Bewoners van ingestorte balkons keren terug, maar het wantrouwen is groot

4 september 2021 om 17:28 • Aangepast 6 september 2021 om 09:47
nl
Bewoners van het appartementencomplex aan het Luitenant Looymanshof in Oudenbosch mochten zaterdagmiddag weer terug naar huis. Afgelopen donderdag moesten ze in allerijl hun woning verlaten, toen rond kwart over vijf 's nachts twee balkons van het gebouw neerstortten. Sommigen konden niet wachten om terug te keren, maar Shiva Kerdel vertrouwt het nog steeds niet. "Elke keer als ik aan mijn woning denk, voel ik me allesbehalve veilig."
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Shiva lag te slapen toen het balkon dat aan zijn slaapkamer grenst met donderend geraas naar beneden viel. Zelf bleef hij ongedeerd maar de schrik zit er goed in.

"Ik voel me echt niet op m'n gemak om vanavond weer rustig in mijn eigen bed te slapen."

Hoewel er groen licht is om naar huis te keren, peinst Shiva er niet over. Hij vindt het veel te gevaarlijk. "Ik voel me echt niet op m'n gemak om vanavond weer in mijn eigen bed te slapen", stelt hij. "Tot nu toe is er nog geen oplossing geboden die me geruststelt. Er is een spalk aan de binnenkant van de deur geplaatst, zodat ik die niet zomaar kan openen en naar beneden kan vallen. Dat is het. Het is bizar."

Shiva Kerdel voelt zich allesbehalve veilig. (Foto: Imke van de Laar)
Shiva Kerdel voelt zich allesbehalve veilig. (Foto: Imke van de Laar)

Voor Shiva is het een traumatische ervaring geweest. "Er is gezegd dat de rest van de woning veilig is, maar dat vertrouw ik niet. Ik kreeg eerder ook te horen dat de scheur in m'n balkon oppervlakkig was, en dat bleek uiteindelijk ook helemaal anders te zijn. "

Hij is heel teleurgesteld over de hele situatie en gaat voorlopig bij zijn vriendin wonen. "Het gevoel dat ik geen eigen huis meer heb, is pijnlijk. Ik kijk het aan, maar tot nu toe is er nog geen geruststellende oplossing geboden."

Ook Manja Boon en John Iedema moesten halsoverkop het huis uit waar ze al veertien jaar wonen. "We hebben dagen in onze stacaravan op de camping gezeten. Verplicht kamperen was het", zegt Manja.

Het stel was thuis op het moment dat de balkons instortten. "Gelukkig zijn er verder geen ongelukken gebeurd, maar we zijn enorm geschrokken", blikken ze terug.

"De boel is goed gestut en de plantjes moeten toch water krijgen."

De twee zijn blij dat ze weer naar huis kunnen. "Je wordt toch opeens uit je omgeving weggerukt", zegt Manja. Ook hun balkon is in slechte staat en zit vol scheuren. Toch durven ze er wel weer gewoon op. "De boel is goed gestut, ik denk dat het wel veilig is. En de plantjes moeten toch water krijgen."

Manja en John bivakkeerden dagenlang op de camping. (Foto: Imke van de Laar)
Manja en John bivakkeerden dagenlang op de camping. (Foto: Imke van de Laar)

Het pand werd ontruimd nadat de gemeente bij een inspectie scheuren in de muren had gezien.

Het complex bestaat uit 32 appartementen en is eind jaren zeventig, begin jaren tachtig gebouwd. Het is nog onduidelijk of er ook instortingsgevaar is bij andere gebouwen die bijvoorbeeld op dezelfde manier of in dezelfde periode zijn gebouwd.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.