Liveblog

Koningsdag: Koningsdag 2021 de duurste ooit: 1,75 miljoen euro

27 april 2021 om 08:16 • Aangepast 28 april 2021 om 14:23
nl
Koning Willem-Alexander vierde dinsdag zijn 54ste verjaardag in Eindhoven. We volgen de verdere ontwikkelingen in onze provincie rondom Koningsdag in dit liveblog.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

Laatste nieuws:

  • Koning Willem-Alexander was met zijn gezin in Eindhoven om zijn verjaardag te vieren.
  • De festiviteiten vanwege het coronavirus zijn aangepast en er is geen publiek.
  • Koning Willem-Alexander hoopt dat hij volgend jaar weer een normale Koningsdag kan vieren
  • De koning roept op: draag mensen aan voor lintje

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

20.55

Buurtbewoners ruimen rotzooi op


In Breda is een grote groep jongeren weggestuurd uit het Wilhelminapark. Dat ging gemoedelijk. Wel lieten ze veel afval achter, buurtbewoners zijn het aan het opruimen.

19.52

Oranjeconcert Streamers kampte met technische problemen


De website waarop om 20.00 uur het speciale Oranjeconcert van gelegenheidsformatie The Streamers te zien moet zijn, kampte met forse technische problemen. Om 19.30 uur was het onmogelijk de site te bereiken via de link die mensen in het bezit van een ticket hadden gekregen. Wie probeerde in te loggen, kreeg structureel een foutmelding.

Op sociale media maakten veel mensen melding van het euvel. Later werden de problemen opgelost en keken ongeveer 1,5 miljoen mensen, zo zei de organisatie tegen Frank Lammers aan het begin van de show. Later groeide dat nog tot 2 miljoen bezoekers uit verschillende landen.

Het voorprogramma, dat bestond uit een rondleiding van Frank Lammers door de Koninklijke Stallen, begon al iets na 20.00 uur. De groep, bestaande uit onder anderen Guus Meeuwis, Miss Montreal, VanVelzen en Nick & Simon, treedt op vanaf het plein bij de Koninklijke Stallen bij Paleis Noordeinde in Den Haag.

19.25

Viroloog en OMT-lid Koopmans bezorgd over volle parken op Koningsdag


Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zegt dat ze bezorgd heeft gezien hoe druk het in sommige steden en parken was dinsdag. Bij het programma Nieuws en Co op NPO Radio 1 zei ze dat de grote bijeenkomsten "zorgelijk" zijn met het oog op het coronavirus.

"Maar het is ook begrijpelijk, mensen willen ruimte voor activiteiten", aldus Koopmans. "Alleen kunnen we ons niet veel permitteren."

18.53

Koningsdag 2021 de duurste ooit: 1,75 miljoen euro


Deze Koningsdag in Eindhoven kostte de gemeente 1,75 miljoen euro. Daarmee is het de duurste Koningsdag ooit. Vanwege de technologie die nodig was, stegen de kosten, stelt de gemeente.

18.29

Drukte op Ketelhuisplein Eindhoven


Het is in Eindhoven druk op het Ketelhuisplein, waar mensen in het gras zitten of er staan. De politie vraagt de mensen zich over het terrein te verspreiden. Eén man is gearresteerd.

Foto: Rico Vogels/SQ Vision
Foto: Rico Vogels/SQ Vision
Foto: Rico Vogels/SQ Vision
Foto: Rico Vogels/SQ Vision
17.54

Paul de Leeuw zingt koning toe tijdens repetitie The Streamers


Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen hebben dinsdagmiddag een kijkje genomen bij de repetitie van The Streamers. De gelegenheidsband van Nederlandse artiesten verzorgt dinsdagavond een livestreamconcert vanaf het plein bij de Koninklijke Stallen van Paleis Noordeinde in Den Haag.

Zodra de koning en zijn gezin binnenkwamen, zette Paul de Leeuw een hartelijk "Lang zal hij leven" in. Na de repetitie splitste het gezin zich op om met de verschillende artiesten te praten over het afgelopen jaar en het concert dat dinsdagavond plaatsvindt.

17.40

Koning heft glas op iedereen die helpt in coronatijd


Koning Willem-Alexander heeft de Nationale Toost op Koningsdag gebruikt om te proosten op iedereen die zich inzet in coronatijd. De jarige koning hief het glas voor alle mensen "die ons actief en passief helpen in deze verschrikkelijke coronapandemie."

