Liveblog

Coronanieuws: versoepelingen op 19 mei gaan waarschijnlijk door

11 mei 2021 om 06:09 • Aangepast 20 mei 2021 om 12:14
nl
In dit liveblog hielden we je dinsdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Stap twee van de versoepelingen volgt op 19 mei als piek duidelijk voorbij is.
  • Opnieuw ruim duizend nieuwe besmettingen in Brabant.
  • Aantal positieve landelijke coronatesten afgelopen week is 10 procent lager dan een week eerder.
  • In de Brabantse ziekenhuizen liggen 389 coronapatiënten.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

22.32

Werkgeversorganisaties blij met versoepeling


Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat het kabinet doorgaat met het verder versoepelen van de coronamaatregelen, als de besmettingscijfers dat volgende week toelaten. "Hiermee wordt eindelijk weer wat meer mogelijk voor sectoren die al maanden op last van de overheid dicht zijn, zoals de sportscholen en dieren- en pretparken."

Wel is het voor ondernemers nu nog ruim een week onduidelijk of zij inderdaad weer open mogen. "Daardoor rest hen soms weinig voorbereidingstijd of ontstaat onzekerheid bij inkoop van (dure) voorraden", aldus de ondernemingsorganisaties. Zij wijzen erop dat de voorgenomen versoepelingen onverlet laten dat het steunpakket moet worden verbeterd en doorgetrokken tot het eind van het jaar. "Dit geeft ondernemers rust en zekerheid en als het goed gaat, zullen de middelen toch niet worden gebruikt."

21.51

Club van Elf: ook binnenruimtes snel open


Ook binnenruimtes van zogeheten doorstroomlocaties zouden volgende week woensdag alweer open kunnen, zegt de Club van Elf, de overkoepelende organisatie van een groot aantal dagattracties. Volgens directeur Kees Klesman heeft de branche vorig jaar al bewezen dat dit op een veilige manier kan.

Testen van bezoekers is dan niet nodig. Attractieparken en dierentuinen mogen volgende week woensdag weer open als de ziekenhuizen het minder druk krijgen met coronapatiënten, maar binnenruimtes blijven nog dicht, maakte het kabinet dinsdag bekend. Maar Klesman zegt dat het in de winkelcentra nu ook al erg druk is. "In een groot winkelcentrum zou ik me niet veilig voelen, maar bij de leden van De Club van Elf was het vorig jaar al heel veilig met routing, signing en de inzet van ervaren personeel."

21.36

Hockeybond baalt: niet de versoepelingen waar we op hoopten


De versoepelingen die het kabinet dinsdag op het gebied van sport aankondigde, zorgen voor de sporten in de buitenlucht niet voor heel veel veranderingen. "Helaas bracht de persconferentie niet de versoepelingen waarop we hoopten", aldus hockeybond KNHB.

Waar eerder volwassenen van 27 jaar en ouder in groepen van maximaal vier personen mochten trainen, wordt dit verruimd naar dertig personen. "Voor hockeyers van 27 jaar en ouder blijft gelden dat zij tijdens het trainen 1,5 meter afstand moeten houden", aldus de hockeybond, die daarmee aangeeft dat er eigenlijk niets verandert. Die afstandsregel gold voor mensen tot 27 al niet.

21.22

KBO-PCOB: kom met ventilatiecheck voor openbare ruimten


Seniorenorganisatie KBO-PCOB pleit voor extra ventilatiechecks bij openbare binnenruimten, in reactie op de persconferentie over corona dinsdagavond. Daarin werd onder meer aangekondigd dat vanaf volgende week woensdag binnen sporten weer mogelijk is, als de bezetting in de ziekenhuizen het toelaat.

"Heel fijn dat we straks hopelijk weer aan binnensporten kunnen doen. Ook voor senioren", aldus Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB. "Maar waar onze achterban ook naar uitkijkt, is om in gezamenlijkheid weer bijeenkomsten te kunnen organiseren. Om dat mogelijk te maken, moet de overheid met een plan komen hoe ventilatie duurzaam kan worden verbeterd in alle openbaar toegankelijke instellingen, zoals buurthuizen. Dan kunnen we vlot van stap twee naar stap drie."

