Video

Vliegverkeer Eindhoven Airport opnieuw ernstig ontregeld door dichte mist

10 oktober 2021 om 05:59 • Aangepast 11 oktober 2021 om 10:50
nl
Het vliegverkeer op Eindhoven Airport was zondagochtend vroeg opnieuw ernstig ontregeld door de dichte mist. Meerdere vluchten moesten uitwijken naar andere vliegvelden of waren flink vertraagd. Ook vertrekkende vluchten liepen vertraging op. Eén vlucht werd geschrapt. Vrijdag lag het vliegveld ook enige tijd plat als gevolg van de mist.
Profielfoto van Peter de BekkerProfielfoto van Lody Trepels
Geschreven door

Om te mogen landen op Eindhoven Airport moet er minimaal een zicht zijn van 550 meter. Zondagochtend was het zicht op sommige momenten minder dan tweehonderd meter.

Veel vliegvelden hebben speciale systemen om ook tijdens dichte mist vliegtuigen te kunnen laten opstijgen en landen. Eindhoven Airport denkt er nu ook over miljoenen te investeren om het Instrument Landing Systeem (ILS) te verbeteren zodat minder zicht nodig is.

Gevaarlijke omstandigheden
Vanwege de mist had het KNMI tot elf uur zondagochtend code geel afgegeven, maar rond kwart voor tien was de situatie bij Eindhoven Airport al dusdanig verbeterd dat het vliegverkeer hervat kon worden.

Het verkeer op de weg werd nog wel tot elf uur gewaarschuwd voor 'gevaarlijke rijomstandigheden', omdat mist verraderlijk kan zijn. "Pas dus je snelheid aan en houd voldoende afstand." Wie de weg opging, kreeg het advies de weerberichten en waarschuwingen te volgen.

'Prima omstandigheden voor de marathon'
Na het optrekken van de mist wacht volgens Diana Woei van Weerplaza een mooie herfstdag. "In de middag is de zon dan weer te zien en dan wordt het zo'n 16 of 17 graden. De wind komt uit het westen, maar slechts met windkracht 2 en 3. Vrij kalm dus."

Volgens de weervrouw zijn dit prima omstandigheden voor de marathon in Eindhoven. "Ik denk dat het 's ochtends het beste hardloopweer is. De temperatuur zal dan zo'n 10 graden zijn."

LEES OOK:

Tot minimaal 2025 heeft Eindhoven Airport zoveel last van mist

Uren onderweg om thuis te komen vanuit Griekenland na mist in Eindhoven

Frank kon pas na anderhalf uur het vliegtuig verlaten op Eindhoven Airport

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!