"Actief zijn diegenen die in de zorg werken, in de verpleging, maar ook in de logistiek. In de ic's die zo vol staan op dit moment en waar kei- en keihard gewerkt wordt om voor ieder mensenleven het beste te doen", sprak Willem-Alexander. "Passief zijn diegenen die zich met vallen en opstaan houden aan de coronaregels zodat we samen zo snel mogelijk uit deze verschrikkelijke pandemie kunnen komen."

17.29

Rit met DAF ging bijna niet door


De koning en zijn gezin arriveerden op de High Tech campus in een karavaan van oude en nieuwe auto's. De koning reed met Amalia voorop in een oude DAF Kini die de koninklijke familie jarenlang gebruikte tijdens vakanties in Italië. Toch was de rit in deze auto bijna niet doorgegaan.

Tien minuten voor vertrek lekte er benzine uit de motor”, zegt Geert Vermeer, voorzitter van het DAF-museum. Technici wisten het probleem te verhelpen.

17.21

Noodverordening Breda voor veiligheid in drukke parken en centrum


De gemeente Breda heeft een noodverordening afgekondigd voor het centrum, het ontruimde Valkenbergpark en het stationsgebied vanwege de drukte. Mensen gingen massaal naar buiten vanwege het mooie weer en om Koningsdag te vieren, ondanks de geldende coronaregels.

De gemeente meldt op Twitter dat burgemeester Paul Depla de noodverordening heeft afgegeven vanwege het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Het Valkenbergpark werd eerder al ontruimd door de ME omdat het er druk was en omdat er een aantal opstootjes waren.

16.35

ME wordt ingezet om park Valkenberg in Breda te ontruimen


De politie ontruimt het Valkenbergpark in Breda vanwege de drukte en een aantal kleine opstootjes. De mobiele eenheid (ME) wordt ingezet. Kort voor de ontruiming waren er een paar kleine opstootjes, zegt een politiewoordvoerder. Het park wordt nu helemaal ontruimd om grote ongeregeldheden te voorkomen. Het was al de hele dag druk in het park, de ingang werd eerder al gesloten waarna alleen nog mensen het park uit mochten.

16.34

Koninklijk gezin bereidde zich voor op regioquiz


Bij een regioquiz nam de Koninklijke Familie het op tegen andere Brabantse teams. Maar de Oranjes wonnen. Was het doorgestoken kaart, zo vroeg onze verslaggever aan koning Willem-Alexander en koningin Maxima. “Nee”, zegt Willem-Alexander. “De hele familie was daarom van tevoren ook erg zenuwachtig maar gelukkig kregen we veel steun van de commissaris”, waarmee hij op Ina Adema doelt.

Het gezin heeft zich goed voorbereid op de quiz, verklapt Maxima. “Inwonersaantallen, natuurparken, de naam van de klokkenmaker, bepaalde industriën en plekken. Maar aan muziekkennis heb ik niet zoveel gedaan.” Toch was het genoeg om de quiz te winnen.

16.27

Ontruiming Park Valkenberg in Breda door ME


De ME gaat Park Valkenberg in Breda ontruimen. "Luister naar de aanwijzingen van de politie en handhavers en verlaat rustig het park", zo meldt de politie op Twitter.

De politie ontruimt het park vanwege de drukte en een aantal kleine opstootjes. Het was al de hele dag druk in het park, de ingang werd eerder al gesloten waarna alleen nog mensen het park uit mochten.

16.12

Te druk in centra


Van Amsterdam tot Haarlem en van Utrecht tot Breda. Op verschillende plekken is het te druk in de parken of in het centrum. De gemeentes vragen mensen om niet meer te komen. In het Amsterdamse Vondelpark begeleidt de politie mensen uit het park.

16.02

Een ritje op de hovercraft

Verslaggever Jan Waalen maakt net als de prinses een ritje op de hovercraft van ASML. "Oneerbiedig gezegd is dit een stofzuiger".

