Liveblog

Coronanieuws: transportsector wil uitzondering bij avondklok, 726 nieuwe besmettingen in Brabant

18 januari 2021 om 06:44 • Aangepast 19 januari 2021 om 08:05
nl
In dit liveblog hielden we je maandag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Er liggen maandag 368 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen.
  • 726 zijn maandag nieuwe besmettingen in Brabant, ongeveer evenveel als gisteren.
  • Minder dan 5000 landelijke coronagevallen erbij, ruim onder gemiddelde.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina .

22.30
Dit liveblog is gesloten.

21.38 - EU-voorzitter: versneld vaccineren heeft prioriteit
Het versnellen van het vaccineren van burgers als bescherming tegen Covid-19 is de "absolute prioriteit" van de EU. Dat schrijft EU-voorzitter Charles Michel in zijn uitnodiging aan de EU-regeringsleiders en staatshoofden van de 27 lidstaten voor een videotop donderdag vanaf 18.00 uur.

"Het meest urgent zijn de vaccins", aldus Michel. De infectiecijfers en nieuwe, nog besmettelijkere varianten van het coronavirus die overal in Europa opduiken vragen om "uiterste waakzaamheid".

Michel roept de regeringen op te blijven testen en besmettingshaarden op te sporen, en onderwijl de grenzen open te houden. Hij wil dat de leiders op de top ervaringen met de coronamaatregelen en de vaccinatiecampagnes uitwisselen en de vooruitzichten van de komende weken bespreken.

20.39 - Experts: alarmsysteem WHO voor pandemie schiet tekort
De manier waarop de wereld nu kan worden gewaarschuwd voor een gevaarlijke virusuitbraak is ongeschikt, zegt een panel van onafhankelijke deskundigen over de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Die riep vorig jaar pas op 30 januari een noodtoestand uit en noemde de corona-uitbraak pas op 11 maart officieel een pandemie. Het virus werd eind 2019 geconstateerd in China en verspreidde zich snel over de wereld. De WHO is onvoldoende toegerust voor deze taak, stellen de deskundigen in een tussenrapport over het alarmsysteem van de WHO.

20.09 Drukte in de noodopvang zorgt voor onderwijsproblemen
De scholen staan met hun rug tegen de muur. De toeloop op de noodopvang is zo groot dat de online lessen in gevaar komen. Maar waarom vliegen we bijvoorbeeld geen horecapersoneel in de scholen te helpen, vraagt de PvdA in Den Bosch zich af.

19.01 - Doneer je lockdownlokken
Hangen jouw lange haren ook al wekenlang als een vitrage voor jouw ogen? Ben je die kriebelende mat in je nek echt helemaal beu? Trek er dan toch nog even een borstel doorheen en laat het rustig verder groeien. Je kunt er straks namelijk iemand heel erg goed mee helpen. Jouw lange corona-lokken zijn meer dan welkom bij pruikenmaakster Sylvie Takke in Rijsbergen.

17.58 - 'Geef vrachtverkeer uitzondering bij avondklok'
Bij het ingaan van een eventuele avondklok moet er een uitzondering komen voor de logistiek en het vrachtverkeer. "Transport en logistiek heeft een vitale rol in het draaiend houden van de samenleving. Transport gaat 24 uur per dag door. Daarvoor is een uitzondering noodzakelijk", aldus branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN). Ook moet het woon- en werkverkeer van medewerkers in die sector daarbij worden meegenomen, vindt de organisatie.

17.15 - DHL: pakketbezorging gaat door tijdens avondklok
Pakketbezorger DHL gaat ervan uit tijdens een avondklok nog steeds te kunnen bezorgen, omdat de sector volgens het bedrijf cruciaal is en dus uitgezonderd zou moeten zijn van de avondklok. "We gaan er vooralsnog vanuit dat een avondklok geen directe impact heeft op onze activiteiten", laat een woordvoerder van DHL desgevraagd weten.

16.42 - Kuipers: Britse variant betekent race tegen de klok
Nu de extra besmettelijke Britse variant van het coronavirus zich ook hier verspreidt, is Nederland in "een soort race tegen de klok" terechtgekomen, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Hij pleit voor aanscherping van de maatregelen, waaronder de instelling van een avondklok, en herhaalde nog eens zijn standpunt dat Nederland zo snel mogelijk mensen moet vaccineren. "Alles dat je kunt doen om het tempo te verhogen, helpt."

