Video

Bassischool in Oss weer open na brand: 'Heftig weekend geweest'

27 september 2021 om 09:15 • Aangepast 28 september 2021 om 08:35
nl
Basisschool Het Baken in Oss is maandag gewoon open. Wel moeten twee klassen nog thuis blijven. Zaterdagavond brak er brand uit in een container naast de school. De vlammen sloegen over naar het dak van de school voor speciaal onderwijs.
Profielfoto van Evie HendriksProfielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door
Evie Hendriks & Noël van Hooft

De schrik zit er nog goed in bij directeur Maria Brouwers van basisschool Het Baken in Oss. Maar ze is vooral opgelucht dat de schade meevalt. Zaterdagavond brak bij haar school een brand uit. Het was de tweede brand in een week tijd in dezelfde buurt. Een weekje eerder woedde er namelijk een brand bij de naastgelegen John F. Kennedy school.

De schoonmaakploeg is maandagochtend druk bezig om alle tafeltjes en stoeltjes schoon te maken. Grote luchtzuiveringsapparaten hebben de hele zondag alle rooklucht uit de school gehaald. Toch hangt er achterin de school nog altijd een indringende brandlucht. Daarom moeten twee klassen maandag nog thuis blijven.

Thuis vanwege stank
"Zaterdagavond kreeg ik rond kwart over negen een telefoontje. Er was brand in een container naast de school hier en het sloeg over naar ons gebouw", vertelt Brouwers. "Buurtbewoners hebben de brandweer gebeld en daardoor was het snel onder controle."

De brandweer heeft volgens de directeur een gat in het dak moeten maken om de brand van buiten te kunnen blussen. "Daarom kan deze klas in de ruimte daaronder nog niet naar school vandaag. En de kinderen van het klaslokaal ernaast blijven ook een dagje thuis vanwege de stank."

Normaal gesproken was er genoeg plek om de kinderen in een ander lokaal op te vangen, maar Het Baken vangt juist vier klassen op na de brand bij de buren een week eerder. "Maar dinsdag kan iedereen weer naar school. We maken van de bibliotheek vandaag een klaslokaal."

'Heel heftig'
Brouwers vertelt verder: "We gaan het natuurlijk met de kinderen over de brand hebben vandaag. De meeste kinderen hebben het gezien. De beelden waren heel heftig."

Ook voor de leraren is het een heftig weekend geweest, vertelt Maria Brouwers. "Veel collega's waren erbij. We zijn na het blussen de school ingegaan. Alles hing vol rook, het stonk, het was heel naar. Gelukkig is iedereen er vandaag weer en kunnen we gewoon starten."

Over de oorzaak van de brand wil Brouwers niks zeggen. "Dat ligt bij de recherche en dat onderzoek wachten we af."

Goed onderzoek
Burgemeester Buijs-Glaudemans vertelt dat er goed onderzoek wordt gedaan om de onrust bij de Ossenaren te herstellen. "Er is in een korte tijd, in een week, brand uitgebroken bij twee Osse basisscholen. Dat zorgt voor onrust en zorg bij de leerkrachten, leerlingen, ouders en omwonenden", zegt de burgemeester.

"Dat is niet niks, en heel begrijpelijk. Zeker nu de scholen weer open zijn is het belangrijk dat het een veilige omgeving is. Er is dit weekend contact geweest met de scholen, politie en de brandweer. Neem van mij aan dat politie en brandweer deze zaak goed onderzoeken."

Beelden van de brand afgelopen weekend:

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!