15.37

Joke wint anderhalve meter aan tompouce


Joke uit Deurne wint de tompouce na een geweldig leuk berichtje van haar zusje Petra. Zoon Gijs en vader Kees van ‘t IJshuys in Heusden hebben de tompouce van anderhalve meter gemaakt. ‘t Brabants Buske mocht die vandaag weg geven. Joke is enorm Oranjefan én Buskefan. Met tranen in haar ogen heeft ze de komische lange tompouce in ontvangst genomen.

15.33

Ook Utrecht roept op niet meer naar de stad te komen


Ook de gemeente Utrecht roept mensen op niet meer naar de stad te komen. Het wordt er te druk, met name in park Lepelenburg, rond het Wed, de Ganzenmarkt en aan de Oudegracht, zo meldt de gemeente dinsdag. "We roepen iedereen op deze plekken te verlaten en niet meer naar de stad te komen. Vier #Koningsdag thuis!", twittert de gemeente.

Joke nam de prijs van 't Buske met tranen in haar ogen in ontvangst.
Joke nam de prijs van 't Buske met tranen in haar ogen in ontvangst.

14.55

Grote drukte: parken in Breda en Tilburg stromen vol

Op deze zonnige Koningsdag is het druk in de parken. Park Valkenberg in Breda is inmiddels afgesloten vanwege de drukte, het gaat vandaag ook niet meer open. De rij om in het Spoorpark in Tilburg binnen te komen is groot, beveiligers laten nu alleen mensen binnen als er mensen naar buiten komen.

14.48

Amsterdam wil dat iedereen het Vondelpark verlaat


De gemeente Amsterdam heeft het Vondelpark helemaal afgesloten en wil dat iedereen eruit vertrekt. Het is er te druk. Rond twee uur vierden honderden mensen feest rond het standbeeld van Vondel, met muziek. Mensen staan te dicht op elkaar, constateert de gemeente. Daarom werd het park om een uur dinsdagmiddag al afgesloten. Ook in het Sarphatipark is het te druk. Ook daar mogen geen mensen meer het park in, alleen nog uit.

Wachten op privacy instellingen...
14.47

Flinke rij voor Spoorpark in Tilburg


Niet alleen in het Valkenbergpark in Breda, ook in het Spoorpark in Tilburg is het dinsdagmiddag druk. De rij voor het park is zo lang dat beveiligers alleen mensen binnen laten als er mensen naar buiten komen. Zo proberen ze daar de drukte onder controle te houden. In totaal mogen er vijftienhonderd mensen in het park zijn. Er is geen teller, dus maken de beveiligers een schatting. Mensen moeten ongeveer een halfuur wachten voordat ze het park binnen kunnen.

Lang in de rij voor het Spoorpark in Tilburg.
Lang in de rij voor het Spoorpark in Tilburg.
14.42

Helft viert geen Koningsdag wegens corona


Bijna de helft van de Nederlanders (47 procent) viert dit jaar geen Koningsdag vanwege de coronamaatregelen. Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3300 mensen. En als het oranjefeest wél wordt gevierd, houden de meesten zich aan de coronaregels. Daar tegenover staat dat 52 procent van de ondervraagden aangeeft wél de verjaardag van Willem-Alexander te vieren.

Van de koningsgezinde feestvierders zeggen de meesten (38 procent) het oranjefeestje alleen te vieren of met het eigen huishouden. Bovendien zijn vier op de tien deelnemers van plan om dinsdag in hun woonplaats te blijven.

14.32

Gemeente Breda doet Valkenbergpark op slot

De gemeente Breda heeft het Valkenbergpark afgesloten. Mensen mogen er niet meer in, alleen nog uit. Afgelopen weekend werd het park met behulp van de Mobiele Eenheid ook al gesloten. Het werd toen bovendien ontruimd nadat er in de drukte opstootjes ontstonden. Eerder dinsdag waren er maar een paar ingangen van het park geopend en werden er toegangscontroles gehouden.

Wachten op privacy instellingen...
14.20

Vijf kwartier in de file voor tompouces van Robèrt van Beckhoven


In de file staan op Koningsdag is iets van alle tijden. Maar waar het vroeger vooral was op weg naar een groot festival, was het in Oisterwijk vandaag aansluiten in een lange rij met auto's voor het afhalen van een tompouce. Op het hoogtepunt stonden bezoekers vijf kwartier in de rij voor de oranje lekkernij.

