Coronanieuws: 1135 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
De hoofdpunten:
- In Brabant zijn in de afgelopen 24 uur 1135 mensen positief getest op het coronavirus.
- Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland daalt snel, in de afgelopen zeven dagen zijn minder dan 40.000 positieve tests geregistreerd.
- Versoepelingen leiden niet tot nieuwe piek, denkt ziekenhuisdirecteur ETZ
- Het ondernemersvertrouwen is voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis weer voorzichtig positief.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
Liveblog
Dit liveblog is afgesloten
Belgische politie zoekt naar gewapende bedreiger virologen
De Belgische politie is een klopjacht begonnen op zoek naar een zwaarbewapende man die virologen zou bedreigen. Een van de bekendste virologen van het land is met zijn gezin in veiligheid gebracht, melden Belgische media.
De verdachte is een militair die meerdere zware wapens heeft bemachtigd, schrijft De Standaard. Hij zou zich ophouden in Belgisch Limburg. De zwaarbewapende man staat op de terroristenlijst wegens extreemrechtse sympathieën, bevestigde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.
'PCR-tests voor vakantiegangers goedkoper'
De PCR-coronatest die ongevaccineerde vakantiegangers moeten afnemen bij een commerciële testaanbieder worden goedkoper. Dat zeggen drie testbedrijven tegen het ANP. Doordat steeds meer vakantiegangers een testafspraak inplannen, gaan de kosten per test omlaag.
Vanuit het Europees Parlement kwam de oproep om de PCR-tests voor een Europees reiscertificaat gratis te maken. Ook de reisbranche wil dat, maar coronaminister Hugo de Jonge wil niet aan de oproep toegeven. Hij vindt het onwenselijk dat de belastingbetaler aan iemands vakantie meebetaalt en wil het verdienmodel van commerciële testbedrijven beschermen. Bovendien, zei hij maandag, gaan PCR-tests in prijs dalen.
KLM vliegt op meer Europese bestemmingen
De KLM vliegt deze zomer op meer bestemmingen in Europa dan in de zomer van 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis. De luchtvaartmaatschappij kondigt dinsdag namelijk vier nieuwe bestemmingen aan.
"We zijn heel blij dat er meer mogelijkheden zijn om weer op reis te gaan", zegt KLM-topman Pieter Elbers. De maatschappij zegt de situatie in alle landen de komende tijd goed in de gaten te houden. Zodra het mogelijk is, wordt vaker op populaire bestemmingen gevlogen en wordt meer capaciteit ingezet.
223 biertjes drinken om horeca uit schulden te helpen
In Nederland moeten we 223 biertjes per persoon drinken om de horeca na de lockdown weer uit de schulden te trekken. Dat blijkt uit een berekening van RTL Nieuws. Bij die berekening is gekeken naar de belastingschuld waar een kwart van de horecasector mee zit, namelijk 943 miljoen euro. Verder wordt er uitgegaan van een biertje van drie euro en de totaalsom van 14.070.340 Nederlanders die oud genoeg zijn om bier te mogen drinken.
Seniorenorganisaties willen dat buurthuizen weer openen
Seniorenorganisaties KBO-Brabant, KBO-PCOB en NOOM willen dat de gemeenschaps- en buurthuizen snel weer openen. Senioren willen elkaar graag weer ontmoeten en de vrijwilligers staan de popelen om de ontmoetingsactiviteiten in de buurthuizen weer op te starten. Dat stellen de organisaties in een gezamenlijk bericht. "Vele ouderen zijn jaren ouder geworden door de thuisisolatie", aldus de organisaties.
Er zou ook te weinig perspectief zijn volgens de organisaties: "Onlangs hebben Tweede Kamerleden wel gepleit voor openstelling van bibliotheken, maar over buurthuizen geen woord. De gemeenschapshuizen en daarmee de thuiswonende ouderen trekken aan het kortste eind, terwijl voor die laatsten de meest beperkende maatregelen golden in deze pandemie. Het is totaal niet duidelijk wat nu wel en niet mag en welk perspectief er voor hen is."
Bijna helft vakantiegangers blijft in Nederland
Dertig procent van de Nederlanders heeft inmiddels al vakantie geboekt. Daarvan blijft bijna de helft, namelijk 46 procent, in Nederland. Voornaamste reden is de onzekerheid over corona. Dat blijkt uit onderzoek van Panel Inzicht op verzoek van vergelijkingsplatform Independer. 37 procent van de Nederlanders is nog van plan een vakantie te boeken.