21.11

Fitnessbranche: heropening sportscholen biedt perspectief


De heropening van sportscholen biedt perspectief aan de fitnessbranche. Dat zegt directeur Ronald Wouters van brancheorganisatie NL Actief, waarbij ongeveer duizend sportlocaties zijn aangesloten. "We gaan de goede kant op. Mensen staan te popelen om te fitnessen." Vanaf volgende week woensdag mogen binnensportlocaties weer open op voorwaarde dat de cijfers over het aantal ziekenhuisopnames het toestaan.

Dan mag in groepjes van hooguit twee personen samen binnen getraind worden, met een maximum van dertig mensen per ruimte, met reservering en registratie. Kleedkamers blijven wel dicht en douches ook. Volgens Wouters heeft de fitnessbranche aangetoond dat met coronaprotocollen veilig binnen gesport kan worden. Het is volgens hem wel noodzakelijk dat er meer ruimte komt om die capaciteit van maximaal dertig mensen per binnenruimte te vergroten, want dat is erg beperkt.

21.10

Drukte bij reisbureaus na persconferentie


Veel mensen hebben besloten hun vakantie te boeken. Dat komt naar voren uit een rondgang langs grote reisbureaus. Dinsdag maakten demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge bekend dat bestemmingslanden per 15 mei weer een individueel reisadvies krijgen.

Corendon-topman Steven van der Heijden spreekt van 'enorme drukte' op de website en bij het callcenter. "Gisteren hadden we al een redelijke dag, maar vandaag zien we echt een enorme stijging in het aantal boekingen." Populair zijn volgens Van der Heijden onder meer de Griekse eilanden en Mallorca en Ibiza. Voor die bestemmingen geldt waarschijnlijk vanaf eind mei een geel reisadvies.

21.00

De Jonge wil straks toch eigen bijdrage bij toegangstest


Als het aan coronaminister Hugo de Jonge ligt, betalen Nederlanders straks toch een eigen bijdrage voor een test die nodig is voor toegang tot evenementen. De Kamer sprak zich dinsdag nog unaniem uit tegen die eigen bijdrage. Maar als deze toegangstesten op enig moment alleen nog nodig zijn voor grote festivals en volle stadions, vindt De Jonge het niet reëel om zo'n test door de belastingbetaler te laten betalen.

"Ik denk dat ik dan opnieuw aan de Kamer ga vragen of we toch een eigen bijdrage kunnen vragen", zei De Jonge in de persconferentie. Ook testen die nodig zijn om een vakantieland binnen te reizen, komen voor rekening van de vakantieganger zelf. De bewindsman benadrukt dat zij zelf ook andere zaken moeten betalen, zoals tol.

20.30

Kijk hier de hele persconferentie terug

Wachten op privacy instellingen...
20.28

Bioscoopbranche niet te spreken over testwet


Bioscopen kunnen naar verwachting op z'n vroegst weer op 9 juni open, zo werd dinsdag duidelijk tijdens de coronapersconferentie. Door de aangenomen testwet zou het kunnen dat dit dan alleen maar mogelijk is als bezoekers een negatieve coronatest kunnen overleggen.

Een maatregel waar de bioscoopbranche niet zo enthousiast over is. De Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVBF) noemt de wet onnodig en drempelverhogend. "Onnodig want de bioscoopbranche kan prima bezoekers in een veilige omgeving ontvangen op basis van het eigen veiligheidsprotocol en drempelverhogend omdat bezoekers zich moeten laten testen op locaties die niet in de nabijheid liggen van bioscopen of filmtheaters", aldus de koepel.

Wel is de NVBF positief over het feit dat bezoekers niet zelf - zoals eerder het idee was - hoeven bij te dragen aan de coronatest vooraf, dat wordt gekeken naar de bereikbaarheid van de testlocaties en dat gevaccineerde bezoekers geen testbewijs nodig hebben.

20.20

KHN: openen terrassen nu voor meer horecazaken interessant


Het is voor meer horecaondernemers weer interessant om hun zaak te openen als terrassen vanaf volgende week woensdag langer open kunnen. Wel blijft het vrijwel onmogelijk om uit de rode cijfers te komen voor horecazaken zolang binnenruimtes dicht moeten blijven.

