Liveblog

Coronanieuws: ook horeca in België vier weken op slot, 1208 nieuwe besmettingen in Brabant

16 oktober 2020 om 07:00 • Aangepast 16 oktober 2020 om 22:48
nl
Ook deze vrijdag hielden we je op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom de verspreiding van het coronavirus.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Eén op de drie Nederlanders is bewuster bezig met gezondheid sinds de coronapandemie.
  • Burgemeester bestraft café in Roosendaal na 'beschamend' feest.
  • Volgens onderzoek van het RIVM neemt de angst bij Nederlanders om besmet te raken toe.
  • Vorige week zijn er naar schatting 2950 mensen overleden, ongeveer 150 meer dan verwacht voor deze periode, meldt het CBS.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.50
Dit liveblog is afgesloten.

22.43 - Premier wist van vakantie koningspaar
Minister-president Mark Rutte was op de hoogte van de vakantieplannen van koning Willem-Alexander, voordat die vrijdag met het regeringsvliegtuig naar Griekenland vertrok. Dat meldt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Veel Kamerleden willen van Rutte weten of hij wist dat de koning de herfstvakantie in het buitenland wilde doorbrengen, terwijl het kabinet mensen juist vraagt daar terughoudend mee te zijn. "Hij is te allen tijde ministerieel verantwoordelijk, en wist ook in dit geval van deze reis", aldus de zegsman.

22.06 - Carnaval Nuland deels geschrapt
De carnavalsactiviteiten in Nuland die voor dit jaar gepland stonden, onder meer op 11 november, gaan niet door. Dat zegt de organisatie van het carnaval in Waoterrijk. Ook de optocht gaat niet door, is nu al bekend. Hoe het met de andere activiteiten voor 2021 gaat, is nog niet duidelijk.

21.44 - De Jonge: terugkeer koninklijke familie in samenspraak besloten
Bij AZ zijn vrijdag negen besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Het gaat om zes spelers en drie werknemers. De personen in kwestie zijn vrijdagmiddag in isolatie gegaan.

De besmettingen zijn bij vier spelers van de A-selectie en twee spelers van Jong AZ vastgesteld. De Alkmaarse club maakt vanwege de privacy geen namen bekend van de betrokkenen. De eredivisiewedstrijd van zaterdag tegen VVV-Venlo kan volgens de club wel worden gespeeld.

21.03 - Koning breekt vakantie af na ophef
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima breken hun vakantie in Griekenland af. Ze laten dat weten via de Rijksvoorlichtingsdienst. "We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons. We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het Covid-19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij."

20.38 - Venloos ziekenhuis VieCuri schaalt reguliere zorg af
Ook VieCuri in Venlo stelt vanaf maandag een deel van de geplande operaties uit. Twee van de tien operatiekamers sluiten, en dat treft volgens het ziekenhuis 10 tot 15 patiënten per dag. De gewone zorg wordt afgeschaald omdat het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames in Noord-Limburg fors oploopt. De afspraken op de poli's gaan vooralsnog wel door, maakte VieCuri vrijdag bekend.

Ook in Brabant werden operaties uitgesteld.

20.22 - Boete voor eigenaar Haags café Luden voor overtreden coronaregels
De eigenaar van het Haagse café-restaurant Luden, John Prins, krijgt een boete voor het feit dat bezoekers woensdagavond op een kluitje stonden te hossen op het terras. De hoogte is nog niet bekend. Daarover beslist het Openbaar Ministerie, zegt de woordvoerder van Jan van Zanen, de burgemeester van Den Haag en de voorzitter van de veiligheidsregio Haaglanden.

Als de eigenaar de coronamaatregelen nog een keer overtreedt, kan dat leiden tot dwangsommen van 10.000 euro, met een maximum van 50.000 per overtreding. Ook kan worden besloten het café tijdelijk te sluiten, aldus de burgemeester. Van Zanen noemde de situatie op het Plein "volstrekt onverantwoord".

De eigenaar heeft donderdag bij verschillende media zijn spijt betuigd.

