LIVEBLOG

Coronanieuws: 'Sneltesten veel minder betrouwbaar dan gedacht'

25 december 2020 om 09:34 • Aangepast 28 december 2020 om 10:26
Tester Youssef ordent buisjes met daarin afgenomen coronamonsters (foto: Joris van Duin).
Tester Youssef ordent buisjes met daarin afgenomen coronamonsters (foto: Joris van Duin).
Ook op eerste kerstdag hielden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Marielle BijlmakersProfielfoto van ANP
Geschreven door
Marielle Bijlmakers & ANP

De hoofdpunten:

  • Grootste testlaboratorium van Groot-Brittannië getroffen door corona-uitbraak
  • Volgens onderzoekers is een veelgebruikte sneltest veel minder betrouwbaar dan gedacht
  • In de afgelopen 24 uur zijn 46 mensen opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen, dat is er één minder dan gisteren. Er zijn 1654 nieuwe besmettingen bijgekomen
  • Paus Franciscus wil dat coronavaccins eerlijk worden verdeeld
  • België eist dat mensen die de grens willen oversteken een negatieve coronatest overleggen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina

23.00 - We sluiten het liveblog. Morgen weer een nieuw blog.

22.30 - Testlab getroffen door corona-uitbraak
In het VK is het grootste testlaboratorium zelf getroffen door een corona-uitbraak. Volgens the Daily Mail zitten twintig van de zeventig laboratoriummedewerkers in thuisisolatie. Ook medewerkers van ondersteunende afdelingen zouden ziek thuis zitten. Het toegenomen aantal tests zou de oorzaak zijn, daardoor werden bepaalde veiligheidseisen geschonden.

18.55 - Nieuwe, besmettelijke coronavariant in regio Rotterdam
In de regio Rotterdam Rijnmond is iemand opgedoken met de nieuwe coronamutatie, dat meldt het AD. De variant van het virus, die veel besmettelijker is dan het 'oude' coronavirus, is bezig aan een internationale opmars. Tot nu waren er in Nederland alleen twee gevallen in de regio Amsterdam bekend. Het virus is waarschijnlijk niet ernstiger of dodelijker.

17.41 - Ook tijdens Kerst kun je je gewoon laten testen
Natuurlijk wordt er op allerlei plekken ook gewerkt op Eerste Kerstdag. Zo ook op een plek die vorig jaar nog niet bestond: de teststraat van de GGD. Want ook als je met kerst coronaverschijnselen hebt, kun je je gewoon laten testen.

17.27 - Extra besmettelijke coronavariant nu ook in Ierland
Ook in Ierland is de gemuteerde variant van het coronavirus opgedoken. Het is nog niet bekend om hoeveel besmettingen het gaat. De mutatie dook al op in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Japan en op meerdere plaatsen in Europa, waaronder Nederland. Volgens Britse wetenschappers lijkt het er niet op dat deze variant zieker maakt of dodelijker is.

16.59 - Onderzoekers: sneltest minder betrouwbaar dan gedacht
De sneltest van de Amerikaanse farmaceut Abbott mist 40 procent van de coronagevallen, zo komt naar voren uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dit schrijft de NOS. Alleen gisteren al is de test 4.000 keer gebruikt op zowel commerciële teststraten als GGD teststraten. Abbott weerspreekt de conclusie: "De Panbio-antigeensneltest van Abbott is een bewezen en nauwkeurige test", staat in een verklaring. Het gaat niet om de sneltesten die in Tilburg worden uitgedeeld, deze zijn van het merk BD.

15.25 - 1654 Nieuwe besmettingen in Brabant
De afgelopen 24 uur zijn er in Brabant 1654 nieuwe besmettingen bij gekomen. Dat zjin er negentig meer dan gisteren het geval was. In heel Nederland zijn er 11.550 besmette patiënten bijgekomen.

Wachten op privacy instellingen...

14.45 - Truckers uit Berlicum zijn weer thuis, nadat ze in Engeland vastzaten
Bas Timmermans en zijn vier collega's zijn in de nacht van 24 op 25 december om half drie weer thuisgekomen, nadat ze eerder vast waren komen te staan in Engeland. Door de strengere coronaregels mochten ze Frankrijk niet meer in. Ze moesten een coronatest ondergaan en met de negatieve uitslag mochten ze verder. Inmiddels waren de snelwegen dicht en stonden er lange files. Lees hier hoe het uiteindelijk lukte toch om weer thuis te komen.

