LIVEBLOG

Coronanieuws: meerdere kroegen houden terras dicht na 28 april

24 april om 07:00 • Aangepast 25 april om 07:04
Archieffoto
Archieffoto
Ook deze zaterdag hielden we je op de hoogte van het belangrijkste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen waren zaterdagochtend 373 coronapatiënten opgenomen, acht minder dan vrijdag.
  • In Brabant zijn van vrijdag op zaterdag 1431 nieuwe coronabesmettingen geteld.
  • De afgelopen 24 uur zijn 45 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, tien coronapatiënten overleden het voorbije etmaal.
  • Bewoners van achterstandswijken moeten beter worden voorgelicht over de voor- en nadelen van coronavaccins, zeggen medisch specialisten.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

22.08

Meerdere cafés blijven ook na 28 april dicht


Sommige horecaondernemers kiezen ervoor om woensdag niet open te gaan, meldt Hart van Nederland. Horecaondernemers maken zich zorgen en denken dat de terrasbezoekers zich na zessen zullen verplaatsen naar de parken. Ook zou het financieel niet rendabel zijn, want niet iedere horecaondernemer heeft de mogelijkheid om een terras te openen en de meeste ondernemers moeten het hebben van de inkomsten na zes uur 's avonds.

21.01

Brandbrief Brabantse intensive cares


Tien intensivisten van Brabantse ziekenhuizen hebben een brandbrief gestuurd aan demissionair minister Hugo de Jonge, over de huidige situatie op hun afdelingen. De intensive care-specialisten schrijven dat de Nederlandse bevolking 'niet lijkt te beseffen, hoe dichtbij we ons bevinden bij het moment dat de grens van onze ic-capaciteit bereikt wordt'.

20.16

'Wereldwijd een miljard coronavaccinaties gezet'

Minder dan vijf maanden na de eerste vaccinatie tegen Covid-19 zijn er een miljard inentingen gezet, becijfert persbureau AFP op grond van zijn eigen database. 1.002.938.540 prikken zouden zijn gezet in 207 verschillende landen. Zo'n 58 procent van alle prikken is gezet in China, India en de Verenigde Staten. De pandemie heeft inmiddels wereldwijd minstens 3.088.103 mensenlevens gekost, meldt AFP. Er zijn ruim 145 miljoen infecties met het coronavirus geregistreerd.

19.30

Valkenbergpark Breda alsnog ontruimd door politie en ME

Het Valkenbergpark in Breda is zaterdagavond rond halfacht alsnog ontruimd door de politie en de ME. Eerder op de avond werd het park door de gemeente afgesloten, maar mochten mensen wel blijven zitten. Volgens omstanders konden mensen het park echter ondanks de formele afsluiting gewoon nog in. Daar maakten zo'n tweehonderd jongeren gebruik van. Ze stonden in een grote groep bij elkaar. Het gaat om dezelfde groep die eerder op de dag al op verschillende plekken door de ME en de politie was weggestuurd.

19.20

Huisartsen verontwaardigd over uitspraken vaccinatiebaas RIVM

Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft een interview in het AD met de vaccinatiebaas bij het RIVM, Jaap van Delden, geleid tot 'verontwaardiging en onrust' onder huisartsen. De LHV schrijft in een verklaring op de website dat in het interview het beeld wordt geschetst dat 'de inzet van AstraZeneca nauwelijks nog nodig zou zijn in de vaccinatiestrategie'. En dat terwijl het vaccin volgens de LHV juist 'erg belangrijk' is in deze weken.

18.55

Valkenbergpark Breda op slot, 200 bekeuringen uitgedeeld in binnenstad

Burgemeester Paul Depla heeft rond zes uur Park Valkenberg in Breda op slot gegooid, om te voorkomen dat het er te druk wordt. De gemeente wil zo 'de openbare orde en veiligheid waarborgen'. De mensen die al in het park waren, worden niet weggestuurd. Wel heeft de ME iedereen weggestuurd van de Havermarkt, door 'op linie' te lopen. De politie heeft in het centrum zo'n 200 bekeuringen uitgedeeld aan mensen die zich niet hielden aan het verbod op groepsvorming.