19.45 - Belgische horeca maand dicht, nachtklok in hele land
Even over de grens gaan eten of drinken nu de Nederlandse horeca dicht is, kan vanaf maandag niet meer. Cafés en restaurants in België gaan vanaf maandag vier weken dicht. In de strijd tegen het coronavirus wordt in het hele land vanaf dat moment ook een avondklok van kracht. Mensen mogen zonder goede reden niet buiten zijn tussen middernacht en 05.00 uur 's-ochtends.

19.16 - Coronapandemie eist wereldwijd meer dan 1,1 miljoen levens
Het aantal mensen dat wereldwijd is overleden door Covid-19 heeft de 1,1 miljoen overschreden. Een telling van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore wijst dat uit. In Nederland zijn volgens de cijfers van de universiteit 6765 mensen aan het virus bezweken.

Deskundigen zeggen dat het werkelijke dodental hoger ligt vanwege een gebrek aan testen en de mogelijkheid dat sommige landen de daadwerkelijke cijfers verborgen houden.

17.58 - 'Tweede coronagolf nekslag voor groepsaccomodaties'
De opleving van het nieuwe coronavirus dreigt voor ondernemers die groepsverblijven voor vakanties aanbieden het einde te betekenen. Doordat ze nog maar kleine groepen kunnen ontvangen, lopen ze volgens de brancheorganisatie HISWA-RECRON tussen de 70 en 90 procent van de normale omzet mis.

Volgens directeur Geert Dijks valt de omzetdaling door de coronapandemie buiten het normale ondernemersrisico. Hij hoopt dat het kabinet de getroffen ondernemingen helpt met een speciale time-outregeling, ook wel bekend geworden als winterslaap. In de kern gezonde bedrijven zouden daarbij de mogelijkheid moeten krijgen tijdelijk alle activiteiten te staken zonder failliet te gaan, zodat ze in latere tijden weer kunnen ondernemen.

17.53 - Tweede Kamer boos over vakantie koning
In de Tweede Kamer is met ergernis gereageerd op het vakantiebezoek van koning Willem-Alexander aan Griekenland. Oppositiepartij GroenLinks wil opheldering van minister-president Mark Rutte. "Als de koning nu op vakantie gaat is dat echt het verkeerde signaal aan Nederland", vindt fractievoorzitter Jesse Klaver.

Kamerlid Joost Sneller van regeringspartij D66 noemt het "onverstandig en onbegrijpelijk" dat de koning naar Griekenland is gereisd. Juist gezien de "voorbeeldfunctie" die het staatshoofd heeft, had hij gehoor moeten geven aan de oproep van het kabinet om zoveel mogelijk "in je eigen omgeving te blijven".

SP'er Ronald van Raak vindt het niet bij de "geest van deze tijd" passen dat Willem-Alexander op vakantie gaat.

17.22 - Koning in Griekenland
Koning Willem-Alexander is vrijdagmiddag in Griekenland aangekomen om daar vakantie te vieren. Hij vloog aan het eind van de middag met het regeringstoestel naar zijn vakantieadres. Dat melden ingewijden. De koning heeft een vakantiehuis in Griekenland. Of zijn gezin mee is gereisd, is niet bekend.

Het vasteland van Griekenland, waar het vakantiehuis staat, heeft code geel. De Griekse eilanden hebben code oranje.

Het kabinet maakte eerder bekend extra maatregelen te nemen om mensen te ontmoedigen naar gebieden te reizen waar een oranje reisadvies geldt, werd eerder deze week nog bekend. Vicepremier Hugo de Jonge werd vrijdag na afloop van het kabinetsberaad gevraagd of de koning in Griekenland op vakantie is. "Dat is mij niet bekend", antwoordde hij.

15.45 Hockeybond wil gesprek met minister
De Nederlandse hockeybond wil op korte termijn een gesprek met minister Tamara van Ark van Sport. De KNHB wil haar ervan overtuigen dat de hoofdklasse bij de mannen en de vrouwen een doorstart verdient en een uitzonderingspositie verdiend. De minister hield vrijdag vast aan haar besluit dat in de gedeeltelijk lockdown alleen het betaald voetbal in de ere- en eerste divisie en het eredivisievoetbal voor vrouwen mogen doorgaan.

