Video

Experts reageren op de ingestorte balkons in Oudenbosch: 'Verroest staal'

2 september 2021 om 12:17 • Aangepast 3 september 2021 om 09:59
nl
Hoe kwam het dat twee balkon van een appartementencomplex aan de Luitenant Looymanshof in Oudenbosch woensdagnacht finaal afbraken? Onderzoek zal dat uit moeten wijzen, maar deskundigen hebben er wel direct wat eerste gedachten bij. "Dit is betonrot."
Profielfoto van Marjanka MeeuwissenProfielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen & Noël van Hooft

Het zijn de woorden van Bouwkundig expert Sander Pasterkamp van de TU Delft, die direct een kijkje kwam nemen bij de puinhoop. Met een verrekijker bekijkt hij de schade. Zijn conclusie: "Dit is verroest staal. Dit wordt ook wel betonrot genoemd."

Dit gaat wel samen met een ontwerp of uitvoeringsfout, vertelt Pasterkamp. "Bij een ontwerpfout wordt er te weinig staal voor de bewapening gebruikt, waardoor het staal op een gegeven moment het gewicht niet aankan. Maar aannemelijker is een uitvoeringsfout. Dan is de wapening, het staal, niet op de juiste hoogte aangebracht."

Voor haarscheurtjes van een of twee tiende millimeter hoeven mensen niet bang te zijn, zegt Pasterkamp. "Maar op beelden van Omroep Brabant zie ik bij een bewoner scheuren van een millimeter of meer. Dat is gevaarlijk. Daar moet meteen actie op ondernomen worden."

Bouwkundig expert Sander Pasterkamp van TU Delft (foto: Noël van Hooft).
Bouwkundig expert Sander Pasterkamp van TU Delft (foto: Noël van Hooft).

Verbijsterd
De expert is dan ook verbijsterd als hij hoort dat de bewoner, van wie het balkon naar beneden is gekomen, vier jaar geleden al heeft aangegeven dat er een scheur is. "Daar had de beheerder van het pand meteen op moeten reageren."

Simon Wijte is hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven en werkt bij adviesbureau Hageman in Rijwijk. Hij was onder meer betrokken bij het onderzoek rond de ingestorte parkeergarage in aanbouw, bij Eindhoven Airport.

Donderdagochtend scrollt hij langs de verschillende nieuwsmedia die berichten over de ingestorte balkons in Oudenbosch. “Je ziet dat de schade er anders uitziet bij het bovenste balkon dan bij het balkon, dat is meegenomen in de val. De problemen zaten bij het bovenste balkon.”

'Probleem bijna altijd de wapening'
Op afstand een harde conclusie trekken over wat er speelt in Oudenbosch, is onmogelijk. Maar: “Het probleem zit bijna altijd in de wapening: de hoeveelheid, de positie en de kwaliteit ervan. Bijna nooit in het beton. Ook betonrot is bijvoorbeeld een probleem dat ontstaat door roesten van de wapening.”

Over betonrot vervolgt Wijte: “De wapening gaat dan roesten en uitzetten en drukt het beton kapot. Er springen dan stukken beton vanaf. Dat valt op, dus vaak melden mensen dat al voordat het zo misgaat.” Later donderdag vertelden bewoners al verschillende keren over scheuren aan de bel te hebben getrokken.

Wijte verwacht dat meerdere partijen een onderzoek zullen instellen, omdat verzekeraars, de gemeente en een eventuele vereniging van eigenaren allemaal het naadje van de kous zullen willen weten.

'Sjongejonge...'
Volgens Leo Abelen, bouwkundig schadedeskundige met een eigen adviesbureau in Erp, zal het dan waarschijnlijk snel duidelijk zijn waar het misging. “Ter plekke kun je prima kijken hoe de wapening is afgebroken en wat beton eromheen weghalen. Dan heb je het waarschijnlijk snel gezien.”

Abelen ziet al jaren bouwkundige schades, maar kan een geschokte kreet niet onderdrukken als hij de foto’s ziet. “Sjongejonge… maar goed dat daar niemand buiten was.”

Ook slaat hij aan op het bouwjaar van de appartementen met balkons: 1986. “Zoiets verwacht je eerder bij oudere gebouwen uit de jaren zestig. Toen wisten ze nog veel minder goed hoe je met beton moet omgaan. 1986 was wel middenin de bouwcrisis, toen er heel hard en snel gewerkt moest worden. Maar of dat er iets mee te maken heeft, kan ik natuurlijk helemaal niet zeggen.”

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!