Dat er zo'n drukte ontstond in Oisterwijk zorgde voor verbazing bij de medewerkers van Bij Robèrt. Alles was namelijk op bestelling, dat er zo'n drukte ontstond was dus opmerkelijk. De drukte leverde ook gevaarlijke situaties op, omdat het zo druk was dat er af en toe auto's op het spoor stonden.

"Heel vervelend, normaal gaat dit goed. Met Pasen en Kerstmis hebben we dit ook gedaan en ging het supergoed. Waarschijnlijk hebben de mensen hun mail niet goed gelezen, want iedereen had een eigen tijdslot om de tompouces op te halen. Of ze zijn gewoon op een ander moment gekomen", zegt een van de winkelmedewerkers."

14.19

Arnhem: 'Kom niet meer naar demonstratie Markt '


De gemeente Arnhem roept mensen op weg te blijven van de Markt in het centrum. Daar wordt een demonstratie gehouden van een groep die zich 'Weg met dit kabinet' noemt. Er zijn maximaal vijfhonderd mensen welkom, en dat maximumaantal is inmiddels bereikt.

14.07

Wat gaan de Oranjes nog doen?


Op dit moment reizen de Oranjes terug naar Den Haag waar ze bij Paleis Noordeinde de repetitie van het optreden van supergroep The Streamers bijwonen. Die band bestaat uit onder andere Guus Meeuwis, Frank Lammers, Kraantje Pappie, Suzan & Freek en Nick & Simon. De supergroep geeft dinsdagavond een livestreamconcert vanaf het plein bij de Koninklijke Stallen.

Om halfvijf is er, net als vorig jaar, een Nationale Toost. Aan dat proostmoment werkt de koning mee. Of ook overige leden van de koninklijke familie, die vorig jaar via het scherm het glas met hem hieven, te zien zijn is nog niet bekend.

13.37

Oproep: 'Kom niet naar Amsterdam '

De gemeente Amsterdam heeft dinsdagmiddag rond halftwee opgeroepen niet meer naar de hoofdstad te komen. Het is te druk in de stad. Eerder op de dag sloot Amsterdam het veel te drukke Vondelpark al af.

Wachten op privacy instellingen...
13.30

Koning vertrekt uit Eindhoven: 'Een Koningsdag om nooit te vergeten of herhalen'


"Een Koningsdag om nooit te vergeten, maar ook om nooit te herhalen." Met die woorden sloot koning Willem-Alexander Koningsdag 2021 in Eindhoven dinsdag af. Hij doelde op de beperkingen vanwege de coronapandemie bij het bezoek voor zijn verjaardag aan de stad. Het gezin heeft weliswaar enorm genoten, naar eigen zeggen.

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane vertrokken even voor 13.30 uur uit Eindhoven, in dezelfde voertuigen als waar ze mee aankwamen. Even daarvoor bedankte de koning Eindhoven voor de gastvrijheid. Hij zei dat hun harten uitgaan naar de mensen die geen feest kunnen vieren doordat ze dierbaren zijn kwijt geraakt of bijvoorbeeld in een ziekenhuis, op de ic, staan op dit moment.

De koning vierde zijn 54e verjaardag. Net als zijn verjaardag van vorig jaar was het feest vanwege het coronavirus in aangepaste vorm. Bij de activiteiten in Eindhoven was geen publiek. Willem-Alexander benadrukte even voor het einde van het bezoek in een gesprek met journalisten te hopen dat volgend jaar weer meer contact met de mensen mogelijk is.

Maxima bedankte Eindhoven voor de mogelijkheid die de familie kreeg om toch Koningsdag op deze manier te vieren. Ze sprak de wens uit dat het 'beetje bij beetje' weer mogelijk wordt om meer te kunnen doen.

13.21

Toch her en der kleine activiteiten voor kinderen in Den Bosch


In de componistenbuurt in Den Bosch hebben wat bewoners allerlei activiteiten georganiseerd voor kinderen. Van stoepkrijten tot een speurtocht: de kinderen worden de hele dag beziggehouden. Vanochtend om tien uur reed een tuktuk rond door de wijk om de mensen wakker te schudden met muziek. En in de loop van de middag komt een 'koning' op een plein te staan waar de kinderen even langs kunnen lopen.

