Helmond hakt knoop door: geen optochten of nieuwe prinsen komend carnavalsseizoen

2 oktober 2020 om 15:00
Bomvolle straten tijdens de optochten zijn er dit seizoen niet bij. (Foto: Marcel Smedeman)
Bomvolle straten tijdens de optochten zijn er dit seizoen niet bij. (Foto: Marcel Smedeman)
Ook in Helmond gaat er een streep door de traditionele carnavalsprogramma's. Er komen geen nieuwe prinsen in de stad, ook zijn er halverwege februari geen carnavalsoptochten. Dat hebben de Helmondse carnavalsverenigingen donderdagavond gezamenlijk besloten.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

De achttien carnavalsverenigingen in Helmond, met normaal gesproken elk een eigen prins en eigen carnavalsprogramma, vinden het risico te groot. ''In deze onzekere coronatijd is het onverantwoord om een dergelijk evenement te organiseren'', staat in een gezamenlijke persverklaring. ''Het is het bewijs hoe grillig het virus is.''

Duidelijkheid voor deelnemers optocht
De prinsbekendmakingen stonden vanaf begin november gepland. Deze gaan allemaal niet door. Een deel van de carnavalsverenigingen kiest ervoor om voor dit seizoen door te gaan met de prins van afgelopen carnaval. Een ander deel gaat voor een carnaval zonder hoogheid.

Ook de vier carnavalsoptochten (zaterdag Stiphout en Mierlo-Hout, zondag Helmond en maandag Brouwhuis) gaan definitief niet door. Daarmee komt er eindelijk duidelijkheid voor de wagenbouwers en loopgroepen in de gemeente, tot groot genoegen van een aantal carnavalsverenigingen.

Zoektocht naar alternatief programma
Helmond is daarmee een van de laatste gemeentes in onze provincie waar de carnavalsverenigingen een besluit nemen over carnaval 2021. Een maand geleden durfden de clubs nog geen gezamenlijk besluit te nemen.

De gemeente heeft wel een oproep aan de carnavalsverenigingen gedaan om te blijven nadenken over een eventueel alternatief. De verenigingen gaan nu afzonderlijk van elkaar daarover nadenken. In december wordt met de coronamaatregelen van dat moment bekeken of deze alternatieven haalbaar zijn.

Buurgemeente Geldrop-Mierlo maakte donderdagavond een zelfde soort beslissing bekend. Ook daar zijn komend carnavalsseizoen geen prinsenwissels of optochten.

LEES OOK:

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...