Video

Boerenprotest: ME blokkeert oprit naar snelweg, opmars gaat door

7 juli 2021 om 10:22 • Aangepast 8 juli 2021 om 14:36
nl
De politie heeft woensdagmorgen voorkomen dat de boeren de snelweg oprijden tijdens hun protestactie tegen de stikstofregels. Verschillende opritten worden door ME-bussen geblokkeerd. De boeren worden zo gedwongen provinciale wegen te blijven gebruiken, of een parallelweg te kiezen. Ze zijn onderweg naar het provinciehuis in Den Bosch.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De boeren wilden eerst bij de A50 en daarna de A59 de snelweg op, maar ME-bussen blokkeerden de oprit van de snelweg steeds. Bij de A50 kozen de boeren nog voor de provinciale weg. Toen ze bij de A59 nog eens probeerden de snelweg op te draaien, werden ze opnieuw tegengehouden. De meeste tractoren kozen daarop voor een parallelweg.

Kolonne
Eerder zei Mark van den Oever, de voorman van Farmers Defence Force nog dat de boeren geen wegblokkades wilden veroorzaken zoals bij eerdere acties het geval was. Maar hij zei woensdagochtend ook: "We houden ons in principe aan de wet. Maar we rijden ook gewoon allemaal achter de voorste tractor aan. We gaan in colonne. Dus dan zien we wel."

Honderd tractoren
Vanuit Schaijk is een colonne van zo'n honderd tractoren onderweg naar Den Bosch. De boeren worden tegen elf uur bij het provinciehuis verwacht. Daar worden ze volgens de provincie buiten op het plein ontvangen met koffie en worstenbroodjes. Ook zouden tenten zijn opgezet. Maar de boeren mogen het provinciehuis niet in.

Van den Oever zegt goede hoop te hebben op een zinvol gesprek. "We hebben gehoord dat de commissaris van de Koning er is voor ons en iemand die verantwoordelijk is voor het stikstofbeleid."

Bij het provinciehuis zeggen de boeren ook 'de vergunningen van de Jumbo' te willen 'controleren'. Als dat niet naar hun tevredenheid gebeurt, staan er woensdagmiddag wellicht nog acties op stapel bij Eindhoven Airport en in Veghel waar de Jumbo gevestigd is.

Foto: Bart Meesters/SQ Vision
Foto: Bart Meesters/SQ Vision
Foto: Bart Meesters/SQ Vision
Foto: Bart Meesters/SQ Vision
Foto: Bart Meesters/SQ Vision
Foto: Bart Meesters/SQ Vision

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.