18.50

Geen aanhoudingen bij mars tegen coronamaatregelen in Rotterdam


De demonstratie zaterdagmiddag tegen de coronamaatregelen in het centrum van Rotterdam is rustig verlopen, laat de politie weten. De demonstranten, die meeliepen in de 'Mars voor Vrijheid', zijn inmiddels vertrokken. De politie heeft geen aanhoudingen verricht. De paar honderd demonstranten liepen onder begeleiding van de politie van het Stadhuisplein via de Karel Doormanstraat en de Nieuwe Binnenweg naar het Schouwburgplein.

17.56

Nieuw advies AstraZeneca?

Het kabinet zou een nieuw advies aan de Gezondheidsraad moeten vragen over de inzet van het vaccin van AstraZeneca. Dat vinden de Partij voor de Arbeid en D66. Aanleiding voor de oproep is een mededeling van het Europees geneesmiddelenbureau EMA van vrijdag. Dat zei, na verdere bestudering van het vaccin, dat de voordelen ervan opwegen tegen de nadelen, voor alle volwassenen.

17.16

Politievakbond APB: 'Pak een biertje in je tuin'

Wachten op privacy instellingen...
17.04

Prik! Vijf miljoen naalden in de arm

Het ministerie van Volksgezondheid schat dat tot nu toe iets meer dan vijf miljoen coronaprikken zijn gezet. Het gaat om eerste inentingen en herhaalprikken bij elkaar. Het geschatte aantal op het coronadashboard staat nu op 5.039.385 toegediende vaccindoses.

16.44

Drukte in Bredase binnenstad, politie grijpt in

Het is onrustig in de Bredase binnenstad. In de Vismarktstraat en in de Haven zijn feestgangers bijeengekomen. Ze zingen liedjes en er wordt veel gedronken. Zaterdag zou eigenlijk het testevenement 538 Oranjedag op het Chasséveld worden georganiseerd. Na veel ophef over het evenement waar 10.000 mensen op af zouden komen, werd het feest afgelast.

15.55

Partybussen mogen bedrijfsterrein niet verlaten

Zeven bussen van het bedrijf Party Express in Breda mochten van de politie zaterdag niet van het bedrijfsterrein af. Op de bussen staat de tekst: 'Wij claxonneren voor de horeca'. De politie geeft aan dat meerdere bussen een colonne vormen.

15.37

RIVM registreert 8123 nieuwe coronagevallen, opnieuw een daling


Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal opnieuw gedaald. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8123 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 1152 minder vergeleken met de voorgaande dag. Aanvankelijk berichtte het RIVM vrijdag over 9292 nieuwe gevallen, maar dat aantal werd iets naar beneden bijgesteld.

15.30

1431 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn van vrijdag op zaterdag 1431 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Dat zijn er 210 minder dan maandag, toen 1641 positieve tests werden gemeld.

Wachten op privacy instellingen...
15.22

Minder patiënten op ic's, grootste daling sinds half maart

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is zaterdag gedaald met 21, de grootste afname sinds 13 maart. In totaal liggen nu nog 816 mensen met corona op de ic's, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Donderdag nam het aantal coronapatiënten op de ic's nog toe met 17, de grootste stijging sinds 8 april. Vrijdag meldde het LCPS dat de intensive cares tegen hun 'maximale capaciteit' aan zitten.

15.19

Paar honderd mensen bij mars tegen coronamaatregelen in Rotterdam

In het centrum van Rotterdam hebben zich zaterdagmiddag opnieuw een paar honderd mensen verzameld op het Stadhuisplein voor een 'Mars voor Vrijheid' tegen de coronamaatregelen. Er zijn ook behoorlijk wat agenten aanwezig. De demonstranten zijn onder begeleiding van de politie vanaf ongeveer 14.30 uur van het Stadhuisplein gaan lopen.