Dat zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Rutte kondigde aan dat horecazaken hun terrassen, als alles meezit, vanaf 19 mei van 06.00 uur 's ochtends tot 20.00 uur 's avonds mogen openen. Nu is dit nog beperkt van 12.00 uur tot 18.00 uur.

De versoepeling gaat alleen in als er eind deze week een duidelijke daling is van het aantal coronabesmettingen ten opzichte van de piek van de derde golf.

20.01

Dit zijn de aangekondigde versoepelingen, mits aantal opnames verder daalt


Het kabinet zet de tweede stap in het openingsplan op woensdag 19 mei. Voorwaarde is dan wel dat het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames op de maandag ervoor verder zijn gedaald. Omroep Brabant zet alle versoepelingen die dinsdagavond zijn aangekondigd op een rijtje.

19.54

Kabinet kijkt pas begin juni of meer versoepelingen mogelijk zijn


Nog meer versoepelingen van de coronamaatregelen zullen op zijn vroegst op 9 juni worden doorgevoerd. Ervan uitgaande dat stap twee die dinsdag werd aangekondigd komende woensdag kan doorgaan, wordt op 1 juni gekeken of de volgende stap mogelijk wordt. In stap drie van het openingsplan kan er onder voorwaarden weer binnen gegeten worden in de horeca, mogen mensen de musea weer in en wordt het advies voor het maximaal aantal bezoekers thuis verhoogd van twee naar vier per dag.

Ook zouden dan binnen weer groepen van dertig mensen bijeen mogen komen, als daar de ruimte voor is, en worden de regels voor binnen- en buitensporten verder versoepeld. Het openingsplan werd half april gepresenteerd. Toen was nog de hoop dat deze versoepelingen al op 26 mei mogelijk zouden worden. Het wordt dus ten minste twee weken later dan gepland. Het is overigens ook nog niet helemaal zeker dat stap twee komende week al wordt gezet.

Als het aantal patiënten dat wordt opgenomen in de ziekenhuizen niet met minimaal 20 procent is gedaald ten opzichte van de piek van de coronagolf, wordt de versoepeling gepauzeerd, zoals het kabinet dat noemt. Zo'n hard criterium is voor stap drie nog niet gedefinieerd.

19.50

Ondanks versoepelingen nog zorgen in reisbranche


Vanaf 15 mei is de kans groot dat meer landen een geel reisadvies krijgen. En dat is voor reisorganisaties een kleine stap in de goede richting. Terry van den Berg is eigenaar van reisbureau The Travel Club in Tilburg en verwacht dat dit een betere zomer wordt dan vorig jaar.

‘’Ook al is er nog veel onduidelijk denk ik wel dat er meer mogelijk is. Steeds meer mensen worden gevaccineerd en dat maakt de situatie minder onrustig dan vorige zomer.’’ Maar meer dan een druppel op een gloeiende plaat is het nieuws voor Terry niet. ''We zijn 93 procent van de omzet misgelopen'', vertelt hij. ''Ik moet ook nog maar zien of landen die op geel gaan Nederlanders überhaupt willen ontvangen.''

19.43

Kabinet besluit 25 mei over volledig openen voortgezet onderwijs


Het kabinet besluit uiterlijk op 25 mei of het voortgezet onderwijs weer volledig open kan, aldus demissionair premier Mark Rutte. Het Outbreak Management Team wordt gevraagd om een advies wanneer de 1,5 meterregel op de middelbare scholen losgelaten kan worden.

Het kabinet zou graag zien dat scholieren in het voortgezet onderwijs nog voor de zomervakantie weer volledig naar school kunnen. Het OMT waarschuwt echter voor het te vroeg versoepelen in het middelbaar onderwijs, omdat het zou kunnen leiden tot grote problemen in de zorg. Middelbare scholieren gaan sinds enkele maanden weer een paar dagen per week naar school.

