraren vindt het onveilig om de scholen zo weer volledig te openen, blijkt uit de voorlopige resultaten. In het noorden van het land beginnen de scholen volgende week. In onze regio hebben de middelbare scholieren nog twee weken vakantie.

20.32
Vanwege het hoge aantal coronabesmettingen, waren maandag de ogen op Bergen op Zoom gericht. De burgemeester wil extra controleren op naleving van de strengere horecamaatregelen. Hoewel het maandagmiddag rustig was op de terrassen, ligt dat waarschijnlijk meer aan de hitte dan aan het feit dat mensen zich zorgen maken. "Ik kom net van het terras. Ik houd me aan de regels. Dus dan hoef ik toch niet bang te zijn."

19.01
Ondernemers in de horeca kunnen klanten niet de toegang ontzeggen als die weigeren hun contactgegevens te geven. Dat benadrukt het ministerie van Economische Zaken (EZK). Onder horeca-ondernemers ontstond verwarring over de aangescherpte maatregel, die het kabinet vorige week bekendmaakte.

Ondernemers zijn sinds maandag verplicht gasten te vragen hun contactgegevens achter te laten. Mensen kunnen dit weigeren en als ze dat doen, mag een zaak op basis daarvan hun niet de toegang ontzeggen.

De gegevens zijn bedoeld om snel en goed bron- en contactonderzoek te kunnen uitvoeren, als blijkt dat er besmettingen in een café of restaurant hebben plaatsgevonden, stelt EZK.

17.06
Belgen zijn de komende tijd even niet welkom in Bergen op Zoom. Dat zegt burgemeester Frank Petter tijdens een extra persconferentie over het toegenomen aantal besmettingen in zijn gemeente. "Normaal gesproken komen Belgen graag naar Bergen op Zoom, en we zien ze ook graag komen. Maar nu liever op een later moment." De zuiderburen moeten wat de burgemeester betreft dus even thuisblijven.

Een mondkapjesplicht wordt nog niet ingevoerd in Bergen op Zoom. Aanstaande donderdag komt het crisisteam van de gemeente opnieuw bij elkaar en dan wordt daar een besluit over genomen.

16.09
Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven heeft vanaf dinsdag een nieuwe hoofdingang. Omdat het steeds drukker werd in het ziekenhuis was er bij de voormalige entree te weinig ruimte om voor patiënten en bezoekers een veilige doorgang te garanderen. In de nieuwe vorm is die ruimte er volgens het ziekenhuis wel.

15.42
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Brabant is in de afgelopen 24 uur met 66 gestegen, de meeste gevallen werden in het westen van de provincie geconstateerd. Dat blijkt uit de cijfers op het coronadashboard van de overheid.

In de grootste Brabantse steden zien de stijgingen er als volgt uit:

Bergen op Zoom: 9

Breda: 18

Tilburg: 3

Den Bosch: 1

Eindhoven: 8

Helmond: 7

15.27
In de Brabantse ziekenhuizen, en die van Weert, zijn op dit moment achttien coronapatiënten opgenomen, meldt het ROAZ. Dat zijn er drie meer ten opzichte van vorige week maandag. Van hen bevinden zich er vijf op de intensive care. Er zijn de afgelopen week in Brabant geen coronapatiënten overleden. In de Brabantse en Weertse ziekenhuizen zijn 36 mensen opgenomen bij wie een coronabesmetting vermoed wordt. Van hen bevindt niemand zich op de ic.

14.21
Er lijkt toch geen sprake van het coronavirus bij NAC Breda. Dat maakte de voetbalclub maandagmiddag bekend, op basis van nieuwe tests. Zondag werd de oefenwedstrijd van NAC tegen FC Dordrecht nog afgelast nadat twee mensen positief hadden getest. "Na deze hertest lijkt het minder waarschijnlijk dat er besmettingen zijn bij NAC", laat de Bredase voetbalclub weten.

Wachten op privacy instellingen...

14.19
Het aantal mensen dat positief heeft getest op het coronavirus is de afgelopen 24 uur landelijk gestegen met 630. Dat blijkt uit het coronadashboard van de Rijksoverheid. Dat is de hoogste stijging in een dag sinds 26 april. Het aantal ziekenhuisopnames is met zes gestegen. De voorbije 24 uur is niemand aan het virus overleden.

12.53
Voor horecabedrijven zijn de aangescherpte registratieregels voor klanten die het kabinet vorige week aankondigde, werkbaar. Dat laten horecabedrijven en vakverenigingen weten na een rondgang. Wel zijn er nog vragen in hoeverre de privacy van klanten die hun contactgegevens achterlaten gewaarborgd is. "Op die antwoorden zitten we nog te wachten", zegt voorzitter Robèr Willemsen van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

12.33
Protestgroep Viruswaarheid heeft zich als eisende partij aangesloten bij het kort geding tegen de mondkapjesplicht in Amsterdam. Ook marktkooplui van de Albert Cuyp doen mee. Dat zegt jurist Jeroen Pols, die klager Ab Gietelink bijstaat. Gietelink, bewoner en cultureel ondernemer op de Wallen in Amsterdam, spande het kort geding tegen de gemeente maandag aan.

12.23
Deze week worden door seniorenorganisatie KBO-PCOB, in samenwerking met Hertog IJs en Zorgboodschap, 15.000 ijsjes uitgedeeld aan bewoners van verpleeghuizen. "Verpleeghuisbewoners hebben het de afgelopen coronatijd vaak moeilijk gehad", vertelt directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB. "En de zomerse temperaturen zijn ook niet voor iedere senior aangenaam. Met deze actie hopen we verkoeling te bieden en een geluksmomentje te creëren."