"De tijd die je hebt, is maar heel beperkt", waarschuwt Kuipers. "Hoe sneller je een maatregel invoert, hoe meer impact die heeft." Momenteel is de trend in besmettingen en ziekenhuisopnames nog dalend, maar de LNAZ-voorzitter verwacht dat dit door het nieuwe type van het coronavirus van korte duur zal zijn.

16.06 - Aantal coronapatiënten in landelijke ziekenhuis stijgt licht
Ziekenhuizen behandelen iets meer patiënten dan op zondag. Het aantal opgenomen patiënten is met 50 gestegen naar 2429. Het is tweede dag op rij waarop het aantal stijgt, maar in vergelijking met een week geleden is het aantal patiënten in de ziekenhuizen met bijna 200 gedaald. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1744 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 36 meer dan op zondag.

15.28 - Minder dan 5000 coronagevallen erbij, ruim onder gemiddelde
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 4822 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december. In de afgelopen zeven dagen werden 39.409 nieuwe gevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op 5630 per etmaal.

Op maandagen ligt het aantal gemelde positieve tests vaak wat lager dan later in de week. Dat komt doordat in het weekeinde minder mensen zich laten testen. Maar het dagcijfer ligt ook lager dan eerdere maandagen. Vorige week maandag meldde het RIVM bijna 5500 nieuwe gevallen, de maandag daarvoor ruim 6600.

Op de laatste maandag van 2020 kwamen er meer dan 7400 positieve tests bij en op de maandag voor kerst meer dan 11.000. Amsterdam telde afgelopen etmaal de meeste positieve tests. In de hoofdstad kwamen er 173 bij. Rotterdam volgt met 138 nieuwe gevallen.

In Eindhoven werden 79 vastgestelde besmettingen doorgegeven, in Den Haag 69 en in Almere 62. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 59, tegen 43 op zondag en 97 op zaterdag.

Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden, omdat het overlijden van een coronapatiÙnt soms pas na een tijdje wordt doorgegeven. Op dinsdagen en woensdagen meldt het RIVM doorgaans meer sterfgevallen dan op andere dagen.

15.25 - 726 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn sinds zondag 726 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat zijn er zeven minder dan zaterdag. Toen werden er 733 besmettingen gemeld.

Wachten op privacy instellingen...

13.36 - Experts bekijken pleidooi voor beschermend masker in hele zorg
Een team van experts gaat zich de komende dagen buigen over de vraag of zorgmedewerkers vaker preventief gebruik kunnen maken van extra beschermende FFP2-maskers. Het Outbreak Management Team (OMT) bespreekt hun aanbevelingen naar verwachting vrijdag, bevestigt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

13.20 - 'Gedrag klant blijvend veranderd door corona'
Het gedrag van klanten is blijvend veranderd door de coronacrisis. Zo zullen winkeliers er rekening mee moeten houden dat consumenten ook in de toekomst meer afstand willen houden en zich bewuster zijn van hygiëne. Ook zal de digitalisering van de sector doorzetten.

Dat zegt Corine Noordhoff, die per 1 maart wordt aangesteld als bijzonder hoogleraar Retail Marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen. Noordhoff denkt dat digitale assistenten en het gebruik van apps om bijvoorbeeld make-up of kleren te proberen gaan toenemen. Daarnaast verwacht ze dat winkelstraten in de toekomst rustiger blijven.

13.15 - FNV wil NOW-steun in coronafonds stoppen
FNV wil dat de NOW-steun, die de overheid aan winkels betaalt als bijdrage aan de loonkosten, in een coronafonds wordt gestopt. Daaruit zou het personeel dan betaald moeten worden. Zo wordt voorkomen dat de ketens de steun voor andere zaken gebruiken en het personeel alsnog voor de kosten van de lockdown opdraait.

De vakbond ontving verschillende signalen dat winkels zeggen dat werknemers hun uren na de lockdown moeten inhalen of nu gedwongen worden vakantiedagen op te nemen.

13.05 - België zet eerste Moderna-prik
België heeft voor het eerst het coronavaccin van Moderna toegediend. Personeel van een Antwerps ziekenhuis kwam als eerste aan de beurt.