19.36

Nederlanders mogen weer op vakantie naar het buitenland


Nederlanders kunnen weer op vakantie naar het buitenland. Vanaf 15 mei zal voor individuele landen weer een reisadvies worden gegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat maakte demissionair coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond op een persconferentie bekend. Hij verwacht dat Nederlandse toeristen deze zomer weer op vakantie kunnen gaan naar landen als Frankrijk, Italië en Spanje.

19.30

Kijk hier de samenvatting van de persconferentie

19.22

Straks weer groepstrainingen buiten en ook sportscholen weer open


Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen als de versoepelingen volgende week doorgaan weer in groepsverband buiten sporten. Ook sportscholen en zwembaden gaan weer open. Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte dinsdagavond aangekondigd tijdens de persconferentie. Voorwaarde is wel dat de cijfers over het aantal ziekenhuisopnames het toestaan.

Er mag buiten gesport worden in groepen van hooguit dertig personen, mits zij 1,5 meter afstand houden. Wedstrijden zijn niet toegestaan en publiek is niet welkom. Kleedkamers blijven dicht en de douches ook. Binnensportlocaties zoals sportscholen mogen ook weer open. Daar mag in groepjes van hooguit twee personen samen getraind worden, met een maximum van dertig mensen per ruimte. Zwemmen in het zwembad kan ook weer. Daar zijn de kleedkamers en douches wel open.

19.17

Stap twee van de versoepelingen op 19 mei als piek duidelijk voorbij is

Het kabinet wil op woensdag 19 mei stap twee van het openingsplan laten ingaan, als de cijfers bevestigen dat de piek van de derde golf is gepasseerd. Dat zal vermoedelijk deze week al het geval zijn, zei premier Rutte. Als het tegenvalt, wil het kabinet op de pauzeknop drukken, maar dat hangt niet af van een enkele procent.

Stap twee houdt onder andere in dat sportscholen, binnenzwembaden, dierentuinen en pretparken beperkt open kunnen. Buitenterassen kunnen open van 6 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds, en ook volwassenen mogen weer buiten in groepsverband sporten.

19.08

Rutte: besmettingen op Koningsdag Amsterdam tonen dilemma


De clusters besmettingen die zijn ontstaan bij Koningsdag tonen het dilemma waar het kabinet voor stond bij het al dan niet versoepelen van de coronamaatregelen. Aan de ene kant is te zien dat er behoefte is aan 'ruimte om dingen te doen', aan de andere kant kan die ruimte leiden tot een hoger aantal besmettingen, zei demissionair premier Mark Rutte dinsdag tijdens de persconferentie.

"We willen niets liever dan ruimte geven aan de samenleving maar we willen ook geen fouten maken, vlak voor de finish. Het is een balanceeract en dat blijft het ook." Volgens Rutte ontstonden in Amsterdam zeventien virusclusters van tientallen mensen die ook weer anderen aansteken. "Dan loopt het snel op", aldus de premier.

19.00

Persconferentie is begonnen


Volgens premier Rutte is er een 'eerste stap' gezet naar een normaal leven. Maar, zegt hij: de zorgen over een te drukke Koningsdag waren terecht, want er zijn bijvoorbeeld veel nieuwe clusters in Amsterdam. Nog steeds moeten we om die reden oppassen, zegt Rutte.

18.55

Nieuwe persconferentie begint over vijf minuten


Over vijf minuten begint de persconferentie van het kabinet over het coronabeleid.

17.46

Oorzaak van en middel tegen zware ziekte door corona in beeld


Onderzoekers van Amsterdam UMC denken te weten hoe het nu precies komt dat de een heel erg ziek wordt van het coronavirus en de ander niet. Ze denken bovendien dat er al een beter medicijn is voor degenen die zwaar door het virus worden getroffen dan de middelen die nu worden gebruikt.

Het is een medicatie die al bestaat en wordt gebruikt bij auto-immuunziekten. De patiënten die zo vreselijk ziek worden, blijken veel afwijkende antistoffen te produceren, die een schadelijke ontstekingsreactie opwekken. "Deze patiënten maken niet alleen heel veel antistoffen aan, maar ook antistoffen met een andere structuur. Daardoor ontstaat een extreme ontstekingsreactie in de longen", vertelt immunoloog Jeroen den Dunnen.

