Liveblog

Kleinfisjenie! Zo viert Brabant tóch de elfde van de elfde

11 november 2020 om 09:53 • Aangepast 23 november 2020 om 16:38
nl
Carnaval is dit jaar helemaal anders dan anders. Ook de elfde van de elfde is niet zoals normaal. Maar je kunt carnaval wel afgelasten, je haalt carnaval niet uit de Brabander. Daarom is het dit jaar geen #fijnfisjenie maar een #kleinfisjenie. Hier houden we de hele dag voor je bij hoe de elfde van de elfde beleefd wordt in Brabant.
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Janneke Bosch & Maaike Cnossen

23.11 - Houdoe
De elfde van de elfde zit er weer (bijna) op. Wij sluiten dit liveblog!

22.33 - Jong geleerd
Deze Oeteldonker doste zich toch maar uit voor zijn eerste de elfde van de elfde.

Wachten op privacy instellingen...

21.55 - Coronacarnaval 2020 en 2021
Het coronavirus leverde vorige keer nog een carnavalswagen op, dit keer zorgt het er juist voor dat er helemaal geen carnavalswagens komen.

Wachten op privacy instellingen...

21.33 - Vreemd opkijkende pizzabezorger
Je haalt het meisje wel uit Brabant, maar Brabant niet uit het meisje.

Wachten op privacy instellingen...

20.22 - Carnavalsquiz Breda
De virtuele carnavalsquiz in Breda is begonnen!

Wachten op privacy instellingen...

18.33 - Trouwen op 11-11
Na een huwelijksaanzoek tijdens carnaval, kun je eigenlijk bijna niet anders dan op de elfde van de elfde trouwen. Remco Oosterwijk en Loes van Rijsbergen gaven elkaar daarom het ja-woord vandaag. Met burgemeester Han van Midden als trouwambtenaar, die de rol al opeiste op de dag van het aanzoek.

18.22 - Programma Elfde van de Elfde
Carnavalsiconen Jordy Graat en Christel de Laat gaan samen op zoek naar het gevoel van carnaval in coronatijd. Dat doen ze in het Omroep Brabant-programma Elfde van de Elfde. Bekijk de uitzending hier.

17.44 - Proost!
Sommigen kwamen er om elf over elf nog niet aan toe, dus die trekken nu een lekker drankje open.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

17.22 - Polonaise Coronastyle
In deze polonaise kun je gerust hoesten en kuchen. Bij Autobedrijf Janssen in Rijsbergen deden ze er eentje, op ruime afstand, in auto's.

16.55 - Niet voor het eerst dat carnaval wordt afgelast
Denken we iets unieks mee te maken...

Wachten op privacy instellingen...

16.22 - Meer vlaggen
Ook in het Pezerikkengat (Hilvarenbeek) prijkt de vlag op de Sint Petruskerk.

Foto: Bart van Hoof.
Foto: Bart van Hoof.

16.11 - Online verbroedering
Zo is het, Hanneke. Online toch wat verbroedering op de elfde van de elfde.

Wachten op privacy instellingen...


15.55 - Hart onder de riem
Een hart onder de bier, euh riem, kun je op deze dag prima gebruiken. Proost!

Wachten op privacy instellingen...

15.22 - Ondertussen in Kielegat: voorbereiden voor de quiz
In Breda wordt de laatste hand gelegd aan de grote virtuele carnavalsquiz die er vanavond wordt gehouden. Normaal gesproken staat op de elfde van de elfde de Markt in Breda helemaal vol, maar dat kan nu natuurlijk niet. Op deze manier proberen ze er toch een feestje van te maken.

Foto: René van Hoof
Foto: René van Hoof

14.55 - Doorgaon! in de iTunes top 10
Nog maar een paar uurtjes oud, is het carnavalstroostnummer Doorgaon! binnengekomen in de top 10 van iTunes. Het nummer werd om 11 minuten over 11 vanmorgen gelanceerd. Het is een samenwerking van verschillende carnavalsartiesten, die onder de noemer Niet Altijd Rozengeur het liedje en de video hebben gemaakt.

Nog niet gezien? Hier is hij nog een keer!

14.33 - Trouwen!
Een wel heel mooi feestje in Roosendaal vandaag! Op de elfde van de elfde zijn Loes en Remco in het huwelijksbootje gestapt, precies om elf minuten over één. Aan burgemeester Han van Midden de eer om het paar in de echt te verbinden.

Wachten op privacy instellingen...