Nederland zet het nieuwe vaccin van Amerikaanse makelij, dat sinds een kleine twee weken in de Europese Unie gebruikt mag worden, volgende week voor het eerst in. België is niet de eerste, zo begon Duitsland vrijdag al.

12.31 - Politie: voorbereid op avondklok
De politie is voorbereid, mocht er een avondklok komen. Dat laat een woordvoerder weten. "Wij kunnen onze roosters op korte termijn aanpassen, indien nodig."

"Het zal een flinke klus worden. Het accent verschuift van overdag naar de avond en de nacht. Maar als het nodig is, dan is het nodig", aldus de politiewoordvoerder. Ander werk zal daardoor wel op een laag pitje komen, waarschuwt ze. "Kleinere zaken, preventie in de wijk. Dat zal even blijven liggen. Er moeten strengere keuzes gemaakt worden."

Zondag liet Gerda van Leeuwen, de nieuwe politiechef van het korps Zeeland-West-Brabant, zich in de talkshow KRAAK. al uit over onder meer de avondklok. Lees hier haar reactie.

12.23 - Burgemeesters: avondklok moet 'passend en effectief' zijn
Het instellen van een avondklok tegen de verspreiding van het coronavirus moet 'passend en effectief' zijn. De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen willen maandagavond een goede onderbouwing horen van de voordelen van een avondklok, voordat zij hun goedkeuring hechten aan het plan van het kabinet om Nederlanders te verplichten 's avonds en 's nachts thuis te blijven.

Naar verluidt zou de avondklok ingesteld moeten worden tussen 20.00 en 04.00 uur. Het Veiligheidsberaad komt maandagavond bijeen in Utrecht.

12.18 - Zorgvakbond NU'91 wil niet dat tweede prik wordt uitgesteld
Zorgvakbond NU'91 roept de overheid op om niets te veranderen aan de vaccinaties van zorgpersoneel tegen het coronavirus. Drie weken na de eerste prik moeten de zorgmedewerkers een tweede inenting krijgen, maar die tweede vaccinatie wordt mogelijk uitgesteld zodat die doses kunnen worden gebruikt om anderen hun eerste prik te geven.

NU'91 is bang dat zorgmedewerkers straks onvoldoende beschermd zijn wanneer ze wel een eerste inenting krijgen, maar voorlopig geen herhaalprik.

12.12 - Indoor Brabant gaat door, zónder publiek
Indoor Brabant gaat dit jaar door zónder publiek. Dat heeft de organisatie The Dutch Masters besloten. Het paardensportevenement wordt gehouden van 12 tot en met 14 maart in de Brabanthallen in Den Bosch.

Lees hier meer.

11.40 - Problemen bij doorstroom van patiënten
In verschillende regio’s zijn problemen ontstaan bij de doorstroom van patiënten en cliënten van de ene naar de andere zorginstelling. Dit constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Volgens de inspectie is er in de verpleging, verzorging en thuiszorg niet altijd voldoende personeel om de uitstroom van patiënten uit ziekenhuizen op te vangen.

Er wordt gezocht naar oplossingen, zoals een zorghotel. Maar soms zijn er juist ook problemen om voldoende personeel in zorghotels te vinden.

Wachten op privacy instellingen...

11.30 - Afgelopen week meer dan duizend coronabekeuringen uitgedeeld
Afgelopen week deelde de politie in heel Nederland 1028 coronabekeuringen uit, dat waren er een week eerder nog 611. Ook werden afgelopen week 746 mensen gewaarschuwd omdat ze zich niet hielden aan de coronamaatregelen. Dit tegenover 626 een week eerder.

Ook werden dit weekend 29 illegale feesten beëindigd. Twee minder dan een weekend eerder.

Wachten op privacy instellingen...

11.25 - 'Eerst andere maatregelen nemen, dan pas kijken naar avondklok'
De Nederlandse BOA Bond vindt dat eerst een aantal andere maatregelen in gang moet worden gezet voordat de avondklok wordt ingevoerd in de strijd tegen het coronavirus. "Daarbij kan je onder meer denken aan het schrappen van vluchten van en naar Engeland om de verspreiding van de Britse variant van het virus tegen te gaan", zegt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond.