13.20

Aantal coronavaccinaties nadert wereldwijd het miljard

De XL-vaccinatiestraat in de evenementenhal van Breepark in Breda (foto: GGD West-Brabant).
De XL-vaccinatiestraat in de evenementenhal van Breepark in Breda (foto: GGD West-Brabant).
11.02

Brabantse ziekenhuiscijfers


In de Brabantse ziekenhuizen waren zaterdagochtend 373 coronapatiënten opgenomen, acht minder dan vrijdag. Dat maakte het ROAZ zaterdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn 45 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 49 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen zijn. Een is er overgeplaatst en tien coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

10.09

'Stem herstelplan ook af op de toekomst'

De politiek moet met economische herstelplannen niet alleen terug willen naar de situatie zoals die voor corona was, maar ook naar de toekomst kijken. Die oproep doet directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau in een interview in de Volkskrant. "Al voor corona stonden we voor grote maatschappelijke opgaven, zoals de tweedeling op de arbeidsmarkt en het klimaatprobleem. We moeten die thema's in een nationaal herstelplan betrekken."

09.03

'Verzekerden kiezen voor meer zekerheid bij zorgkosten'

Verzekerden lijken dit jaar voor meer zekerheid te hebben gekozen in de wijze waarop zij verzekerd zijn voor zorgkosten. Voor het eerst in jaren hebben meer verzekerden een aanvullende zorgverzekering. Het percentage verzekerden dat heeft gekozen voor het vrijwillig verhogen van het eigen risico is ten opzichte van vorig jaar gedaald. Dat concludeert het informatiecentrum voor de zorg Vektis. Het jaar 2020 was uitzonderlijk voor de zorg vanwege de coronacrisis. Het ligt volgens Vektis voor de hand dat de toegenomen aandacht voor de zorg door corona heeft bijgedragen aan veranderende keuzetrends.

04.56

Kroegbaas schroeft bierprijs tandenknarsend op


Wie vanaf woensdag een paar biertjes drinkt op het heropende terras, doet er goed aan een gevulde portemonnee mee te nemen. Een pilsje kan dubbeltjes duurder zijn dan voor de lockdown: Het gaat hard richting drie euro per fluitje, is te lezen in De Telegraaf. Terwijl menig café-uitbater het hoofd amper boven water houdt tijdens de coronacrisis, voeren brouwerijen een prijsverhoging door. Als laatste van de grote vier laat Heineken de bierprijs vanaf 1 mei met een kleine drie procent stijgen.

03.54

RIVM-vaccinbaas: einde voor AstraZeneca in Nederland al in zicht


Jaap van Delden, de vaccinatiebaas van het RIVM, denkt dat de miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin die Nederland na half mei geleverd krijgt, grotendeels niet meer worden gebruikt. Dat zegt hij tegen het AD. Reden is dat er de komende tijd zoveel coronavaccins worden geleverd, dat die van AstraZeneca al snel niet meer nodig zijn.

00.00

Nieuw advies aan alle zwangere vrouwen om zich te laten inenten


Zwangere vrouwen kunnen zich veilig laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat staat in een nieuw advies dat is opgesteld door werkgroep COVID-19 & Zwangerschap. Uit veiligheidsoverweging gold voorheen het advies om alleen kwetsbare zwangere vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen te vaccineren. "Inmiddels weten we dat in de Verenigde Staten nu 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd met een van de Pfizer of Modernavaccins zonder noemenswaardige bijwerkingen. Daarom wordt nu alle zwangere vrouwen geadviseerd zich te laten vaccineren."

23.11

Kerkdiensten niet langer vrijwel alleen online: bezoekers welkom


Het advies aan Nederlandse kerken om erediensten bij voorkeur alleen online te houden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, komt vanaf woensdag te vervallen. Koepelorganisatie Interkerkelijk Contact in Overheidszaken zegt dat diensten dan weer mogelijk zijn met dertig bezoekers. In kerken met meer dan driehonderd zitplaatsen geldt een bezettingsgraad van tien procent, mits alle voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen

23.05

Advies voor hervatting gebruik Janssen-coronavaccin in VS


Het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie heeft aanbevolen het gebruik van het Leidse Janssen-coronavaccin te hervatten. Experts van de gezondheidsdienst stellen dat de voordelen van het middel opwegen tegen de nadelen. De VS schortte het gebruik van het vaccin vorige week op nadat zeker zes relatief jonge mensen na vaccinatie te maken kregen met een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Een van hen overleed, en later kwam er nog een tweede sterfgeval bij.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...