12.09
Het Radboudumc in Nijmegen laat geen bezoekers meer toe die in de afgelopen twee weken naar een land zijn geweest waarvoor het reisadvies oranje of rood is. Patiënten die in deze risicogebieden zijn geweest worden wel opgenomen, maar in isolatie. "Om ook na de vakantieperiode de veiligheid van onze patiënten, bezoekers en medewerkers te waarborgen."

Wachten op privacy instellingen...

11.25
Er hebben zich vorige week landelijk bijna 99.000 mensen laten testen op het coronavirus, drieduizend minder dan een week eerder. Het aantal uitgevoerde tests leek fors te dalen, maar in de loop van vorige week kwam een herstel. GGD GHOR Nederland weet niet of het herstel komt door een noodoproep van deze overkoepelende organisatie, door de coronacijfers waar het RIVM een dag later mee kwam of door de persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge donderdag.

11.09
De overslag in de zeehaven van Amsterdam en andere havens in het Noordzeekanaalgebied daalde in de eerste zes maanden van dit jaar met bijna elf procent als gevolg van de coronacrisis. "Voor het eerst in jaren is er sprake van een daling van de overslag in onze haven en die is meteen significant", reageert topman Koen Overtoom van havenbedrijf Port of Amsterdam. "Toch zijn wij niet pessimistisch."

10.51
Sinds het vliegverkeer weer op gang is gekomen, is het aantal meldingen over passagiers die zich misdragen in vliegtuigen flink toegenomen. Die misdragingen hangen vaak samen met de aan boord geldende coronamaatregelen, zoals het dragen van een mondkapje. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op basis van een analyse.

Wachten op privacy instellingen...

10.35
Huisartsen, verpleegkundigen en anderen die in de zorg werken, moeten beter beschermd worden bij een nieuwe golf coronabesmettingen. Daarvoor pleiten zes medische organisaties. Ze willen bijvoorbeeld dat er regionale voorraden van beschermingsmiddelen komen, zodat zorgpersoneel sneller de beschikking krijgt over mondkapjes, handschoenen, schorten en schermen in gebieden waar een uitbraak is.

10.00
Een groot feest op drie naast elkaar liggende binnenvaartschepen op de Nieuwe Merwede bij Dordrecht is afgelopen weekend vanwege het negeren van de coronavoorschriften door de politie beëindigd. Op een van de schepen draaide een deejay muziek in een partytent. Ruim vijftig pleziervaartuigen en zo’n 25 waterscooters lagen om de schepen heen en zo vierden in totaal zo’n 350 mensen feest. "In andere tijden wellicht een mooi beeld maar niet nu", benadrukt de politie.

09.00
Alle stads- en streekbussen en trams in ons land worden mogelijk nog vóór oktober voorzien van kuchschermen voor chauffeurs. Als die er zijn, mogen reizigers weer voorin instappen zodat betere controle mogelijk is en zwartrijden wordt tegengegaan. Ook worden er maatregelen genomen om extra te ventileren, verder zullen bussen vaker worden schoon gemaakt. Dit alles om besmettingen in het openbaar vervoer tegen te gaan, zo meldt branchevereniging OV-NL. De veranderingen komen er na een onderzoek dat door TNO is gehouden.

08.02
Het Leidse biotechnologiebedrijf Pharming heeft een eerste patiënt behandeld in een uitgebreide studie naar een medicijn dat mogelijk helpt tegen corona. De beursgenoteerde onderneming werkt al langer aan een middel tegen het virus, waarbij wordt samengewerkt met het Universitair Ziekenhuis Bazel in Zwitserland. De bewuste patiënt ligt ook in Zwitserland. Hoe het met hem of haar gaat is niet duidelijk.

07.36
Universiteiten en hogescholen zullen maximaal dertig procent van hun onderwijs fysiek aanbieden komend jaar. Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs verschillende onderwijsinstellingen. Daarbij krijgen eerstejaars vaak voorrang. Volgens Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten VSNU, is die dertig procent gebaseerd op een doorrekening van de anderhalve meter-regel. "Alles is gericht op minimalisering van de studieachterstand."

7.00
Met ingang van deze maandag moeten horecagasten bij aankomst in een café of restaurant hun contactgegevens achterlaten. Ook wordt reserveren weer verplicht voor een bezoek aan restaurant of terras. Die maatregelen werden vorige week donderdag door premier Mark Rutte aangekondigd tijdens een persconferentie. Ze moeten het makkelijker maken om bron- en contactonderzoek uit te voeren na een lokale corona-uitbraak. Klanten zijn overigens niet verplicht om hun contactgegevens af te staan. Wel kan de horecaondernemer mensen weigeren die niet mee willen werken. In Breda bestaat aversie tegen deze nieuwste plannen.

5.00
De kans bestaat dat Bergen op Zoom de eerste stad in Brabant wordt waar een mondkapjesplicht wordt ingevoerd. Burgemeester Frank Petter deed die suggestie in gesprek met een verslaggever van het SBS6-programma Hart van Nederland. Hij beklaagde zich over het feit dat 'supermarkten steeds soepeler' worden. Wanneer het aantal besmettingen in Bergen op Zoom niet omlaag gaat, kan een mondkapjesplicht worden ingevoerd. “Misschien eerst in afgesloten ruimten,” aldus Petter, die zich ook bij Omroep Brabant bezorgd uitliet.

Wachten op privacy instellingen...