Andere maatregelen die volgens de BOA Bond effect zouden kunnen hebben, zijn het verplicht stellen van thuiswerk en het niet toestaan van reizen buiten de stad.

11.10 - 368 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen zijn het voorbije etmaal zeventien nieuwe coronapatiënten opgenomen. In totaal liggen er nu 368 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, elf meer dan zondag. Dat maakte het ROAZ rond elf uur maandagochtend bekend.

Het voorbije etmaal zijn vijf coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen overleden. Veertien patiënten werden uit het ziekenhuis ontslagen en er werden geen Brabantse patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.

11.05 - Vijftien arrestanten voorlopig vast na protest Museumplein
Vijftien mensen die zondag in Amsterdam werden aangehouden tijdens een verboden demonstratie tegen het kabinet-Rutte en de coronaregels msterdam blijven voorlopig vastzitten op verdenking van openlijke geweldpleging. De politie meldt dat de arrestanten in verzekering zijn gesteld.

De verdachten moeten dan maximaal drie dagen blijven voor afronding van het politieonderzoek. In totaal waren 143 mensen aangehouden. De rest van de arrestanten is naar huis gestuurd. Zij krijgen waarschijnlijk een boete. Het Openbaar Ministerie buigt zich nog over de hoogte van de boetes.

10.51 - 75.000 zorgmedewerkers hebben eerste prik tegen corona gekregen
De GGD heeft tot en met afgelopen weekend ruim 35.000 zorgmedewerkers van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking gevaccineerd tegen het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte die tussenstand maandag bekend. Het totale aantal gevaccineerden in Nederland komt daarmee op circa 75.000.

Vanaf maandag zijn ook bewoners van verpleeghuizen en zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking aan de beurt. In eerste instantie worden 15.000 doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech verspreid over twaalf grote zorginstellingen.

10.17 - 'Britse variant lijkt niet onder controle, verwachting zorgelijk'
Van alle coronabesmettingen die nu worden vastgesteld, is waarschijnlijk ongeveer tien procent de Britse variant. Dat is twee keer zo veel als kortgeleden. De situatie is kwetsbaar en de voorspellingen voor de lange termijn zijn 'ronduit zorgelijk', waarschuwt het Outbreak Management Team (OMT), dat de overheid adviseert over de aanpak van de corona-uitbraak.

Volgens het OMT zijn er momenteel in feite twee epidemieën aan de gang: de uitbraak van de oude variant daalt langzaam, maar de Britse variant neemt toe en 'lijkt niet onder controle'.

09.53 - Zorgpersoneel: extra beschermend mondmasker moet standaard worden
Extra beschermende FFP2-maskers moeten standaard worden voor alle zorgmedewerkers. Dit 'ongeacht de setting en de handelingen die uitgevoerd worden'. Daarvoor pleiten vier grote zorgbonden. CNV, FNV, NU'91 en V&VN willen dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn richtlijn over de mondneusmaskers aanscherpt.

De bonden willen binnen 48 uur een reactie krijgen van het RIVM. Ze wijzen op het steeds vaker voorkomen van de Britse variant van het coronavirus. Dit gemuteerde type is besmettelijker dan eerdere varianten. Daarom is volgens de organisaties die de medewerkers vertegenwoordigen snel actie nodig.

09.10 - Steeds meer ziekenhuispatiënten dupe van uitstellen ingrepen
Steeds meer patiënten in ziekenhuizen worden benadeeld doordat ingrepen uitgesteld worden als gevolg van de aanhoudende toestroom van coronapatiënten, waarschuwt de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV).

"We hebben nog steeds veel extra capaciteit op onze afdelingen nodig om de COVID-19 patiënten op te kunnen vangen. Dat lukt op dit moment alleen doordat een groot deel van de geplande ingrepen wordt uitgesteld. Dat kunnen we niet blijven doen. Uitgestelde zorg hoopt zich op en steeds meer patiënten worden hiervan de dupe", stelt de vereniging.

08.55 - Duitsland meldt duizenden nieuwe coronabesmettingen
De Duitse autoriteiten hebben maandag 7141 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Ook overleden nog eens 214 patiënten aan het virus, aldus het Robert Koch Instituut, de Duitse tegenhanger van het RIVM. Dat maakte afgelopen weekend bekend dat inmiddels meer dan een miljoen mensen een eerste dosis hebben gehad van een coronavaccin.