De meeste bewoners hebben ook hun tuin mooi versierd en zitten buiten in het zonnetje. "Normaal vieren we het hier heel uitbundig. Dan zitten we met 130 mensen in een grote tent om te dineren. Nu moet het voor het tweede jaar op rij vanuit huis. Maar op de activiteiten wordt toch heel leuk gereageerd. Ik ga straks nog met een oranje 'vaccin' rond om mensen te vaccineren", aldus een lachende bewoner, terwijl hij een grote spuit met oranje limonade laat zien.

13.00

Vondelpark dicht vanwege grote drukte


Amsterdam heeft het Vondelpark rond een uur dinsdagmiddag afgesloten omdat het daar erg druk is. Er mogen alleen nog mensen uit. Aan het einde van de ochtend gingen steeds meer groepjes naar het park, veelal voorzien van koelboxen en boodschappentassen. In Breda is het druk in het Valkenbergpark. Dit park is rond twaalf uur gedeeltelijk op slot gedaan.

12.57

Koning Willem-Alexander roept op: draag mensen aan voor lintje


Koning Willem-Alexander drukt Nederlanders op het hart om mensen aan te dragen voor een mogelijke koninklijke onderscheiding. Dat deed hij tijdens zijn bezoek aan Eindhoven tijdens een zogenoemde Koningsdag-talkshow.

"Weet je wat ik ook zo mooi vind: de gedecoreerden worden door hun eigen omgeving aangedragen", zei de koning toen het gesprek over de maandag uitgereikte lintjes ging. "Ik wil daarom ook een oproep doen. Als je bijzondere mensen om je heen hebt: geef ze op voor een lintje."

Maandag kregen 2832 mensen een koninklijke onderscheiding, iets minder dan vorig jaar, toen 3060 mensen een lintje kregen. "Het is zo'n fantastisch systeem wat we hebben, dat je uit je eigen omgeving mensen voor kan dragen voor een lintje", vervolgde Willem-Alexander. "Niemand anders kan dat. Dus ik roep nogmaals op: doe het! Er zijn zoveel bijzondere mensen en daar drijft deze samenleving op."

12.40

Drukte in Oisterwijk neemt toe... voor tompouces


Er staat inmiddels een lange rij aan auto's in Oisterwijk. Mensen wachten op hun beurt om tompouces te kunnen kopen bij Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven. En dat levert de nodige vertraging op: sommige mensen staan al ongeveer een halfuur in de rij.

Zoals de familie Leeggangers. Gezinsleden zitten in het oranje gestoken in de auto. En ze komen niet eens voor de oranjetompouces, maar voor de tijgerbollen. "We waren getipt dat die hier heel lekker zijn."

Sommige auto's staan al dertig minuten in de rij.
Sommige auto's staan al dertig minuten in de rij.
Wachten op privacy instellingen...
12.23

Een tompouce van anderhalve meter


Zoon Gijs en vader Kees van ‘t IJshuys in Heusden hebben een tompouce van anderhalve meter gemaakt! En die mag ‘t Brabants Buske vandaag weg gaan geven. Houd het Buske vandaag dus in de gaten!

12.07

Valkenbergpark Breda deels afgegrendeld vanwege drukte

Het Valkenbergpark in Breda is dinsdag gedeeltelijk op slot. Verschillende in- en uitgangen zijn met hekken en zwart zeil afgezet. Het park is alleen toegankelijk via de ingangen aan de Willemstraat, het Kasteelplein en de John F. Kennedylaan. Zo wil de gemeente Breda voorkomen dat het op deze Koningsdag te druk wordt in het stadspark.

Toegangscontroles bij het Valkenbergpark in Breda (foto: Eva de Schipper).
Toegangscontroles bij het Valkenbergpark in Breda (foto: Eva de Schipper).
11.49

Het programma van vandaag


Wegens het coronavirus zijn de activiteiten aangepast. Wel wordt de dag nu niet thuis maar in Eindhoven gevierd, op het terrein van de Tech Campus. De koning en zijn gezin arriveerden daar rond 11.00 uur in een karavaan van oude en nieuwe auto's. De koning reed met Amalia voorop in een oude DAF die de koninklijke familie jarenlang gebruikte tijdens vakanties in Italie.

De familie staan daarna optredens, een regioquiz en een talkshow te wachten. Bij aankomst werden de Oranjes opgewacht door de Eindhovense burgemeester John Jorritsma. De koningin en de prinsessen kregen een bosje bloemen van vilt. Jorritsma heette de familie welkom en feliciteerde de koning. De koning en zijn gezin gingen vervolgens met mensen in gesprek, op afstand via een scherm.