Recordaantal coronaprikken gezet
Bijna een miljoen mensen zijn vorige week gevaccineerd tegen het coronavirus. Van 10 tot en met 16 mei zijn 986.433 prikken gezet. Dat blijkt uit de wekelijkse update van het RIVM. Dit is een recordaantal vaccinaties in een week. In de week van 5 tot en met 11 april waren 919.926 mensen gevaccineerd.
Aantal coronapatiënten op intensive cares neemt snel af
Het aantal ernstig zieke coronapatiënten op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen is in 24 uur tijd met 35 afgenomen, van 681 naar 646. Dat is de grootste daling sinds de derde golf in de coronapandemie over zijn piek heen is. Op verpleegafdelingen liggen nu 1503 coronapatiënten. Dat is er één meer dan maandag. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Moderna-vaccins in Den Bosch en Veghel
Het Moderna-vaccin wordt ingezet door de GGD op tien locaties in Nederland, waaronder in Den Bosch en Veghel. Dat laat de GGD dinsdag weten. Eerder werd dit coronavaccin vooral gebruikt voor het vaccineren van ziekenhuispersoneel, huisartsen en een grote groep mensen in zorginstellingen.
RIVM-cijfers
In Brabant zijn in de afgelopen 24 uur 1135 mensen positief getest op het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Een dag eerder waren dat er een stuk minder, namelijk 406. Volgens het RIVM kwam dat door een fout in zijn computersysteem. De komende dagen worden de incomplete cijfers van maandag gecorrigeerd, waardoor de cijfers de rest van de week hoger zullen uitvallen. Ondanks de storing is het wel duidelijk dat er de afgelopen dagen sprake is van en dalende tendens in Brabant, maar ook in de rest van Nederland is dat het geval.
Forse daling coronabesmettingen, regio Brabant-Noord blijft achter
Het aantal positieve coronatests in onze provincie is met ongeveer een kwart afgenomen ten opzichte van vorige week. De afgelopen zeven dagen kwamen 6573 meldingen binnen bij het RIVM. Een week geleden waren dat er nog 8623. Wel blijft de regio Brabant-Noord in de daling achter, meldt het RIVM.
Provinciebreed volgt Brabant wel de landelijke trend, namelijk ook een daling van een kwart. In heel Nederland testten vorige week 35.142 mensen positief op het coronavirus. Deze daling in de meldingen is volgens het RIVM waarschijnlijk deels veroorzaakt doordat minder mensen (-23%) zich hebben laten testen bij de GGD's.
Drukte bij commerciële teststraten sinds reisversoepelingen
Commerciële coronateststraten zien een toename van afspraken voor een PCR-test sinds het demissionair kabinet heeft aangekondigd dat het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk is. Voor zon reis hebben vakantiegangers een testbewijs en reisdocument nodig, die alleen te verkrijgen is bij een commercieel lab.
Die test mag niet ouder zijn dan 48 tot 72 uur. Het lijkt erop dat reizigers alvast een plekje bij de teststraten boeken voor de zomervakantie, zodat ze gegarandeerd zijn van hun trip, zegt Rasmus Emmelkamp, mede-oprichter van Spoedtest.nl.
Jongeren uit medische risicogroepen aan de beurt voor coronaprik
Jongeren met hoge medische risico's die thuis wonen krijgen vanaf dinsdag een uitnodiging voor coronavaccinatie, maakte het RIVM bekend. Het gaat om jongeren geboren in 2003, 2004 en 2005.
Met de uitnodiging kunnen zij een afspraak maken bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Jongeren met een neurologische aandoening die niet naar de GGD kunnen komen, krijgen thuis een vaccinatie via een mobiel vaccinatieteam.
'Evenementenbranche nog altijd in onzekerheid'
"Als branche worden we continu tussen hoop en vrees heen en weer geslingerd." Dat stelt de Vereniging van Evenementenmakers. "Enerzijds zijn er de hoopvolle berichten die vanuit Fieldlabs Evenementen komen, de berichten over de garantieregeling en de beloftes over ‘een mooie zomer’ die vanuit de overheid worden gedaan. Anderzijds zie je dat het aantal besmettingen niet zo snel afloopt als gehoopt, steeds meer evenementen toch maar weer een jaar doorschuiven en wordt onze branche in de recente persconferenties niet eens meer genoemd. Dit zorgt voor een verlammend gevoel bij de Nederlandse evenementenmakers, want wij zijn er nog lang niet!"
'Eén prik straks genoeg voor corona-reispas EU'
Een prik met een coronavaccin is straks genoeg om de coronapas te krijgen die het reizen in de Europese Unie gemakkelijker moet maken. Daarover zijn de EU-landen en het Europees Parlement het eens, zeggen EU-bronnen.