14.22 - De beelden: zo werd de vlag gehesen in Dringersgat
Zo ging het vanmorgen: de carnavalsvlag die in Gilze werd gehesen:

14.11 - Sip
Ondanks de alternatieve feestelijkheden, is het voor veel mensen toch ook een beetje een verdrietige dag.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

13.55 - Vlag gehesen in Gilze
Allebei waren ze al eens prins in Dringersgat: Peerke en Tinus. Vandaag hesen ze samen de carnavalsvlag. Geen groot feest erbij vandaag, maar de heren blijven het positief zien. "Vandaag nog even de handen uit de mouwen en dan vanavond een goei pilske op pakken", zo sprak Tinus. "Maar wel in huiselijke kring."

foto: René van Hoof
foto: René van Hoof

De heren hopen dat er volgend jaar weer gewoon als vanouds carnaval gevierd kan worden. "En dan zal het alleen maar extra losbarsten, met een extra grote polonaise en extra veel verbroedering", zo verwacht Tinus.

13.44 - In Roosendaal werden ontbijtjes uitgedeeld

13.22 - Ook bij de Keiebijters hangt de vlag uit

Wachten op privacy instellingen...

13.11 - Dweilorkest bij je thuis
Geen kroeg of dweilorkest woensdag. Voor veel carnavalsvierders wordt de elfde van de elfde dit jaar er eentje om weer snel te vergeten. Maar niet voor Rick van de Brink uit Bergen op Zoom. Rick maakt zijn eigen feestje met zijn eigen dweilorkest. Via zijn YouTube-kanaal is iedereen welkom om de leut volledig coronaproof thuis met hem mee te vieren.

12.55 - Kaaiendonkse carnavalsvlag op de kerktoren van de basiliek St. Jan de Doper
Op de Markt in Oosterhout wappert sinds vanmorgen de Kaaiendonkse vlag. Carnavalsvereniging Bombast 1884 heeft de kerktoren 'gekaapt' en de vlag buiten gehangen. In dit filmpje zie je hoe dat in zijn werk ging:

Wachten op privacy instellingen...

12.44 - Carnavalssjaals in Tilburg

Wachten op privacy instellingen...

12.33 - Vlag van Faantelaand in Potteschijtersland
Carnaval in Geertruidenberg is aan: de Prins van het Faantelaand (Raamsdonksveer) heeft hun vlag gehesen in Potteschijtersland (Geertruidenberg). Als bewijs stuurden ze ons deze foto:

Foto: JC Weterings
Foto: JC Weterings

12.22 - Grote Kielegatsjooow
In Kielegat wordt vanavond de Kielegats Grôtste Elluf Elluf Sjoow georganiseerd. Thuis op de bank kunnen de Kielegatters meedoen aan een quiz. Die gaat over carnaval in het algemeen, muziek en natuurlijk Kielegat. De nieuwe hoogheid wordt gepresenteerd en die mag meteen de winnaars van de avond bekend maken.

Maar de avond is nadrukkelijk ook voor mensen die niet per se mee willen doen: “Met een groep enthousiaste vrijwilligers roepen we ook ouderen in verzorgingshuizen op om die avond af te stemmen op BredaNu. Met een greep uit oude carnavalsbeelden bieden we een avond waar je vroeger voor thuis wilde blijven. Nostalgie ten top met een bakje chips, frisgewassen en met z’n allen in de pyjama op de bank. Nu niet in je pyjama, maar dit keer in je favoriete carnavalsoutfit”, zegt de voorzitter van Stichting Kielegat.

12.11 - Hans vat het mooi samen

Wachten op privacy instellingen...

11.44 - Veel reacties op carnavalsnummer
Veel mooie reacties op Doorgaon! het nummer van de gelegenheidscarnavalsband Niet Altijd Rozengeur. "Kippenvel en een traantje", schrijft Els op Facebook. "Wat zijn veel mensen hier aan toe!" Dat vindt ook Marloes: "Carnaval zit in ons hart en in ons bloed!" En Sandra schrijft dat ze de eerste polonaise in de huiskamer al heeft gehad.

Ook op Twitter laten mensen weten dat ze het carnavalstroostnummer prachtig vinden.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

11.11 - Doorgaon! is in première gegaan!
Exact om 11 over 11 op woensdag 11-11 is bij Omroep Brabant de clip van het carnavalstroostlied Doorgaon! in première gegaan. Omdat carnaval dit jaar heel anders is dan anders hebben Veul Gère en een flinke zwik andere carnavalsartiesten de gelegenheidsband Niet Altijd Rozengeur gevormd. Met het troostlied proberen ze het carnavalsleed van de Brabanders te verzachten.

