LIVEBLOG

Coronanieuws: Burgemeester Han van Midden van Roosendaal: heb oog voor broze sociale structuur

29 november 2020 om 07:00 • Aangepast 30 november 2020 om 12:20
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
In dit liveblog hielden we je zondag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De hoofdpunten:

  • Weer iets minder coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, wel meer overlijdens de voorbije 24 uur.
  • Er moet iets gedaan worden aan Belgische dagjesmensen die Nederlandse steden bezoeken, vindt Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad.
  • Het kabinet ontkent dat het Veiligheidsberaad vroeg om landelijke maatregelen om drukte in shopdrukte binnensteden tegen te gaan.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

23.00
Dit liveblog is afgesloten.

22.11 - Burgemeester Roosendaal: heb oog voor broze sociale structuur
Burgemeester Han van Midden van de gemeente Roosendaal wendde zich zondagavond in Nieuwsuur tot het kabinet: heb oog voor de broze sociale structuur in middelgrote gemeenten zoals Roosendaal en Urk. Dat was zijn boodschap na een rumoerige week in zijn gemeente, waar in diverse wijken een noodverordening geldt na vuurwerkterreur door jongeren. "Er is coronamoeheid onder jongeren, de jeugd mist een uitlaatklep. Maar dat is niet het enige, er is ook een onderliggende reden. Die ligt veel dieper. In de wijken waar dit speelt ervaar ik een sociale structuur die heel broos is, waar een bepaalde mate van straatcultuur de overhand heeft. Dat kunnen we niet toelaten."

20.09 - Kabinet ontkent verzoek tot 'Black Friday-verbod' van Veiligheidsberaad te hebben gehad
Het kabinet heeft nooit het verzoek gehad om Black Friday te verbieden. Dat zegt een woordvoerder tegen het ANP, na uitspraken van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hierover. Volgens Aboutaleb hebben de 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad samen om een verbod gevraagd. Maar het kabinet wilde dat niet, zei hij tegen actualiteitenprogramma Buitenhof.

19.11 - Basisschool De Rietvest in Klundert gaat een week dicht, leerkrachten hebben corona
De Klundertse basisschool gaat voor een week dicht, omdat diverse leerkrachten positief getest zijn op het coronavirus. De schoolleiding acht het niet verantwoord op een 'normale' manier onderwijs te verzorgen.

18.49 - Brabantse ambulanceverpleegkundige verzorgde Patiënt 0 als eerste: 'Ineens was corona er'
Als eerste medisch hulpverlener ontfermde hij zich over Joost Boons, inmiddels bekend als 'Patiënt 0'. Het is een iconisch moment dat ambulanceverpleegkundige Vincent van der Dussen altijd zal bijblijven, zegt hij tegen Omroep Brabant. "Ineens was corona er. Achteraf gezien enorm bijzonder."

17.45 - 'Er moet iets gedaan worden aan Belgen die winkelen in Breda en Eindhoven'
Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad wil dat er iets gedaan wordt aan de dagjesmensen die in het weekend uit België naar Nederland komen. Dat meldt de NOS. "In de zuidelijke steden, zoals Eindhoven, Breda en Maastricht, zien we veel Belgische gasten. Die kunnen wij er niet bij hebben. Zij komen in Nederland winkelen omdat in België de niet-noodzakelijke winkels dicht zijn", zegt Bruls, tegen de landelijke omroep.

14.43 - Vooralsnog rustig in Eindhovense binnenstad
Het is vooralsnog rustig in de Eindhovense binnenstad. Zaterdag waren zo ontzettend veel winkelde mensen naar het centrum gekomen dat burgemeester John Jorritsma besloot de winkels eerder te sluiten.

Wachten op privacy instellingen...

14.30 - 950 nieuwe besmettingen in Brabant
In onze provincie zijn de afgelopen 24 uur 950 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat aantal lag zaterdagmiddag nog op 651.

Wachten op privacy instellingen...

14.15 - RIVM meldt toename in het aantal besmettingen
In het afgelopen etmaal is het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland met 5609 toegenomen. Zaterdag meldde het RIVM 4499 geregistreerde positieve tests. De dagelijkse aantallen fluctueren al de hele week. Het RIVM wijst erop dat de weekcijfers een beter trendbeeld geven. Die brengt het instituut elke dinsdag naar buiten. Daaruit komt een licht dalende lijn naar voren.