Op de campus werden ze getrakteerd op een concert van een aantal leden van groep The Streamers. Onder meer Paul de Munnik, Guus Meeuwis, Thomas Acda en Roel van Velzen en Nick & Simon zongen voor de familie het nummer Our House van Crosby, Stills, Nash & Young. Guus Meeuwis feliciteerde de koning. De koning bedankte voor het lied en zei zich te verheugen op het concert dat de groep later dinsdag gaat geven.

De Oranjes reizen 's middags terug naar Den Haag waar ze bij Paleis Noordeinde de repetitie van het optreden van The Streamers bijwonen. De band geeft dinsdagavond een livestreamconcert vanaf het plein bij de Koninklijke Stallen.

11.44

Knikkeren voor de prijzen in Handel


In Handel rijdt dinsdagmiddag een oranje ‘knikkerbaanwagen’ rond. Met harde muziek rijdt de wagen vandaag langs zeventig huizen, waarvan de bewoners zich tijdig moesten inschrijven. Elk gezin mag proberen om met knikkers een zo hoog mogelijke score te behalen op de baan. De winnaar krijgt aan het eind van de dag een prijs.

Organisator Rob schepers van het Oranjecomité is enthousiast. "Het is de bedoeling dat gezinnen lekker buiten klaar zitten en hun huizen versieren. Vooralsnog zijn de reacties superpositief.” Druk is het wel. Het team is al sinds halftien ’s ochtends bezig. “We moeten nog aardig wat huizen af, dus we denken rond zes uur klaar te zijn.”

11.30

In Boxtel werd de koning muzikaal gefeliciteerd door buurtbewoners

Wachten op privacy instellingen...
11.20

'Willy 'm ook?'


Koningin Máxima nam dinsdag plaats in de Lightyear One, een auto op zonne-energie. De auto is een ontwerp van het bedrijf Lightyear uit Helmond. Op de zijkant van de wagen was voor de gelegenheid een boodschap geschreven die dinsdag moeilijk te missen viel.

11.13

Nog meer foto's van de Koning in zijn DAF Kini


Koning Willem-Alexander begint de viering van zijn verjaardag achter het stuur van een ruim 55 jaar oude DAF Kini met open dak. De Koning reed voorop in een karavaan van 24 Eindhovense voertuigen. Zijn dochter, prinses Amalia, zat naast hem. En daar zijn beelden van.

De koning is gearriveerd in Eindhoven.
De koning is gearriveerd in Eindhoven.
10.53

Koningsdagwedstrijd in Boerdonk: kinderen leveren knutselwerken in


In Boerdonk heeft Stichting Algemeen Boerdonks Belang alle kinderen in het dorp (dat zijn er ongeveer honderd) knutselpakketten gegeven. Kinderen konden afgelopen week thuis iets leuks knutselen en kunnen het resultaat vandaag inleveren. Het leukste idee krijgt een prijs, verdeeld in leeftijdsgroepen. Ronald van Kol, directeur van de stichting, is enthousiast.

"We verwachten dat alle (honderd) kinderen iets komen brengen. Het is de bedoeling dat ze hun knutselwerk afgeven bij de kraam en weer naar huis gaan. Deze activiteit is om toch wat saamhorigheid te creëren binnen Boerdonk en de kinderen het gevoel van Koningsdag te geven. Normaal hebben we hier de hele ochtend activiteiten voor kinderen, maar dat hebben we nu maar niet gedaan om drukte te voorkomen."

Bij de kraam zijn al tientallen knutselwerken afgeleverd. Kinderen blijven even spelen voor de kraam en gaan dan weer naar huis.

Foto: Ista van Galen
Foto: Ista van Galen
10.40

Kijk live mee naar de viering van Koningsdag in Eindhoven


De livestream is hier vanaf 10:45 te volgen. iPhone-gebruikers kunnen de stream enkel hier kijken. De livestream duurt tot halftwee 's middags en wordt ook uitgezonden op de tv-zender van Omroep Brabant.

10.20

Smakelijke Koningsdag in Dierenrijk

In Mierlo zijn de dieren in het park van Dierenrijk getrakteerd op een heus 'oranjebuffet'. En natuurlijk, daar zijn beelden van.