17.35

Kamer akkoord met aangepaste quarantaineplicht

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de invoering van een quarantaineplicht voor reizigers uit het buitenland. De hoop is dat zo voorkomen kan worden dat nieuwe virusgevallen uit het buitenland ge´mporteerd worden. Het wetsvoorstel van het kabinet is wel nog op een aantal belangrijke punten aangepast. Een van de wijzigingen van het parlement is dat er een uitzondering op de plicht komt voor mensen die op bezoek willen bij iemand die op sterven ligt, of als een naaste bijna gaat bevallen. Bovendien krijgen burgemeesters de mogelijkheid om uitzonderingen te maken bij onvoorziene omstandigheden.

16.32

België staat zomerfestivals als Pukkelpop en Tomorrowland toe

De Belgische zomerfestivals Pukkelpop en Tomorrowland, die ook bij Nederlanders populair zijn, kunnen dit jaar doorgaan. Vanaf 13 augustus mogen, als de coronacijfers het althans toelaten, 5000 tot mogelijk 10.000 deelnemers per festival weer uit hun dak gaan. Maar wel op voorwaarde dat zij bij de toegangspoort een bewijs van vaccinatie of een recente negatieve PCR-test kunnen overleggen.

Het toestaan van festivals en andere grote evenementen is onderdeel van een zomerplan waarmee het Overlegcomité van de zes regeringen stap voor stap België weer van het coronaslot af wil halen. Vanaf 9 juni mogen de café's en restaurants binnen weer open, evenals - voor eerst nog met beperkt publiek - de bioscopen, theaters, fitnesscentra, casino's, bowlings en de kermis. Belgen mogen dan ook vier personen thuis ontvangen van buiten hun eigen gezin, zei premier Alexander De Croo, en eens per week op kantoor werken.

16.07

Bijna 10 procent minder nieuwe coronagevallen in afgelopen week

In de afgelopen zeven dagen zijn zo'n 10 procent minder nieuwe coronabesmettingen vastgesteld dan een week eerder. In totaal kregen 47.108 mensen een positief testresultaat. Dat is het laagste weekcijfer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sinds 23 maart heeft gemeld.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 5586 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er bijna 300 minder dan tussen zondagochtend en maandagochtend, toen 5884 nieuwe gevallen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werden gemeld.

Het aantal positieve tests van de afgelopen 24 uur blijft ruim onder het weekgemiddelde. De afgelopen zeven dagen waren er in totaal 47.108 coronagevallen, gemiddeld 6730 per dag. Maandag was dat aantal nog 7043.

15.24

Opnieuw ruim duizend nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn de afgelopen 24 uur 1015 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Op maandag ging het om 1011 nieuwe infecties.

Het aantal positieve coronatesten is op landelijk niveau de afgelopen week tien procent lager dan een week eerder.

Wachten op privacy instellingen...
14.53

Aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen

Steeds minder coronapatiënten belanden in de ziekenhuizen. Het gemiddelde aantal nieuwe opnames in een week tijd is dinsdag voor de zesde dag op rij gedaald, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In de afgelopen zeven dagen hebben de ziekenhuizen 1842 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat komt neer op ongeveer 263 mensen per dag. Dat gemiddelde is zes dagen achter elkaar gedaald en staat nu op het laagste peil sinds 23 maart. Sinds eind april is de instroom in de ziekenhuizen met ongeveer 16 procent afgenomen.

14.16

Bioscopen opgelucht, maar zien ook problemen

Bioscopen in onze provincie zijn opgelucht dat ze mogelijk weer open mogen, maar zien wel problemen met de verplichte coronatoegangstest. Dat blijkt uit een belronde van Omroep Brabant. Volgens het AD maakt het kabinet dinsdagavond in de persconferentie bekend dat de bioscopen onder voorwaarden weer open mogen.

