Video

Zeker 670.000 euro schade door avondklokrellen in Eindhoven

24 maart 2021 om 12:55 • Aangepast 25 maart 2021 om 11:41
nl
Avondklokrellers hebben op 24 januari in Eindhoven voor zeker 670.000 euro aan schade aangericht. Dat blijkt uit de schadeclaims die gedupeerden van de rellen hebben ingediend bij de rechtbank. Ze hopen dat de schade verhaald kan worden op de daders.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Het gaat hier volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie puur om materiële schade die de relschoppers hebben veroorzaakt aan bijvoorbeeld:

  • de Jumbo in de stationshal,
  • het pand van de Bijenkorf,
  • de glazen iglo, de Blob, op het 18-Septemberplein,
  • straatmeubilair en camera's,
  • politiewagens
  • en de wagen van ProRail die in vlammen opging.

In het bedrag is de inzet van politie en ME niet meegenomen. Eerder werd al duidelijk dat de schade aan het station in Eindhoven in de tonnen loopt.

Optelsom in Den Bosch nog niet gemaakt
Voor welk bedrag gedupeerden van de avondklokrellen in Den Bosch, een dag na Eindhoven, schadeclaims hebben ingediend, is volgens de woordvoerder van het OM nog niet duidelijk. Die optelsom kan volgens hem pas worden gemaakt wanneer de eerste verdachten zich half april voor de rechter moeten verantwoorden, zo legt hij woensdag uit.

Voor de rellen in Eindhoven zijn al diverse verdachten veroordeeld. Behalve celstraffen moeten zij in veel gevallen ook een schadevergoeding betalen. Dat geldt bijvoorbeeld voor een 48-jarige man uit Nunspeet Hij gooide een fiets onder het wiel van een waterkanon van de politie, waardoor de band lek raakte en het voertuig niet meer kon worden ingezet. De schade van ruim 2.500 euro aan het waterkanon moet hij vergoeden, zo bepaalde de rechter.

Zo ging het er 24 januari aan toe in Eindhoven:

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.