Video

Johan van Laarhoven komt na zes jaar vervroegd vrij met enkelband

11 augustus 2020 om 18:47 • Aangepast 19 augustus 2020 om 08:44
nl
De voormalige coffeeshophouder Johan van Laarhoven komt eerder vrij. Hij mag op 28 augustus, na ruim zes jaar, de cel verlaten. Wel moet hij nog een enkelband dragen, bevestigen advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Knoops aan Omroep Brabant na berichtgeving van NRC.
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Momenteel zit Van Laarhoven (60) vast in de gevangenis in Vught. Eerder bracht hij jaren in de cel door in Thailand, waar hij in 2014 werd opgepakt.

Penitentiair programma
Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft ingestemd met het verzoek van de advocaten van Johan van Laarhoven om hem een jaar eerder met een enkelband in vrijheid te stellen. Eigenlijk zou hij pas in augustus 2021 vrijkomen.

Carry Knoops bevestigt dat de oud-coffeeshophouder op 28 augustus de cel mag verlaten. "Maar verder kan ik er niets over zeggen, op verzoek van onze cliënt."

Bevestiging ministerie van Justitie en Veiligheid
Het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt woensdag dat Johan van Laarhoven vervroegd vrijkomt met een enkelband. Volgens een woordvoerder is de vervroegde vrijlating mogelijk voor iedere gevangene met een voorwaardelijke gevangenisstraf.

"Van Laarhoven wordt dus behandeld als iedere andere gedetineerde", aldus de woordvoerder. Het ministerie kon niet bevestigen of hij op 28 augustus vrijkomt,

'Nieuwe poging'
Advocaat Gerard Spong, die Van Laarhoven ook bijstaat, zegt in NRC niet uit te sluiten dat de officier van justitie zal proberen om Johan van Laarhoven op 28 augustus direct opnieuw vast te te zetten.

Johan van Laarhoven, zijn broer Frans en drie andere verdachten moeten nog terechtstaan op verdenking van onder meer belastingfraude en witwassen. Die zaak staat volgens het Openbaar Ministerie los van de Thaise zaak.

75 jaar cel
Tilburger Johan van Laarhoven werd in Thailand veroordeeld tot 75 jaar cel voor witwassen. De Thaise autoriteiten gingen over tot vervolging van de Tilburger nadat justitie in Nederland een rechtshulpverzoek had ingediend. De Nederlandse justitie verdenkt hem ook van witwassen en belastingfraude en riep de hulp in van de Thai omdat Van Laarhoven daar woonde.

Van Laarhoven zat 5,5 jaar vast in een Thaise cel, onder erbarmelijke omstandigheden, voordat hij in januari van dit jaar naar Nederland kwam. Hij mocht de rest van zijn straf hier uitzitten. Naar Nederlandse maatstaven zou hij in augustus van volgend jaar voor vervroegde vrijlating in aanmerking komen.

Tukta van Laarhoven
Vorige maand werd de vrouw van Johan van Laarhoven, Tukta van Laarhoven, vrijgelaten in Thailand. Zij zat tot dat moment nog in dat land vast. Advocaat Geert-Jan Knoops zei toen al dat er ook nog druk werd gewerkt aan de vervroegde vrijlating van Johan van Laarhoven. "Dat is een opdracht die nog voor ons ligt", zei de raadsman daarover toen.

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!