14.10

'Nederlanders gaan niet massaal binnenlandse vakanties afzeggen'

Nederlanders zullen niet massaal hun in Nederland geboekte vakanties gaan afzeggen als het huidige negatieve reisadvies wordt opgeheven. Mocht dat wel gebeuren, dan zullen die vakantiehuisjes ook snel weer gevuld zijn met buitenlandse toeristen. Dat zegt reisbrancheorganisatie ANVR vooruitlopend op de persconferentie van dinsdagavond. Daarin wordt duidelijkheid verwacht over het negatieve reisadvies, dat tot zeker 15 mei geldt.

14.06

'Kermisexploitanten bereid tot aanpassingen om open te kunnen'

Veel kermisexploitanten zijn bereid aanpassingen te doen zodat kermissen weer open kunnen. Driekwart van de organisatoren is er voorstander van om het kermisterrein te voorzien van hekken zodat vanwege het coronavirus toegangscontroles kunnen worden uitgevoerd. Bijna de helft geeft aan bereid te zijn de kermis te verplaatsen naar een ander terrein waar meer ruimte is. Dit komt naar voren uit een onderzoek van onderzoeksbureau Respons in samenwerking met De Nederlandse Kermisbond (NKB) en de Bond van Kermisbedrijfhouders (BOVAK).

13.33

EU eist dat AstraZeneca vaccinlevering vóór juli ruim verdubbelt

De Europese Commissie wil dat de rechter AstraZeneca verplicht de Europese Unie vóór juli minstens 120 miljoen coronavaccins te leveren. De teller stond vrijdag nog op 50 miljoen. De commissie begon dinsdag een tweede rechtszaak tegen de Brits-Zweedse vaccinmaker, die al maanden de afgesproken leveringen niet waarmaakt. De juridische stappen moeten AstraZeneca ertoe aanzetten om alsnog over de brug te komen met de beloofde doses, onderstreept het dagelijks bestuur van de EU. Maar ze kunnen uiteindelijk ook leiden tot een schadevergoeding.

13.21

Duitsland wil tieners voor begin nieuw schooljaar vaccineren

Duitsland streeft ernaar 12- tot 18-jarigen voor het begin van het nieuwe schooljaar te vaccineren tegen het coronavirus, zodat zij op een normale wijze weer naar school kunnen. Dat heeft de Duitse minister Jens Spahn van Volksgezondheid gezegd in gesprek met de omroep Deutschlandfunk.

Om het plan ook daadwerkelijk uit te voeren, moet eerst een coronavaccin voor kinderen van 12 tot 16 jaar worden goedgekeurd. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) moet daarvoor een nieuw verzoek van Pfizer/BioNTech goedkeuren. Het oordeel wordt volgende maand verwacht. Het middel mag in de Europese Unie al worden gegeven aan 16-plussers, maar gaat in de praktijk naar volwassenen.

13.14

Trombose en laag aantal bloedplaatjes ook bij mannen vastgesteld

Bijwerkingencentrum Lareb heeft ook meldingen ontvangen van mannen met bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om drie gevallen. Bij alle eerdere meldingen ging het om vrouwen.

De zeldzame, gevaarlijke bijwerking staat inmiddels enkele weken in de bijsluiter van AstraZeneca en het Janssen-vaccin. Tot nu toe zijn er in totaal vijftien meldingen ontvangen van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met AstraZeneca. Ten opzichte van de vorige rapportage van Lareb twee weken geleden zijn er geen nieuwe meldingen van vrouwen bijgekomen.

11.47

HEMA: verlies van 215 miljoen euro

Winkelbedrijf HEMA heeft coronajaar 2020 afgesloten met een verlies van 215 miljoen euro. De onderneming kampte met de negatieve gevolgen van de coronacrisis. Ook een eenmalige afschrijving drukte het resultaat. Zonder deze waardevermindering zou het tekort 150 miljoen euro zijn geweest.

11.26

Versoepelingen: terras open tot 20.00 uur, binnen en buiten sporten kan weer

Naar het terras van ‘s ochtends vroeg tot 20.00 uur, binnen en buiten sporten en pretparken, dierentuinen en speeltuinen open. Het kabinet waagt de sprong naar de tweede fase van het versoepelingsplan, schrijft het AD. Als de ziekenhuisbezetting blijft dalen gaan de verruimingen vanaf volgende week in.