Een reiziger is daarmee nog niet verzekerd van vrije toegang tot alle EU-lidstaten. Een land kan bijvoorbeeld mensen die pas een van hun twee prikken hebben gekregen vragen om een coronatest te ondergaan of in quarantaine te gaan. Het is nog onduidelijk of een lidstaat dat van plan is. De meeste vakantielanden willen juist zo min mogelijk obstakels opwerpen.
'Vaccinatieprogramma is lek, iedereen kan voordringen'
De uitnodiging waarmee zorgmedewerkers hun vaccinatie tegen het coronavirus kunnen krijgen, was tot voor kort via Google te vinden. Daardoor was het voor iedereen mogelijk om voor te dringen en eerder een prik te ontvangen, meldt RTL Nieuws.
Volgens RTL controleert de GGD niet of mensen die een afspraak voor een prik maken ook echt aan de beurt zijn om gevaccineerd te worden. Het is niet duidelijk hoeveel mensen zijn voorgedrongen.
Hartziekte kan kans op ziekenhuisopname wegens corona verdubbelen
Mensen met hart- en vaatziekten of diabetes lopen op hun zestigste ongeveer twee keer zoveel risico om met Covid-19 in het ziekenhuis te belanden als leeftijdsgenoten die niet aan deze aandoeningen lijden. Een groot onderzoek van UMC Utrecht en Amsterdam UMC heeft dat aan het licht gebracht, meldt de Hartstichting, die het initiatief nam voor het onderzoek en het ook betaalde.
Dat bepaalde chronische ziekten de kans op een ernstig verloop van Covid-19 vergroten was al langer bekend. Nu is duidelijker geworden hoe groot het verschil is.
Versoepelingen leiden niet tot nieuwe piek, denkt ziekenhuisdirecteur ETZ
Ziekenhuisbestuurder Bart Berden denkt niet dat er een corona-rebound komt bij de versoepelingen van de coronamaatregelen, zoals het kabinet die nu doorvoert. Dat zei hij dinsdagochtend in het radioprogramma 1 op 1 op Radio 1. Waar eerst de besmettingscijfers een dalende lijn lieten zien, gebeurt dat nu ook met de ziekenhuiscijfers. Zo is het aantal nieuw opgenomen coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen in één week tijd met met 17 procent gedaald tot 400.
Oplopende prijzen voor vakanties 'geen verrassing'
Met het versoepelen van de reisadviezen neemt ook de vraag naar vakanties weer toe en dat zorgt ervoor dat de prijzen stijgen. Volgens reiswebsite Zoover zijn vakanties nu zo'n 10 procent duurder dan voor de versoepelingen. De stijgende prijzen komen voor De Consumentenbond niet als een verrassing, omdat "er nu eenmaal sprake is van vraag en aanbod".
Het staat reisaanbieders vrij om hogere prijzen te rekenen voor hun vakanties, aldus De Consumentenbond. Bij de organisatie komen niet of nauwelijks klachten binnen over de hogere prijzen. "Het gaat er vooral om wat mensen ervoor over hebben om weer op vakantie te kunnen", aldus een woordvoerster. Volgens Zoover betalen. Nederlanders nu gemiddeld 165 euro meer per vakantie in vergelijking met een paar weken eerder.
Verplichte coronatest voor reizigers blijft gelden
Iedereen die vanuit een risicogebied naar Nederland wil reizen, moet voor vertrek een negatieve uitslag van een coronatest en een sneltest laten zien. Die verplichting blijft gelden, heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. Actiegroep Viruswaarheid eiste in een kort geding dat de verplichting zou worden verboden, maar het gerechtshof wees dat af, net als de rechtbank eerder.
332 patiënten in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen waren dinsdagochtend 332 coronapatiënten opgenomen, evenveel als maandag. Dat maakte het ROAZ bekend. De afgelopen 24 uur werden 36 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Hier staat tegenover dat 39 coronapatiënten uit het ziekenhuis werden ontslagen. Eén patiënt werd overgeplaatst en drie coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.
PSV Vrouwen mag bij haar laatste thuisduel publiek toelaten
PSV Vrouwen mag bij haar laatste thuisduel publiek toelaten. Dat meldt de club dinsdag op Twitter. Testen vooraf is wel noodzakelijk. De kaartverkoop is ook al gestart.
Nederlandse economie in een recessie beland
De Nederlandse economie is in een recessie beland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kromp de Nederlandse economie het eerste kwartaal van 2021 met 0,5 procent, na ook al een minieme krimp in het slotkwartaal van 2020. Als er twee kwartalen op rij sprake is van economische neergang is technisch sprake van een recessie. In het eerste kwartaal lag het bruto binnenlands product 3,4 procent onder het niveau van voor de crisis.