"De KNHB is teleurgesteld in het besluit van minister Van Ark, vooral omdat er nog geen overleg heeft plaats kunnen vinden tussen sportkoepel NOC*NSF en de overheid", luidt een verklaring.

15.18 - 1208 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn het afgelopen etmaal 1208 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat is een daling van 180 ten opzichte van een dag eerder, toen er 1388 besmettingen waren geregistreerd.

15.17 - 7997 nieuwe coronabesmettingen
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7997 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op donderdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7825 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 7833, maar dat is vrijdag bijgesteld.

13.50 - Streep door middaggebed in moskeeën en weekendvieringen in kerk
Diverse kerken in zeker zes parochies van de katholieke kerk in Brabant blijven de komende weken dicht voor vieringen. De parochiebesturen hebben dit besloten om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt.

13.39 - Dringend advies Hersteld Hervormde Kerk: maximaal 30 personen
De Hersteld Hervormde Kerk (HHK) geeft het dringende advies aan haar gemeenten om een maximum van dertig bezoekers per dienst aan te houden. Dat maakte een woordvoerder van de HHK vrijdagochtend bekend. Daarmee geeft HHK gehoor aan de oproep van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zich te houden aan de landelijk geldende groepsgrootte in een ruimte.

Afgelopen weken ontstond commotie toen verschillende kerken, waaronder de Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst, veel meer dan dertig mensen toelieten bij een kerkdienst.

13.14 - Reisbranche: voucherpaniek is nergens voor nodig
Consumenten hoeven zich geen zorgen te maken over het al dan niet terugkrijgen van geld voor hun reisvoucher, stellen reisbranchevereniging ANVR en garantiefonds SGR. Zij merken op dat er onrust is ontstaan onder reizigers dat reisorganisaties niet over voldoende financiële middelen beschikken om de reisvouchers terug te betalen. "Maar iedereen met een voucher met een SGR-garantie kan erop rekenen dat zij deze binnen een jaar kunnen verzilveren", zegt de directeur van SGR, Erik Jan Reuver.

12.50 - Burgemeester bestraft café in Roosendaal na 'beschamend' feest
Burgemeester Han van Midden bestraft feestcafé Bij Moeders aan de Markt in Roosendaal, omdat daar woensdagavond massaal de coronaregels genegeerd werden tijdens een feest. Als de huidige gedeeltelijke lockdown voorbij is, moet het café zes maanden lang twee uur eerder dicht dan de andere horecazaken in de stad. "Vanzelfsprekend wordt de naleving van deze maatregel dan streng gecontroleerd."

12.46 - Het blijft rustiger worden op de weg en in het openbaar vervoer
Nederlanders stapten deze week weer minder in een auto, trein, bus, tram, metro of op een veerpont. Daarmee lijken ze gehoor te geven aan het dringende verzoek van het kabinet om waar mogelijk thuis te werken en minder te reizen. Dat blijkt uit cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink en de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW).

12.09 - Online bestellingen AH tijdelijk niet mogelijk door grote drukte
Bij de webwinkel van Albert Heijn is het sinds de persconferentie van premier Mark Rutte dinsdag extreem druk. Omdat de bezorgblokken vol beginnen te raken, meldt de site dat online bestellen op dit moment niet mogelijk is. Volgens een woordvoerster werkt de supermarkt aan een oplossing.

12.02 - RIVM: angst om besmet te raken neemt toe
Mensen maken zich steeds meer zorgen dat zij ook het coronavirus kunnen oplopen, nu het aantal besmettingen stijgt. Een op de vijf mensen denkt in de komende tijd waarschijnlijk besmet te worden. Dat is bijna twee keer zoveel als een maand geleden.

In een enquête van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt de helft van de ondervraagden bezorgd te zijn. Drie op de tien mensen voelen zich hulpeloos en bang en zijn gestrest. Volgens het RIVM is dit vergelijkbaar met het gevoel onder Nederlanders in april, tijdens de eerste coronagolf.

