Strengere hygiënemaatregelen en controles voor alle nertsenhouderijen

28 augustus 2020 om 15:28 • Aangepast 4 september 2020 om 15:24
nl
Alle nertsenhouders moeten verplicht elke week de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) laten weten wie er op hun bedrijven in de stallen werkt. En mensen die op verschillende nertsenhouderijen werken, moeten tien dagen wachten voor ze weer op een andere plek aan de slag mogen. Met die strengere maatregelen moet de verspreiding van het coronavirus op nertsenfokkerijen worden tegengegaan.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Het zijn aanvullende maatregelen die minister Carola Schouten van Landbouw vrijdag bekendmaakte. Omdat er ondanks de eerder genomen hygiënemaatregelen nog steeds besmettingen voorkomen, worden die maatregelen en de controle daarop verder aangescherpt.

De NVWA denkt namelijk dat de meeste besmettingen op nertsenfokkerijen via andere nertsenfokkerijen worden overgebracht doordat mensen in meerdere bedrijven komen. Daar wordt nu dus strenger op gecontroleerd.

Uiterlijk maart 2021
Ook bevestigde de minister het bericht dat nertsenfokkerijen uiterlijk maart 2021 moeten stoppen. De nertsensector wordt daarmee drie jaar eerder beëindigd dan oorspronkelijk gepland: in 2024 zouden de fokkerijen sowieso al moeten stoppen.

Minister Schouten: “Ondanks de grote impact die dit heeft voor de nertsenhouder en zijn bedrijf geeft dit ook duidelijkheid in een onzekere tijd. De datum waarop de nertsenhouderij in Nederland zou stoppen, wordt hiermee drie jaar naar voren gehaald. Het OMT-advies voor een verplichte stoppersregeling is hierin heel duidelijk.”

150 miljoen extra
Al bij 41 nertsenfokkerijen, waarvan 31 in Brabant, werd het coronavirus in de afgelopen maanden vastgesteld. Al die bedrijven zijn inmiddels geruimd.

Om te voorkomen dat de nertsenfokkerijen ook in de toekomst een bron van het coronavirus blijven, heeft het kabinet nu 150 miljoen euro uitgetrokken om alle nertsenhouders vervoegd uit te kopen. Dat komt bovenop de 32 miljoen die er al was voor de sloop- en ombouwregeling voor nertsenhouders.

Er worden geen fokkerijen preventief geruimd.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.