14.00 - Extra besmettelijke Britse coronavariant ook in Japan aangetroffen
In Japan zijn zeker vijf mensen besmet met de gemuteerde variant van het coronavirus die rondgaat in het Verenigd Koninkrijk. Drie Japanners testten positief na terugkeer uit het land. Japan hoopt de uitbraak te beteugelen door uitgebreid bron- en contactonderzoek.

13.30 - Koning Willem-Alexander pleit voor verdraagzaamheid en medemenselijkheid
De koning stond bij zijn kersttoespraak stil bij alle mensen die door corona zijn getroffen en stak hem een hart onder de riem. "We gaan ervan uit dat alles in het leven te beheersen is, maar dit onttrekt zich aan onze greep", aldus de koning. "Misschien bent u moe van de manische meningenmachine en snakt u naar doodgewone vriendelijkheid. Ook de zachte stemmen verdienen het gehoord te worden", aldus de koning in zijn toespraak.

13.25 - Paus Franciscus wil vaccins eerlijk verdelen
Paus Franciscus heeft landen in zijn kerstboodschap opgeroepen hun coronavaccins te delen. Hij zei dat er "geen muren van nationalisme" gebouwd moeten worden tegen een viruspandemie "die geen grenzen kent. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje"

13.20 - Ruim 25 miljoen coronabesmettingen in Europa geregistreerd
Sinds de uitbraak van de coronapandemie zijn in Europa ruim 25 miljoen besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat komt naar voren uit een telling van het Franse persbureau AFP. Dat maakt Europa de zwaarst getroffen zone in de wereld, nog voor Amerika en Canada, waar 19 miljoen mensen besmet zijn. In Azië zou het om 13 miljoen registraties gaan.

11.50 - Tips voor een kerstwandeling in coronatijd
De meubelboulevards zijn door corona dicht deze kerstperiode en veel mensen willen een wandeling in de natuur maken om een frisse neus te halen. Maar dan wordt het in de bossen weer te druk. Omroep Brabant heeft vijf tips voor een rustige(re) wandeling tijdens kerst.

11.35 - 46 Nieuwe coronapatiënten opgenomen in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur 46 nieuwe coronapatiënten opgenomen. In totaal liggen 410 coronapatiënten in de ziekenhuizen in onze provincie. Drie coronapatiënten zijn het afgelopen etmaal overleden. Zes patiënten zijn overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. 46 Patiënten zijn uit het ziekenhuis ontslagen.

11.20 - PSV-trainer Roger Schmidt nam zijn moeder in huis
Dat vertelt de Duitser in een terugblik op omroepbrabant.nl op zijn eerste halfjaar als trainer van voetbalclub PSV. Hij kampte steeds met zieke basisspelers en dat bemoeilijkte zijn werk. Zelf hadden hij en zijn vrouw al corona gehad, daarom nam hij zijn moeder in huis "om haar te beschermen, dat is dan wel weer een voordeel", vertelt hij tegen PSV-watcher Job Willemse.

8.15 - Londen zet militairen in voor coronatests
De Britse regering stuurt op eerste kerstdag 800 extra militairen naar de zuidoostelijke regio Kent om coronatests af te nemen bij vrachtwagenchauffeurs die de oversteek naar het vasteland willen maken. Er waren al 300 militairen bezig met het afnemen van testen, meldt de BBC.

6.09 - Aantal coronabesmettingen in Duitsland gedaald
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Duitsland is de afgelopen 24 uur afgenomen tot 25.533 nieuwe gevallen. Een dag eerder kwamen er nog 32.000 nieuwe besmettingen bij. Er overleden het afgelopen etmaal 412 patiënten. Een dag eerder waren er dat nog bijna twee keer zoveel.

3.30 - België eist negatieve coronatest van buitenlanders
Nederlanders en andere buitenlanders die vanaf eerste kerstdag naar België gaan, moeten een negatieve uitslag van een coronatest kunnen tonen. De uitslag mag niet ouder zijn dan drie dagen en het geldt alleen voor mensen die van plan zijn om langer dan 48 uur in België door te brengen. Er zijn daarvoor speciale grenscontroles.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...