'Gifboot' verlaat Veghel volgende week, graanlading wordt alsnog veevoer - Omroep Brabant

'Gifboot' verlaat Veghel volgende week, graanlading wordt alsnog veevoer

5 augustus 2021 om 14:08 • Aangepast 6 augustus 2021 om 13:30
nl
Het gifschip dat sinds vorige week in Veghel ligt, gaat daar over een paar dagen weg. Dat laat een woordvoerder van veevoederbedrijf De Heus weten. Vorige week bleek dat de lading graan een gevaarlijke hoeveelheid gif tegen ongedierte bevatte. Die lading graan kan later alsnog verwerkt worden in veevoer, laat het bedrijf weten.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

De schipper werd meteen van de boot gehaald en de omgeving werd afgezet, toen het gevaar vorige week werd ontdekt. Wat er met de lading ging gebeuren, was onduidelijk. Meteen lossen was te gevaarlijk.

Maar er is een oplossing gevonden, vertelt Joost Belt, de woordvoerder van De Heus. "Begin volgende week gaat Rijkswaterstaat de boot naar de haven van IJsseloog, in de provincie Flevoland, varen. Daar ligt een haven waar de lading veilig ontgift kan worden."

Om dat veilig te laten verlopen, worden maatregelen getroffen. "De schipper die met de vervuilde boot gaat varen heeft een melder aan boord die giftige gassen detecteert. Zodra die afgaat kan hij maatregelen nemen om de cabine te ontluchten."

Giftig gas
Het gif fosfine dat in de vracht is gevonden, wordt in pilvorm aan ladingen toegevoegd. Door het contact met lucht verdampt de pil en ontstaat er een giftig gas dat vooral ratten en muizen moet bestrijden. In het geval van de boot in Veghel was de concentratie ver boven de toegestane norm.

"Hoe die hoeveelheid daar terecht is gekomen, weten we niet", zegt de woordvoerder van De Heus. "De vrachtboot is in Polen geladen en in Oss overgeladen. Wij hebben alleen de overschreden hoeveelheid geconstateerd."

Het graan kan volgens het veevoederbedrijf gewoon gebruikt worden als de giftige damp is verdwenen. "Het gas dringt niet tot in het graan, het hangt eromheen. Wij zullen het dus gewoon gaan gebruiken."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.