Uit restanten dodelijk drugslab blijkt dat iets ongelofelijk mis is gegaan - Omroep Brabant
Video

Uit restanten dodelijk drugslab blijkt dat iets ongelofelijk mis is gegaan

10 maart 2021 om 18:20 • Aangepast 11 maart 2021 om 11:32
nl
De brand in het drugslab in Wernhout heeft een mensenleven geëist, maar ook het lab zelf verwoest. Dat blijkt uit een inspectie door specialisten en de restanten die woensdagmiddag naar buiten zijn gehaald.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Eén ruimte is compleet zwartgeblakerd: vloer, plafond, alles. Alleen een kookketel was nog herkenbaar tussen de puinhopen. Het is duidelijk dat hier binnen iets ongelofelijk mis is gegaan.

Een drukmeter op een van de kookketels is gebarsten. Dat kan duiden op een ontploffing maar het kan ook grote hitte zijn geweest.

Uit een ruimte naast het lab haalde de politie nog wel intacte materialen, zoals gasflessen. Grote opslagtanks van ieder 1000 liter kwamen uit de schuur. Zeker twee kookketels van vermoedelijk vierhonderd liter per stuk kwamen tevoorschijn, eentje dus zwartgeblakerd.

Gebarsten drukmeter op ketel (foto: Willem-Jan Joachems)
Gebarsten drukmeter op ketel (foto: Willem-Jan Joachems)

Speed
Ook drie verroeste au-bain-mariebakken vond de politie. Daarmee worden chemische stoffen opgewarmd. Die bakken zijn typisch voor zogenoemde omzettingslabs. Daarin maken ze uit allerlei grondstoffen amfetamine-olie die meestal ergens anders weer wordt omgezet in het eindproduct amfetamine (speed).

De politie wil nog niks zeggen over het lab en wat er gemaakt is.

Robothond
Specialisten zijn de hele woensdag bezig geweest. Nadat in de vroege ochtend het stoffelijk overschot was geborgen konden ze aan de slag. Eerst stuurde de politie een speciale robothond naar binnen om de veiligheidssituatie binnen te checken. Toen ook alles gelucht was kon de ontmanteling starten.

Alle materialen die in beslag zijn genomen werden afgevoerd in twee grote vrachtwagentrailers en een paar bestelbussen. Rond half zes was bijna alles weg. Tijdens de ontmanteling kwam ook de burgemeester van Zundert nog even een kijkje nemen.

Doden
Het onderzoek naar de dode man in het lab is in volle gang. Over wie hij is, is nog niks naar buiten gebracht. Hoe hij om het leven kwam is ook nog onbekend. Dat kan van alles zijn geweest, blijkt uit eerdere ongelukken. Vaak ging het om verstikking door zuurstofgebrek (Hechtel-Eksel, begin 2019).

Maar er gaat ook wel eens wat mis met het koken als een ketel ontploft en laboranten geraakt worden door giftige en bijtende stoffen (Den Dungen, herfst 2019).

Koken
Het nadeel van 'koken' in een drugslab dat het veel tijd kost: de laboranten moeten precies volgens een menukaart werken: de juiste stoffen afwegen, mengen, opwarmen, afkoelen, roeren, scheiden en filtreren. Dat kan soms dagen duren. Tijdens dat kookproces slapen ze tussendoor even in het lab of dichtbij. Dan kan er ook iets fout gaan waardoor ze in slaap vallen en langzaam stikken. Als de gasbranders dan nog volop aanstaan kan het kookproces fataal aflopen.

Maar of er ook echt iemand binnen in het lab sliep is onduidelijk. Er stond wel een caravan op het terrein. Een caravan of camper is vaak bij labs in gebruik als 'woning' van laboranten. Zelden werkt er één persoon in een lab.

Bewoonster
In de loop van de middag kwam de bewoonster van de boerderij naast het lab even naar buiten. Haar partner was toen al lang opgepakt. De vrouw wilde niks zeggen toen ze samen met een kind wegliep met een agent naast zich.

Ook een voormalige eigenaar van de boerderij kwam kijken. Hij schrok van de rotzooi op het terrein en de schuur. Enkele passanten vertelden dat de bewoner zelf een normale en aardige man is.

Ketel onder het roet (foto: Willem-Jan Joachems).
Ketel onder het roet (foto: Willem-Jan Joachems).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.