Video

Boeren tegen commissaris van de Koning, 'We worden gediscrimineerd'

7 juli 2021 om 11:32 • Aangepast 8 juli 2021 om 14:40
nl
Zo'n tweehonderd boeren waren woensdagmiddag met hun tractoren en vrachtwagens bijeen voor een protestactie bij het provinciehuis in Den Bosch. Ze wilden daar in gesprek met de commissaris van de Koning over onder meer de stikstofregels. Ina Adema kwam rond kwart voor twaalf naar buiten om de boeren te woord te staan.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De boeren verzamelden zich bij de ingang van het provinciehuis. Een legt terwijl hij een kopje koffie drinkt uit waarom hij er is. "Eerst moesten we inleveren en nu gaat het erover dat er helemaal geen ruimte meer voor ons is", zegt hij. "Dat is een belediging, we voelen ons gediscrimineerd. We worden weggezet als vervuilers."

"Ze proberen ons klein te maken. Daar protesteren we tegen."

Even verderop staat een jonge boer uit Best, zijn ouders hebben een varkensbedrijf. "Ze proberen ons klein te maken", zo vindt hij. "Daar protesteren we tegen." Er is sprake van meer acties op woensdagmiddag, bij Eindhoven Airport of bij de Jumbo in Veghel. Hij ziet nog meer actie op woensdag wel zitten. "Als iedereen gaat, ga ik wel mee. Is wel mooi om te doen toch?"

Begrip van de commissaris
Rond kwart voor twaalf kwam Ina Adema naar buiten om de boeren te zien en te spreken. Ze heeft begrip voor de actie, vertelde ze. "Ik vind het belangrijk dat ze kunnen vertellen wat hun zorg is. Dat zijn zorgen die ik wel eerder heb gehoord vanuit de agrarische sector. Maar ik vind het belangrijk om er aandacht voor te hebben." Daarmee doelt de commissaris van de Koning op de stikstofregels.

Ook ging ze kort in op de wens van Farmers Defence Force om de vergunningen van Jumbo in te zien. Dat wordt een lastiger verhaal, denkt ze. "Ik denk dat het ingewikkeld wordt om dat ter plaatse te regelen. Maar als er mensen aangeven dat er ergens vergunningen niet in orde zouden zijn, dan gaan we dat onderzoeken."

FDF-voorman Mark van den Oever verklaarde vast dat hij de vergunningen hoe dan ook woensdag wil zien. Anders volgen er wellicht nog extra acties woensdag. De boeren dreigen met acties bij de Jumbo in Veghel en bij Eindhoven Airport.

Voorbereid
Het provinciebestuur was voorbereid op de komst van de boeren. De weg voor het provinciehuis was voor de komst van de boeren afgesloten met hekken. De ingang werd bewaakt om te zorgen dat de boeren niet allemaal naar binnen konden. Verkeersregelaars stonden paraat om de boeren de juiste weg te wijzen. Er waren verschillende ME-bussen en er was veel politie op de been.

Kijk hier de livestream van de aankomst van de boeren bij het provinciehuis terug:

Wachten op privacy instellingen...
De weg bij het provinciehuis is afgezet (foto: Noël van Hooft)
De weg bij het provinciehuis is afgezet (foto: Noël van Hooft)

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.