Het afgelopen etmaal overleden 25 mensen aan de gevolgen van corona, 34 minder dan de 59 sterfgevallen die op zaterdag werden gemeld.

13.40 - Code rood in Maastricht, burgemeester dreigt met winkelsluiting
De gemeente Maastricht heeft zondagmiddag voor de binnenstad in de Limburgse hoofdstad code rood afgekondigd. Het is er te druk, mensen kunnen de anderhalve meter afstand niet meer bewaren, zei een woordvoerster zondagmiddag. De gemeente roept mensen op om niet meer te komen. Als mensen toch blijven komen, dan gaat burgemeester Annemarie Penn-te Strake over tot het sluiten van de winkels in de binnenstad.

12.20 - Burgemeesters hadden kabinet gevraagd om verbod op Black Friday
De 25 burgemeester die deel uitmaken van het Veiligheidsberaad hadden het kabinet gevraagd om Black Friday te verbieden, maar dat wilde het kabinet niet. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zondag in het programma Buitenhof. Tijdens Black Friday, dat dit jaar verspreid is over meerdere dagen, stuntten winkeliers dagenlang met hun prijzen. De stuntweek veroorzaakt al dagenlang enorme drukte in diverse winkelstraten. Onder meer in Eindhoven.

11.55 - Coronapatiënten in ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen zijn de voorbije 24 uur dertien coronapatiënten opgenomen, zeventien minder dan een dag eerder. In totaal liggen er nu 324 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, tien minder dan 24 uur geleden. Dat is te zien op het coronadashboard van het ROAZ. Het afgelopen etmaal zijn twintig coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen, twee zijn er overgeplaatst. Twaalf coronapatiënten zijn de voorbije 24 uur overleden. Dit zijn er vijf meer dan een dag eerder.

Ook landelijk behandelden ziekenhuizen elf minder coronapatiënten dan op zaterdag. Momenteel liggen in heel Nederland 1700 mensen in een ziekenhuis vanwege een coronabesmetting.

08.57 - Behoefte aan vroege kerstmuziek vanwege coronacrisis
Kerstmuziek is dit jaar veel eerder populair dan in voorgaande jaren. Klassiekers zoals 'All I want for Christmas is you' en 'Last Christmas' keerden al recordvroeg terug in de hitlijsten. Uit data van Spotify blijkt dat kerstliedjes nu al in hoge aantallen worden gestreamd. Sky Radio-baas Uunco Cerfontaine denkt dat mensen vanwege de coronacrisis meer dan ooit uitkijken naar Kerstmis. "Zeker met dat rare jaar dat we hebben gehad, hunkert iedereen naar kerst, gezelligheid en een gevoel van sfeer." Ook Radio 10-dj Gerard Ekdom ziet de behoefte aan kerstmuziek bij zijn luisteraars. "Omdat we zo'n vervelend jaar hebben gehad is die behoefte eerder dan ooit begonnen. We snakken naar gezelligheid, lampjes, noem maar op. Het is een hang naar nostalgie."

06.22 - Politie grijpt in bij party's Maasdijk en Katwoude
Niet alleen in Valkenswaard was het raak, ook in Maasdijk moest zaterdagavond een massaal feest in coronatijd door de politie worden stopgezet. Hier waren zo'n zeventig jongeren feest aan het vieren, ondanks dat dit verboden is in deze coronatijd. De jongeren hielden volgens de politie 'op geen enkele manier' anderhalve meter afstand van elkaar. De agenten ontdekten de feestvierders na een melding van geluidsoverlast bij een bedrijfsgebouw. Alle aanwezigen kregen een bekeuring.

In het Noord-Hollandse Katwoude werd een eind gemaakt een een illegaal feest in een grote zaal. Hierin waren 92 mensen aan het feesten. Ook zij hielden zich niet aan de coronaregels. Alle aanwezigen zijn naar huis gestuurd. Ook zij kunnen een boete tegemoet zien, net als de organisatoren.

03.00 - 'Coronafeest' in Valkenswaard beëindigd
Agenten hebben zaterdagavond een illegaal feest in Valkenswaard beëindigd. Hierbij waren bijna dertig mensen aanwezig. "Het is niet toegestaan om een illegaal feest of evenement te organiseren in coronatijd', benadrukt de politie. "De betrokkenen zullen dan ook een proces-verbaal ontvangen."

Wachten op privacy instellingen...

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...