Luister hier waarom carnaval ooit bijna werd verbannen in Brabant

15 december 2020 om 09:00 • Aangepast 15 december 2020 om 10:04
nl
Waar komt toch dat verkleden vandaan? En wist je dat oud en nieuw veel gemeen heeft met carnaval? Het feest der feesten heeft een rijke historie en die staat centraal in de vierde aflevering van Het gevoel van carnaval, de carnavalspodcast van Omroep Brabant. Voorzitter Rob van de Laar van de Brabantse Carnavals Federatie vertelt honderduit over het feest dat voor hem zoveel betekent.
Profielfoto van Maarten Kortlever
Geschreven door

"Het ontmoeten, het spel, het ontladen... het feest is zoveel. En vergeet de emotie niet", aldus Van de Laar. Hij is al jaren het carnavalsgeweten van Brabant. Hij is de wandelende encyclopedie op het gebied van carnaval. Een feest dat al eeuwen terug gaat. "In de middeleeuwen hadden ze tal van rituelen die lijken op carnaval. Er werd gezongen en er werden geintjes met elkaar uitgehaald."

Hervorming
Het feest werd in heel Nederland gevierd totdat de hervorming toesloeg. Van de Laar: "In Brabant hebben ze lang geprobeerd om carnaval uit te bannen, maar dat is ze net niet gelukt. De mensen bleven Vastenavond vieren." In al die eeuwen is er wel veel veranderd en is het carnaval geworden tot wat het nu is.

Beluister hieronder de aflevering met daarin nog veel meer interessant weetjes. Abonneer je op de podcast zodat je geen enkele aflevering mist. Tot aan carnaval verschijnt er elke elf dagen een nieuwe aflevering met elke keer een ander thema.

Luister naar Het gevoel van carnaval in jouw favoriete podcastapp:

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.