Het CBS merkt op dat de consumptie door huishoudens daalde. Door de coronamaatregelen bleven cafés en restaurants gesloten. Ook golden er veel beperkingen voor onder andere winkels, bioscopen en musea. Consumenten gaven ook minder uit aan vervoer, kleding, schoenen, woninginrichting, auto's en motorbrandstoffen. Daartegenover stonden extra uitgaven aan voedingsmiddelen, drank, tabak en energie.
'Vijftigers al geprikt voordat nieuw advies over AstraZeneca komt'
Mocht de Gezondheidsraad adviseren het coronavaccin van AstraZeneca ook weer aan vijftigers toe te dienen, dan zou dat advies weleens te laat kunnen komen om er gebruik van te maken. Zowat alle vijftigers zijn namelijk al gevaccineerd tegen de tijd dat het advies verschijnt, schrijft de Volkskrant.
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vroeg op 26 april om een nieuw leeftijdsadvies voor het vaccin. De raad verwacht dat eind mei te presenteren.
Aantal burenruzies bereikt record in coronajaar 2020
Bij buurtbemiddelingsorganisaties zijn vorig jaar zo'n 20.000 conflicten tussen buren gemeld, circa 2500 meer dan in 2019. Geluidsoverlast was het grootste probleem. Er kwamen vooral klachten binnen over luidruchtig spelende kinderen, harde muziek en lawaai door verbouwingen.
Uit de jaarcijfers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) blijkt verder dat vooral in grotere steden waar mensen dichter op elkaar wonen, buren last van elkaar hadden. "We zien dat de coronacrisis grote impact heeft op de leefbaarheid", aldus een woordvoerster.
'Nederlandse economie waarschijnlijk weer in recessie'
De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar waarschijnlijk in een recessie beland. Dat is althans in doorsnee de verwachting van economen gepolst door persbureau Bloomberg. De kenners gaan uit van een krimp van het Nederlandse bbp met 0,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In het slotkwartaal van 2020 was volgens de laatste cijfers sprake van een neergang met 0,1 procent. Wat zeker is, is dat de coronamaatregelen in de eerste maanden van dit jaar flink op de economie drukten.
Weekcijfers RIVM: aantal coronagevallen daalt tot onder 40.000
Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland
daalt snel. In de afgelopen zeven dagen zijn minder dan 40.000 positieve tests geregistreerd. Het exacte cijfer komt dinsdag van het RIVM.
Dat meldde vorige week 47.108 positieve coronatests. Het was voor het eerst in meer dan een maand dat het weekcijfer onder de 50.000 uitkwam. In de zes dagen erna zijn 29.796 nieuwe gevallen gemeld bij het instituut. Dat komt neer op gemiddeld 4966 gevallen per dag. Dat beeld is wel vertekend door een storing, maar ook voor die storing ging de lijn van het aantal nieuwe gevallen naar beneden.
Aantal werklozen daalt met 50.000
De werkloosheid in Nederland is in het eerste kwartaal van 2021 sterk afgenomen. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020 daalde het aantal werklozen met 50.000. Dat is de grootste daling sinds de start van de meting in 2003, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Ondanks de coronacrisis en de lockdown in het eerste kwartaal lijkt de schade voor de arbeidsmarkt mee te vallen. Dit zou te danken zijn aan de steunmaatregelen van de overheid.
Ondernemersvertrouwen voor het eerst sinds coronauitbraak positief
Het ondernemersvertrouwen is voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis weer voorzichtig positief. Toch zijn veel bedrijfstakken waaronder de horeca en de autohandelaren nog somber gestemd aan het begin van het tweede kwartaal. Dat meldt het CBS in samenwerking met onder meer MKB-Nederland en VNO-NCW. Het vertrouwen kwam uit op een stand van 2,3 tegen -6 in het kwartaal ervoor. Een positieve stand geeft aan dat er onder ondernemers meer optimisten zijn dan pessimisten.
'Amazon stort zich op markt voor medische zelftesten'
Webwinkelconcern Amazon overweegt naar verluidt om een nieuw bedrijfsonderdeel op te zetten op het gebied van medische zelftesten voor mensen thuis. Dat meldt de zakelijke nieuwswebsite Business Insider op basis van ingewijden. Het zou onder meer gaan om een soort marktplaatsdienst waarop andere partijen diagnostische diensten kunnen aanbieden. Het Amerikaanse concern werkt er volgens de bronnen ook aan om later dit jaar een
eigen coronatestkit op de markt te brengen.