Dat maken premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond bekend tijdens de coronapersconferentie, melden bronnen. In een laatste ministerraad worden straks de puntjes op de i gezet. "We willen stap twee zetten", zegt een ingewijde. Die moet volgende week dinsdag ingaan. Behalve meer sportmogelijkheden (onder meer sportscholen gaan open, ook teamsport buiten kan weer) betekent het ook dat alle contactberoepen aan de slag mogen, inclusief sekswerkers.

11.23

389 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen liggen dinsdag 389 coronapatiënten. Dat zijn er twee minder dan een dag eerder. Het afgelopen etmaal werden 42 nieuwe patiënten opgenomen, daar tegenover staat dat 41 mensen uit het ziekenhuis zijn ontslagen. Vier patiënten zijn overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.

11.04

1,5 miljoen euro voor 46 muziekpodia

Het Kickstart Cultuurfonds heeft voor 46 muziekpodia een bedrag van in totaal 1,5 miljoen euro uitgetrokken. Dat geld moet gebruikt worden voor het coronaproof maken van de locaties. Zo krijgen de Melkweg in Amsterdam, Grote Kerk in Naarden en het PAARD in Den Haag een deel van het bedrag.

De donaties lopen uiteen van 4796 euro voor podium Hall of Fame in Tilburg tot 100.000 euro voor Paradiso in Amsterdam. Naast muziekpodia ondersteunt het tijdelijke noodfonds ook producenten van professionele podiumkunsten, musea en theaters bij corona-gerelateerde kosten. Zo blijven kunst en erfgoed voor publiek toegankelijk.

10.55

Waarschuwing voor delen van foto uitnodiging vaccinatie

Wachten op privacy instellingen...
10.48

Stel uit Helmond klaar om gasten te ontvangen in hun B&B

Jurgen en Gonnie Linssen uit Helmond kunnen niet wachten totdat ze weer gasten mogen ontvangen in hun B&B La Vecchia Scuola in Montefano in Italië. De persconferentie van dinsdag van Mark Rutte en Hugo de Jonge wordt dan ook in Italië op de voet gevolgd. Dan wordt mogelijk wat gezegd over wat mogelijk is in de zomervakantie.

10.34

Hugo de Jonge in GTST?

Wachten op privacy instellingen...
09.22

FNV Recreatie heeft zorgen over voorwaarden om open te kunnen

FNV Recreatie, de vakbond voor medewerkers van recreatieparken, dierentuinen en pretparken, maakt zich zorgen over mogelijke voorwaarden vanuit de overheid die aan de aanstaande opening van de parken en dierentuinen verbonden worden. De verwachting is dat de parken en dierentuin vanaf 19 mei bij gunstige coronacijfers weer open kunnen, maar de vakbond denkt dat dit geen succes wordt als een testbewijs daarbij verplicht wordt.

'Naast dat het aantal bezoekers fors aan banden wordt gelegd, is de gedachte dat alleen bezoekers met een negatief testbewijs toegang krijgen tot dierentuinen en pretparken. Gaat dit gebeuren, dan verwacht ik dat parken besluiten te wachten met openen tot er geen beperkende voorwaarden meer gelden", aldus bestuurder Johan Bijlsma van FNV Recreatie.

08.33

VS keuren Pfizer-coronavaccin goed voor 12- tot 15-jarigen

De Amerikaanse autoriteiten hebben het coronavaccin van Pfizer/BioNTech maandag goedgekeurd voor gebruik bij 12- tot 15-jarigen. De medicijnwaakhond FDA spreekt over een nieuwe belangrijke stap in de strijd tegen het coronavirus. Er werd al uitgekeken naar de toestemming nadat beide bedrijven in maart bekendmaakten dat uit een klinische test bleek dat het vaccin veilig en effectief is voor 12- tot 15-jarigen. Het vaccin was al goedgekeurd vanaf 16 jaar.

07.57

Toerismesector pleit voor drielandenbubbel

Het kabinet moet een drielandenbubbel in overweging nemen. Zeker als het coronapaspoort niet van de grond komt, kan een bubbel met Duitsland en België in ieder geval de komst van bezoekers uit die landen veiligstellen. Dat zegt directeur Jos Vranken van NBTC Holland Marketing tegen BNR. Vranken gaat deze week nogmaals met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over een drielandenbubbel in gesprek.