07.45 - 'Vakantie in 2021 in Nederland of met auto Europa in'
Nederlanders zoeken voor hun vakantie dit jaar vooral naar onderkomens in Nederland. Mensen die wel over de grens durven te kijken, tonen vooral interesse in autovakanties naar Europese landen als Frankrijk en Italië. Dat concludeert boekingswebsite Zoover, die views en zoekgedrag van miljoenen bezoekers analyseerde.

Naar vliegvakanties naar landen als Spanje, Portugal, Griekenland, Turkije en Egypte wordt nauwelijks gezocht.

07.40 - Nederlandse export houdt last van coronacrisis
De Nederlandse export blijft last houden van de coronacrisis en de lockdown. Volgens de maandelijkse Corona Monitor van ondernemersvereniging evofenedex en kredietverzekeraar Atradius had in december 52 procent van de exporterende bedrijven hinder van de crisis.

07.00 - Proef met sneltesten van studenten
In Groningen begint maandag een proef waarbij studenten voorafgaand aan een tentamen worden getest op het coronavirus. Ze krijgen een sneltest en horen binnen drie uur de uitslag. Als de test negatief is, mogen ze de tentamenhal in om het tentamen te maken naast hun mede-studenten.

Het kan een eerste stap zijn naar hervatten van fysieke lessen.

06.30 - Avondklok opnieuw op tafel bij burgemeesters
De eventuele instelling van een avondklok om het coronavirus te bestrijden ligt maandagavond opnieuw op tafel bij het Veiligheidsberaad. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio spreken met justitieminister Ferd Grapperhaus als vertegenwoordiger van het kabinet over nieuwe argumenten om de avondklok in te voeren. Vorige week heeft het kabinet om een advies daarover gevraagd van het Outbreak Management Team (OMT).

Zowel de politie als de burgemeesters zijn tot nu toe geen voorstander van het invoeren van een avondklok. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, tevens burgemeester van Nijmegen, vindt het "een heftige maatregel die de vrijheid van inwoners ernstig inperkt. Er moet een overtuigend antwoord zijn dat het helpt."

06.00 - Vaccinatie kwetsbare ouderen en mensen met beperking van start
Na de vaccinatie van de eerste groep zorgmedewerkers, begint maandag ook de vaccinatie van de eerste verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking die in instellingen wonen. Deze week krijgen totaal zo'n 15.000 mensen hun eerste prik, zo is de verwachting. In de weken daarna volgen grotere aantallen.

Kwetsbare ouderen zouden volgens de aanvankelijke plannen vooraan staan wanneer de vaccinaties beginnen. De Gezondheidsraad heeft daar in meerdere adviezen op aangedrongen. Het kabinet besloot echter de strategie aan te passen en te beginnen met medewerkers van verpleeghuizen en medewerkers van de acute zorgsector, die dagelijks patiënten met COVID-19 behandelen.

Wachten op privacy instellingen...


05.30 - Vijftien van de 143 arrestanten nog vast na protest Museumplein
Vijftien mensen die zijn aangehouden tijdens een verboden demonstratie op het Museumplein zitten in de nacht van zondag op maandag nog vast op verdenking van openlijke geweldpleging, meldt de politie. De rest is naar huis gestuurd. De gemeente Amsterdam had eerder deze week de demonstratie, tegen het kabinet-Rutte en de coronaregels, verboden. Toch verzamelden zich zondagmiddag steeds meer mensen op het Museumplein. Dat liep vervolgens uit de hand. In totaal werden volgens de politie 143 mensen aangehouden. Zij krijgen waarschijnlijk een boete. De hoogte daarvan is niet bekend.

05.00 - Zuid-Afrikaanse én Britse coronavariant in Brabant, OMT adviseert 'nu' nieuwe maatregelen
Naast de Zuid-Afrikaanse variant is ook het Britse type van het coronavirus in onze provincie vastgesteld. Bovendien blijken twee mensen uit de omgeving van de Brabander, die als eerste Nederlander de Zuid-Afrikaanse virusmutatie had, ook besmet met deze variant. Experts van het Outbreak Management Team (OMT) maken zich zorgen over de hogere besmettelijkheid van deze nieuwe mutaties en adviseren nieuwe maatregelen te nemen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.