11.46 - Burgemeesters en kabinet bespreken strenger handhaven lockdown
De veiligheidsregio's en het kabinet gaan maandag afspraken maken over het 'steviger handhaven' van de gedeeltelijke lockdown, aldus minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. "Dan gaan we echt met zijn allen op dezelfde manier handhaven."

Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar waren er klachten over verschillen in handhaving in het land. In de ene gemeente kreeg je een boete voor een overtreding van de coronaregels terwijl in een andere gemeente mensen er met een waarschuwing van af kwamen.

11.30 - KNVB wijst clubs op scherp naleven van coronaprotocollen
Voetbalbond KNVB heeft alle clubs in het betaald voetbal op het hart gedrukt de coronaprotocollen nauwgezet na te leven. Dit om te voorkomen dat de voortgang van de competities onder druk komt te staan. Dat is gebeurd in een digitale call na de coronagevallen bij RKC Waalwijk, FC Den Bosch en NAC Breda, waardoor wedstrijden moesten worden afgelast.

De bond heeft de clubs ook gewaarschuwd dat bij nalatigheid de tuchtcommissie wordt ingeschakeld. "We kunnen niet onbeperkt wedstrijden blijven verplaatsen, anders komt niet alleen de competitie onder grote druk maar valt ook het draagvlak weg", zegt een woordvoerder.

Inmiddels zijn al vijf wedstrijden vanwege spelerstekorten door coronagevallen afgelast of verplaatst: RKC Waalwijk - PEC Zwolle, FC Den Bosch - Almere City, De Graafschap - NAC Breda, NAC Breda - Cambuur en Helmond Sport - De Graafschap.

11.27 - Rotterdams restaurant Joelia beëindigt hotel-diner-arrangementen
Het Rotterdams sterrenrestaurant Joelia is per direct gestopt met de hotel-diner-arrangementen die het aanbood. Dat heeft Mario Ridder van Joelia vrijdag gemeld. Hij zei dat dit besluit is genomen in goed overleg met de gemeente Rotterdam.

Joelia aan de Coolsingel bleef ondanks de coronamaatregelen toch mensen ontvangen omdat ze via het naastgelegen Hilton Hotel naar binnen konden. Voor 10 euro extra werden ze daar dan als hotelgast geregistreerd.

11.20 - Grapperhaus kijkt nog eens naar blowverbod
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat toch nog eens kijken of er een verbod op het bezit en gebruik van softdrugs in de avond en nacht op straat kan komen. Die maatregel werd in het kader van de coronamaatregelen eerder deze week door het kabinet aangekondigd, maar bleek later niet handhaafbaar.

De Tweede Kamer wil echter dat het kabinet alsnog gaat kijken naar een dergelijk blowverbod. Het bezit en gebruik van alcohol is sinds deze week al wel tussen 20.00 uur en 07.00 uur in de openbare ruimte verboden. Dat moet voorkomen dat mensen samen op straat gaan drinken. De SGP vindt het niet uit te leggen dat er wel een verbod komt op het drinken van alcohol in de openbare ruimte, maar niet op het gebruik van softdrugs.

10.58 - Advies: reis niet over de Belgische grens
Nederlanders en Belgen moeten voorlopig niet over de grens reizen, tenzij dat echt noodzakelijk is. Die dringende oproep doen de regeringen van de twee landen. Als mensen wel heen en weer blijven reizen, kan dat het aantal coronabesmettingen verder laten oplopen. De grens blijft wel open. "Het beperken van sociale contacten, ook internationaal, is het sleutelelement in de strijd tegen het virus", schrijven minister Ferd Grapperhaus (Justitie) en de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden in een gezamenlijke verklaring.

11.28 - KNVB waarschuwt clubs
De KNVB heeft alle clubs in het betaald voetbal op het hart gedrukt de coronaprotocollen nauwgezet na te leven, om te voorkomen dat de voortgang van de competities onder druk komt te staan. Dat is gebeurd in een digitale call na de coronagevallen bij RKC Waalwijk, FC Den Bosch en NAC Breda, waardoor wedstrijden moesten worden afgelast. De bond heeft de clubs ook gewaarschuwd dat bij nalatigheid de tuchtcommissie wordt ingeschakeld.

