Basisschool sluit na twee dagen alweer de deuren vanwege coronabesmetting

10 februari 2021 om 14:22 • Aangepast 11 februari 2021 om 14:06
nl
Twee dagen nadat de scholen weer open mochten sluit basisschool De Bukehof in Oudenbosch alweer de deuren. De reden: een leerling blijkt besmet te zijn met het coronavirus. Omdat het kind voor de schoolopening de noodopvang bezocht, heeft het zoveel andere kinderen gezien dat een contactonderzoek niet meer mogelijk is.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

“Heel frustrerend”, noemt bestuurder Lex Polman de situatie. Amper twee dagen na de opening kon hij alle kinderen en zijn personeel alweer naar huis sturen. Toch was er geen andere keus: “We hebben overleg gehad met de GGD en dit was de enige optie.”

Onbeheersbaar
Het rigoureuze besluit was noodzakelijk omdat het bewuste kind vorige week, toen de scholen nog dicht waren, de noodopvang bezocht. Daar komen kinderen uit verschillende klassen samen. Deze week kwam de besmetting aan het licht. Maar alle kinderen uit de noodopvang zaten inmiddels ook weer in hun eigen klas. Gevolg: een onbeheersbare situatie.

De Bukehof blijft daarom de hele week dicht. De noodopvang blijft wel open. Volgende week is het carnavalsvakantie, daarna hoopt Polman de school weer te openen. “We waren zo blij met de opening, de school dan weer sluiten doen we liever niet. Maar het virus is groter dan wij.”

Sneltesten
Was het geen optie iedereen te laten testen, bijvoorbeeld met sneltesten? Die gedachte kwam ook bij Polman op. “Maar het ligt ingewikkeld, je mag als school niet zomaar mensen verplichten een test te doen. Je kunt het vragen aan de ouders, maar die moeten er dan mee instemmen. Dat proces heb je zelf niet in de hand.” Dat maakt de keuze eenvoudig: “Op zo’n moment kies je voor veiligheid.”

Tot twijfels over de vraag of de heropening wel zo slim was leidt het in ieder geval niet. “Er is goed over de heropening nagedacht, door de overheid, het RIVM, de PO raad, ik ben een beetje klaar met alle meningen hierover. We handelen gewoon naar de richtlijnen”, zegt Polman er over.

Alle vertrouwen
Ook onder de ouders zijn er volgens hem geen zorgen over de schoolopening. “De situatie roept wel vragen op, en dat begrijp ik ook. Ouders vragen zich af of zij of hun kinderen misschien besmet zijn, en ze willen zich laten testen. Dat gebeurt nu dan ook bij mensen die klachten hebben.”

Polman gaat er vanuit dat de rust na de vakantie is teruggekeerd en alle leerlingen weer naar school komen. “Daar heb ik alle vertrouwen in.”

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.