Koning en gezin vieren Koningsdag in studio op High Tech Campus Eindhoven - Omroep Brabant

Koning en gezin vieren Koningsdag in studio op High Tech Campus Eindhoven

30 maart om 12:54 • Aangepast 31 maart om 11:49
Koningsdag in Eindhoven zal anders zijn zonder publiek en handen schudden (foto: Karin Kamp).
Koningsdag in Eindhoven zal anders zijn zonder publiek en handen schudden (foto: Karin Kamp).
Koning Willem-Alexander en zijn gezin zullen Koningsdag in Eindhoven vieren in een studio op de High Tech Campus (HTC). Dat maakte de gemeente Eindhoven bekend. Ze gaan dus niet de stad in, zoals gebruikelijk is op Koningsdag. Ook de andere familieleden zullen niet aanwezig zijn. Dat heeft alles te maken met de coronamaatregelen die nog gelden.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door
Janneke Bosch

Afgelopen vrijdag heeft de gemeente de plannen voor Koningsdag moeten herzien, zei burgemeester Jorritsma. "Dat heeft te maken met de oplopende coronacijfers, we hebben de piek nog niet bereikt", aldus Jorritsma. "We moeten ons herpakken, in overleg met de Rijksvoorlichtingsdienst hebben we hiertoe besloten."

De studio op de High Tech Campus is een afgesloten privélocatie, legt Jorritsma uit. Het Koninklijke gezin komt daar naar de studio en vanaf dat moment is het een volledig digitale bijeenkomst. "Alle mensen die er zijn, zijn functioneel. Er is dus geen publiek", stelt Jorritsma. "Iedereen wordt vooraf getest. En er zijn zo weinig mogelijk mensen aanwezig en zo min mogelijk verplaatsingen op de campus."

Programma in de studio
In de studio op de High Tech Campus zal een 'uniek Eindhovens programma' worden gepresenteerd, stelt het Eindhovens stadsbestuur:

  • Een karavaan met typisch Eindhovense voertuigen die het verleden, heden en toekomst van de stad laten zien. Van het 'pientere pookje' van DAF tot de zonneauto van de TU/e.
  • Gesprekken met designers.
  • Er wordt 'op innovatieve wijze' een maaltijd bereid.
  • Er wordt teruggeblikt op hoe Eindhoven in de honderdjarige bestaansgeschiedenis de stad is geworden die het nu is.
  • Ook is er ruimte voor contact met de inwoners van Eindhoven.

Andere aspecten van het programmering moeten nog worden ingevuld. Nu er is besloten alléén in de studio te blijven, moeten een aantal onderdelen van het programma nog worden bedacht.

Koningsdag thuis te volgen
Er wordt geprobeerd het publiek thuis toch bij Koningsdag te betrekken. Zo zijn er drones boven de stad die versierde tuinen, balkons en daken filmen, waarvan de beelden in de studio op de HTC worden vertoond. Ook is er een fotowedstrijd waarbij Eindhovenaren hun wijk of stadsdeel in beeld kunnen brengen voor het koninklijk gezin.

De gemeente Eindhoven deed eerder al een oproep om de verjaardag van Koning Willem-Alexander niet in de stad te komen vieren. De gemeente Eindhoven wilde steeds een programma dat deels fysiek en deels digitaal was. Nu blijkt dus dat het programma door de coronapandemie volledig digitaal wordt. "We kiezen er dus bewust voor om het programma niet af te blazen. Volgens ons biedt deze programmering voor iedereen voor iedereen hoop, troost en ook vertier in deze moeilijke tijd."

Iedereen kan het bezoek dus thuis volgen. Omroep Brabant zendt Koningsdag in Eindhoven live uit.

De gemeente verwacht 1,75 miljoen euro uit te geven aan de viering van Koningsdag. Omdat ze meer geld nodig denkt te hebben voor technologie achter het digitale feest, vallen die kosten hoger uit dan van voorgaande edities van Koningsdag.

Koningsdag eerder in Brabant
Koning Willem-Alexander vierde Koningsdag nog maar één keer eerder in Brabant. In 2017 kwam hij met zijn familie naar Tilburg om daar zijn verjaardag te vieren.

Toenmalig koningin Beatrix deed al vaker onze provincie aan met Koninginnedag, toen nog gevierd op 30 april.

  • 1981 in Breda.
  • 1986 in Deurne (en Meijel in Limburg).
  • 1996 in Bergen op Zoom (en Sint Maartensdijk in Zeeland).
  • 2007 in Woudrichem en Den Bosch.
  • 2017 in Tilburg

Kijk hier naar de eerdere bezoeken van de Koninklijke familie aan Brabant tijdens Konings- en Koninginnedag:

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...