Regels aangescherpt, maar Kruidvat blijft open en mag ook alles verkopen

16 december 2020 om 17:32 • Aangepast 17 december 2020 om 17:21
nl
Het kabinet heeft woensdag de regels voor winkels die open mogen blijven tijdens de lockdown aangescherpt. Hierdoor moeten Action en Wibra na één dag alweer de deuren sluiten. Ruim 150 Kruidvat-winkels in Brabant mogen wel openblijven. "En we mogen gewoon alles blijven verkopen", vertelt een woordvoerder van de drogisterij.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Dinsdag ontstond ophef over onder andere HEMA en het Kruidvat. De politie wilde bij de drogisterij in Schijndel ingrijpen omdat ze ook kleding, speelgoed en kerstartikelen verkopen. Dat mogen ze dus blijven doen omdat het Kruidvat een drogisterij is.

Dit zijn de nieuwe regels van de overheid:
Supermarkten, drogisterijen en dierspeciaalzaken die ook andere producten verkopen, moeten vanaf nu aantonen dat ze 70 procent van de omzet halen uit essentiële producten.

Het gaat dan om de volgende producten:

  • levensmiddelen: eten en drinken
  • drogisterijartikelen: zelfhulpgeneesmiddelen, persoonlijke verzorgingsartikelen (exclusief cosmetica en parfums) en schoonmaakmiddelen
  • diervoeding

Voldoet een filiaal niet aan de nieuwe eisen, dan moet die winkel sluiten.

Gezondheid
De woordvoerder van het Kruidvat reageert opgelucht. "Donderdag openen alle winkels gewoon weer." Volgens haar zitten alle winkels boven de grens van 70 procent. "Als je naar onze winkels kijkt verkopen we voornamelijk verzorgingsartikelen, medicijnen en vitamines." Het uitbreiden van het assortiment speelgoed, cosmetica en kleding mag niet, maar ze mogen het wel blijven verkopen.

"We zijn erg blij dat wij als drogisterijen erkenning krijgen", sluit de woordvoerder af. "Wij staan klaar voor de gezondheid van veel Nederlanders."

Door deze nieuwe regels besloot HEMA om vanaf donderdag de deuren gesloten te houden. Ook Action en Wibra moeten tot zeker 19 januari dicht.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.