Video

Illegale sigarettenfabriek Schaijk: mogelijke leiders gepakt in Polen

28 april 2021 om 18:54 • Aangepast 29 april 2021 om 09:47
nl
De politie denkt de bazen gepakt te hebben van een illegale sigarettenfabriek in Schaijk. De criminelen wonen in Polen. Vorige week zijn ze opgepakt.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

In totaal zijn nu dertig verdachten aangehouden. Voor zover bekend geen enkele Nederlander. Er is 94 ton tabak onderschept, meldt Europol (de samenwerkende Europese politiediensten). De actie kreeg de naam Operatie Pitbuul.

De zaak kwam voor het eerst in het nieuws in maart dit jaar. Toen viel de politie binnen op 15 adressen, waaronder een loods in Schaijk. Daar zat een werkende sigarettenfabriek. Gelijktijdig was er een inval in het Limburgse Heerlen bij een fabriek in opbouw. Er werd veertig ton tabak gevonden en 5,4 miljoen sigaretten.

Kwart miljoen aan accijns
De fabrieken konden ieder dagelijks één miljoen sigaretten maken. Dat betekende voor de belastingdienst per fabriek een verlies van bijna een kwart miljoen euro aan accijns. Bij de actie toen werden al 21 mensen gepakt, allemaal Polen en Oekraïners.

Afgelopen week volgde deel twee van Operatie Pitbuul. In Polen vielen zwaarbewapende agenten binnen op een twaalftal adressen door het hele land. Negen arrestaties volgden. De politie vond nog eens 54 ton tabak maar ook verschillende vuurwapens, nepuniformen van de politie, radioapparatuur en stoorzenders. De politie ziet in deze negen mensen de leiders van de misdaadorganisatie. De politie denkt dat ze ook te maken hebben met gewelddadige berovingen.

In een woensdag gepubliceerde video zitten beelden van die arrestaties en ook van de vondst in Schaijk.

Wachten op privacy instellingen...

Illegale tabaksfabrieken worden het hele jaar door gevonden in Nederland en België. In Brabant zie je ze de voorbije jaren bijna niet. Ze zijn altijd het werk van bendes uit Oost-Europa, alleen de plek is hier. Mogelijk omdat de straffen voor deze vorm van fiscale fraude en belastingontduiking doorgaans erg laag zijn. Maar er gaan wel vele miljoenen misdaadgeld om in die wereld.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.