11.24 -Blowverbod
Minister Ferd Grapperhaus gaat toch nog eens kijken of er een verbod op het bezit en gebruik van softdrugs in de avond en nacht op straat kan komen. Die maatregel werd eerder deze week door het kabinet aangekondigd, maar bleek later niet handhaafbaar. De Tweede Kamer wil echter dat het kabinet alsnog gaat kijken naar een dergelijk blowverbod. Een motie van de christelijke partijen SGP, CDA en ChristenUnie kreeg steun van een meerderheid van de Tweede Kamer.

10.01 - CNV Jongeren vreest 'verloren generatie'
Jongeren worden keihard geraakt door de coronacrisis, bijvoorbeeld omdat ze geen stageplek of baan kunnen vinden. Als hier niets aan gedaan wordt, dan ontstaat een verloren generatie, vreest Justine Feitsma. Zij is de nieuwe voorzitter van vakbond CNV Jongeren. Ze wil zich de komende jaren sterk maken voor deze 'coronageneratie'.

09.56 - Helmond Sport-wedstrijd verzet
De voetbalwedstrijd Helmond Sport-De Graafschap, die vanwege coronabesmettingen niet deze vrijdagavond afgewerkt kan worden, wordt verschoven naar maandag. Het duel tussen de eerstedivisionisten begint dan om halfzes 's middags.

Wachten op privacy instellingen...

07.11 - Bewuster bezig met gezondheid
Eén op de drie Nederlanders is bewuster bezig met de eigen gezondheid sinds de coronapandemie uitbrak. Vier op de tien Nederlanders zijn zich bewuster van waar ze staan qua gezondheid. Dat meldt zorgverzekeraar Zilveren Kruis op basis van onderzoek onder 1532 Nederlanders dat is uitgevoerd door Motivaction. Van de deelnemers gaf 82 procent aan dat ze bezig zijn met een gezonde leefstijl. Een beter voedingspatroon en meer beweging worden het meest genoemd.

01.36 - Verkiezingen
Kiezers mogen bij het uitbrengen van hun stem tijdens de komende verkiezingen niet gehinderd of beperkt worden door de coronamaatregelen, vindt de Tweede Kamer. Zo mag kiezers niet de toegang tot het stemlokaal worden geweigerd als zij niet helemaal voldoen aan een 'gezondheidscheck', een aantal vragen die kiezers geacht worden zichzelf te stellen voordat ze naar het stembureau gaan.

01.29 - Vouchers
Het vertrouwen in vakantie- en vliegvouchers voor geschrapte pakketreizen en tickets slinkt met de dag, meldt De Telegraaf na een rondgang. Duizenden Nederlanders willen nu geld terug, omdat er dit jaar nauwelijks zicht is op alternatieve reizen. Rechtsbijstandsverzekeraars, de Consumentenbond, claimbureaus en reiskoepel ANVR merken de laatste weken een groeiende vraag naar geld terug. Ook wordt vaker (juridische) hulp ingeroepen om het recht op geld terug nu te verzilveren, omdat veel gedupeerde reizigers vrezen dat het straks te laat is door een verwachte tsunami van faillissementen.

00.01 - Overledenen
Vorige week zijn er naar schatting 2950 mensen overleden, ongeveer 150 meer dan verwacht voor deze periode. Volgens statistiekbureau CBS valt de hogere sterfte samen met de opkomende tweede golf van de corona-epidemie in Nederland. Het aantal overledenen is wel iets lager dan in de voorgaande week, toen er 2977 mensen doodgingen. Het werkelijke aantal kan hoger liggen, omdat niet iedereen met corona zich laat testen en de registratie kan achterlopen.

Wachten op privacy instellingen...

23.32 - Omzet winkeliers binnensteden
Winkeliers in centra van grote steden draaien door de coronacrisis een kwart minder omzet dan een jaar geleden. Dat meldt de brancheorganisatie voor non-foodwinkels INretail, die de omzetcijfers van winkelketens over vorige week vergeleek met die van een jaar eerder. Door de coronacrisis is het ook veel leger in winkelstraten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!