05.00

Depla: centrale crisisaanpak vanuit Den Haag afbouwen


Het is belangrijk dat de Rijksoverheid de touwtjes steeds meer uit handen geeft om goed uit de coronacrisis te komen. Ze moet ruimte geven aan de lokale aanpak door gemeenten, bedrijven, instellingen en verenigingen, vindt burgemeester Paul Depla van Breda, die voorzitter is van de commissie Sociale Impact Covid-19 van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

"Momenteel bedenkt het kabinet als een projectmanager bijna letterlijk de coronaregels die wij allemaal in zijn geheel moeten uitvoeren", zegt Depla in het AD. "Ik begrijp die centrale crisisaanpak om het virus onder controle te krijgen. Maar zo'n top-downbenadering, daar moeten ze echt heel snel weer afscheid van nemen tijdens de opbouw van de samenleving. Want die is al begonnen."

04.45

'Weer bijna net zoveel vacatures als normaal'


Het aantal vacatures ligt bijna weer op het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt vacaturesite Indeed op basis van eigen cijfers. Ook in de toerismesector zijn er afgelopen maand wat vacatures bijgekomen.

Eind vorige maand stonden op Indeed.com bijna 6 procent minder vacatures dan in dezelfde periode voor de pandemie gebruikelijk was. Daarmee blijft de vacaturemarkt aantrekken, nadat deze zich rond juni vorig jaar op een dieptepunt bevond. Toen waren er ongeveer 40 procent minder vacatures dan normaal.

04.30

Aruba versoepelt coronamaatregelen per direct


Aruba gaat de coronamaatregelen per direct versoepelen. Zo wordt de avondklok verkort tot een periode tussen 00.00 en 04.30 uur, meldde de regering maandag (lokale tijd). Dat betekent dat restaurants en andere bedrijven met een avondvergunning open mogen blijven tot 23.00 uur. Ook mogen meer mensen aan een tafel van een restaurant zitten: binnen maximaal acht en buiten tien.

Verder wordt het samenscholingsverbod opgeheven en is sporten weer toegestaan. Bij wedstrijden in de buitenlucht mag er maximaal zestig man publiek aanwezig zijn.

04.20

'Vaccineren in ziekenhuizen wil nog niet vlotten'


Na maanden vaccineren is in veel ziekenhuizen nog altijd zeker de helft van het personeel niet gevaccineerd. Zij willen wel, maar het tekort aan vaccinaties gooit roet in het eten, blijkt volgens BNR uit navraag bij de grootste ziekenhuizen van ons land. Tot groot ongenoegen van zorgmedewerkers. "Dat aantal is nog veel te laag", zegt voorzitter Stella Salden van beroepsorganisatie NU'91. Het aantal zorgmedewerkers zonder vaccinatie ligt grofweg tussen de 40 en 60 procent, met enkele uitschieters naar boven en beneden.

04.15

België besluit over festivals en versoepeling coronaregels


Gaan grote festivals als Pukkelpop en Tomorrowland deze zomer nog door? Het Belgische Overleg comité buigt zich dinsdag vanaf 09.00 uur over deze vraag en over mogelijke verdere versoepeling van de coronaregels voor de komende maanden. De druk op de politiek is groot. Ook de Belgen snakken naar meer vrijheid en leuke dingen om naar uit te zien, zeker nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd.

04.00

Weekcijfers RIVM: mogelijk minder dan 50.000 coronagevallen


In de afgelopen week zijn mogelijk minder dan 50.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld en doorgegeven. Het zou voor het eerst sinds begin april zijn dat het aantal positieve tests onder die grens blijft.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte weekcijfer. Vorige week meldde het instituut dat het in de zeven dagen ervoor iets meer dan 52.000 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat komt neer op gemiddeld 7441 gevallen per dag.

In de zes dagen erna zijn 41.579 nieuwe gevallen aan het licht gekomen, gemiddeld bijna 6930 per dag. Dat betekent dat het weekcijfer rond de 48.500 zou kunnen uitkomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!