Video

Kijk hier de afscheidsdienst van PSV-icoon Willy van der Kuijlen terug

24 april 2021 om 11:55 • Aangepast 26 april 2021 om 10:44
nl
Vrienden en bekenden namen zaterdagmiddag in het Philips Stadion in Eindhoven afscheid van PSV-clubicoon Willy van der Kuijlen. De aanvaller en clubtopscorer overleed maandag op 74-jarige leeftijd. Van der Kuijlen leed aan de ziekte van Alzheimer.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Kijk hier het afscheid van Willy van der Kuijlen terug:

Wachten op privacy instellingen...

In aanwezigheid van zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen werd stilgestaan bij de carrière en het leven van 'Mister PSV', die overleed aan de gevolgen van Alzheimer. Er waren onder meer toespraken van oud-doelman Hans van Breukelen en voormalig PSV-manager Kees Ploegsma. "En dan roepen 35.000 man: Skiete Willy! Zo hard als je kan", zong oud-PSV'er en singer-songwriter Björn van der Doelen in een lied ter ere van het clubicoon.

Na de dienst werd de kist enige tijd op de middenstip gezet waarna de rouwstoet zich vanuit het stadion onder grote belangstelling in gang zette richting crematorium. Ook bij het duel van PSV met FC Groningen zaterdagavond, met voor het eerst weer zo'n vierduizend toeschouwers, zal worden stilgestaan bij zijn overlijden.

Volgens de Eindhovense voetbalclub zal geen enkele voetballer ooit de prestaties van de Helmonder evenaren. Van der Kuijlen was tijdens zijn actieve voetbalcarrière goed voor 308 doelpunten in het shirt van PSV, een ongekend aantal.

De bescheidenheid zelve
Achttien seizoenen lang, liefst 528 competitiewedstrijden, droeg hij het roodwitte shirt, wat hem met recht de titel ‘Mister PSV’ opleverde. Een eretitel die Van der Kuijlen, de bescheidenheid zelve, ook na zijn actieve loopbaan met verve droeg. Eerst als jeugd- en assistent-trainer en later als scout en clubicoon. Van der Kuijlen was ruim een halve eeuw betrokken bij en actief in de PSV-organisatie.

Willy van de Kerkhof noemt zijn oud-teamgenoot 'de grootste PSV'er allertijden'. Ralf Edström, met wie Van der Kuijlen een gouden duo vormde in de voorhoede van PSV, had zowel binnen als buiten het voetbalveld een bijzondere klik met de Helmonder. "We hebben veel gelachen samen. Zijn dialect was weleens lastig, maar toch begrepen we elkaar. Op het veld heb je maar weinig woorden nodig. Willy was buiten het veld soms wat timide, maar hij was op het veld een fantastische voetballer." Volgens PSV-coach Roger Schmidt is Van der Kuijlen 'de beste spits die de Eindhovense club ooit heeft gehad'.

Indrukwekkend eerbetoon
Woensdagavond namen vele tientallen PSV-fans al afscheid van Van der Kuijlen. Met fakkels, siervuurwerk, een spandoek en gezang brachten zij bij het standbeeld van Van der Kuijlen bij het Philips Stadion een indrukwekkende laatste groet.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.