Wachten op privacy instellingen...
10.03

Het productieteam is er klaar voor


Om alle festiviteiten op de High Tech Campus in Eindhoven goed in beeld te brengen is een uitgebreid productieteam aanwezig. Ook aan 'de achterkant' is iedereen dinsdagochtend helemaal klaar om de 54ste verjaardag van de koning te vieren.

Live vanaf de High Tech Campus: het team is er klaar voor.
Live vanaf de High Tech Campus: het team is er klaar voor.
09.35

De Oranjes zijn onderweg naar Eindhoven


Willem-Alexander, Maxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane zijn dinsdagochtend vertrokken richting Eindhoven vanaf Paleis Huis ten Bosch om Koningsdag te vieren. Dat laat het Koninklijk Huis weten op sociale media. Op de sociale media wordt dinsdagochtend een foto gedeeld waarop het gezin samen voor de deur poseert.

De koningin draagt een jurk met print en bijpassende hoed, Amalia een broek met een blouse, Alexia een crèmekleurige jurk en Ariane een blauwe japon. De koning heeft een donkerblauw pak aan, met een paarse stropdas. In de Brabantse stad staat de Oranjes bij de Tech Campus activiteiten te wachten. Het gezin begint de dag met het rijden in een karavaan van oude en nieuwe auto's.

Ook staan er onder meer optredens, een regioquiz en een talkshow op het programma. In Eindhoven is vanwege de coronamaatregelen geen publiek aanwezig.

Wachten op privacy instellingen...
09.20

Bjorn van der Doelen heeft een bericht voor de koning

Wachten op privacy instellingen...
09.04

Leon van der Zanden heeft met 'een kroontje op geslapen'


Een van de weinigen die de Oranjes vandaag wél van dichtbij meemaakt, is cabaretier Leon van der Zanden. Hij presenteert het buitenprogramma op de High Tech Campus. Ter voorbereiding heeft hij vannacht met een kroontje op geslapen, vertelt hij dinsdagochtend lachend in het programma Wakker! op Omroep Brabant radio. Bijzonder noemt de cabaretier het zeker. "En dat komt vooral door mijn moeder", legt hij uit. "Zij is fan. En ze is nu pas trots op mij."

08.37

Ook Addy is er klaar voor

Wachten op privacy instellingen...
08.20

Wat weet jij van Koningsdag?

Speel hieronder onze Koningsdagquiz:

Wachten op privacy instellingen...
08.00

Koning Willem-Alexander viert 54e verjaardag in Eindhoven

In Eindhoven is bij de viering van Koningsdag dinsdag geen publiek aanwezig. Maar Willem-Alexander, Máxima, Amalia, Alexia en Ariane hebben een vol programma dat zich afspeelt op de High Tech Campus. Het gezin begint de dag met het rijden in een karavaan van oude en nieuwe auto's. De koning rijdt met Amalia voorop in een oude DAF die de koninklijke familie jarenlang gebruikte tijdens vakanties in Italië.

Ook staan er onder meer optredens, een regioquiz en een talkshow op het programma. Vanaf 10.45 uur is het bezoek van de koninklijke familie te volgen via een livestream bij Omroep Brabant en op tv.

07.00

Helft Nederlanders vindt Koningsdag in Eindhoven 'zonde van het geld


Veel mensen vinden de manier waarop dit jaar Koningsdag wordt gevierd zonde van het geld. Dat blijkt uit de Jaarlijkse Koningsdagenquête van de NOS uitgevoerd door IPSOS. Het koninklijk gezin bezoekt dit jaar Eindhoven, maar door de coronamaatregelen kan hier geen publiek bij zijn en is er een digitaal programma in een studio op de High Tech Campus. De gemeente heeft er 1,75 miljoen euro voor uitgetrokken.

Uit de enquête die is uitgevoerd door marktonderzoeksbureau IPSOS, blijkt verder dat de koning het laagste rapportcijfer sinds zijn aantreden krijgt, Nederlanders minder enthousiast zijn over zijn media-optredens en ook de steun voor de monarchie als geheel heeft het afgelopen jaar een klap gekregen. Daarnaast maken steeds meer mensen zich druk over de kosten van het koningshuis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.