10.55 - Muziekbingo in Oeteldonk!
Vince organiseert samen met Oeteldonk Online voor iedereen die noodgedwongen thuis carnaval viert een online muziekbingo. Meedoen kan via Facebook. "We spelen twee rondjes muziekbingo", zegt Vince. "Je kunt meedoen voor een rondje of allebei de rondes in een combiticket."

Wachten op privacy instellingen...

10.22 - Carnavalsontbijtje
Ondertussen zijn in Tullepetaonestad de eerste ontbijtjes thuis beland. Waar mensen in kleine kring de elfde van de elfde vieren. Geheel in stijl, dat dan weer wel.

Wachten op privacy instellingen...

Moeder Lia vertelt tegen verslaggever René van Hoof dat ze er toch een feestje van maken dit jaar: het huis is versierd, ze zijn zelf versierd en er staat een ontbijtje met worstenbrood op tafel. "Daar gaan we van genieten." Vanavond is het liedjesfestival afgelast, maar er komt een online editie. Lia: "We doen het virtueel, het wordt online uitgezonden en aan het eind wordt bekend welk lied voor volgend jaar het carnavalslied wordt."

Drie generaties aan het carnavalsontbijt (foto: René van Hoof )
Drie generaties aan het carnavalsontbijt (foto: René van Hoof )

Een heel andere carnaval dus, maar haar dochter vertelt dat dit toch ook wel wat heeft: "Iedereen maakt er zijn eigen feestje van. Gewoon thuis op de bank. En je weet dat alle andere Tullepetaonen ook thuis op hun bank zitten te kijken. Dat maakt het wel speciaal."

10.11 - Burgemeester Mikkers' hart huilt

De burgemeester van Den Bosch mist het carnavalsfeest.

Wachten op privacy instellingen...

09.55 - Mondkapje van Johan Vlemmix
Johan Vlemmix is de studio ingedoken en heeft een carnavalsliedje gemaakt. 'Mondkapje', zo heet het. Hier is het te beluisteren:

Wachten op privacy instellingen...

09.44 - Ontbijtje in Tullepetoanestad
Normaal is er op de elfde van de elfde een groots ontbijt bij café De Drie Weesgegroetjes in Roosendaal. Dat kan dit jaar natuurlijk niet, maar in Tullepetoanestad nemen ze niet zomaar afstand van hun tradities. Dus is er wat anders bedacht: er worden ontbijtjes uitgedeeld.

Foto: René van Hoof
Foto: René van Hoof

09.22 - Oeteldonkse Troost
Sanne en haar oma Margot hebben samen speciale vlaggen ontworpen, die vandaag door de hele stad te zien zijn in Oeteldonk. Een huilende kikvors, met een rood-wit-gele sjaal, met daaronder de tekst: Oeteldonk, Wè Nou? Het logo is ontworpen door oma Margot: "Toen ik hoorde dat het niet doorging, heb ik gewoon een embleempje gemaakt", vertelde ze in het Omroep Brabant radioprogramma Wakker!. Naast de vlaggen, maken Sanne en oma Margot ook zogenaamde zakjes troost. Een zakje met het embleem van oma en Sanne en een boel confetti. Ook dat is een groot succes vertelt Sanne. "We krijgen hele verhalen toegestuurd van mensen hoe zij carnaval beleven. We kunnen ze een hart onder de riem steken op deze manier!"

Wachten op privacy instellingen...

Overigens gaat de opbrengst van de zakjes ook nog naar een goed doel, vertelt Sanne: "De zakjes troost worden verkocht bij Bossche cafeetjes en de opbrengst is voor Bossche cafeetjes."

Al had het van oma niet per se zo'n groot succes te hoeven worden: "Ach, ik zit gewoon zakjes te plakken!"

09.11 - Verkleed naar school
De kinderen van Mandy in Oeteldonk hebben het carnavalshart op de juiste plek: ze waren vastbesloten om de elfde van de elfde gewoon te vieren :)

Wachten op privacy instellingen...

08.55 - Vlaggen in Weverrijk (Nistelrode)!

Wachten op privacy instellingen...

08.44 - Carnavalslied
Om precies 11.11 gaat het nummer Doorgaon! in première op Omroep Brabant. Het is een speciaal nummer gemaakt door carnavalsartiesten als Veul Gere en vele anderen, onder de naam Niet Altijd Rozengeur.

Wachten op privacy instellingen...

08.22 - Tilburg houdt z'n standbeelden warm

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.