VDL werkt nog steeds niet op volle capaciteit na cyberaanval

16 oktober 2021 om 15:46 • Aangepast 18 oktober 2021 om 09:56
nl
VDL heeft nog steeds last van de cyberaanval die het industrieconcern vorige week trof. Steeds meer onderdelen kunnen de productie weer uitbreiden, maar het bedrijf opereert volgens een woordvoerder nog altijd niet op volle capaciteit.
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van ANP
Geschreven door

Wegens de cyberaanval bij VDL werden alle onlinesystemen uitgeschakeld, waardoor bijvoorbeeld autofabriek VDL NedCar een tijdlang geen auto's in elkaar kon zetten. Veel productieprocessen zijn in hoge mate gedigitaliseerd. Afgelopen woensdag begon de productie bij die auto-assemblagelijn in het Limburgse Born weer.

Ook andere werkmaatschappijen kunnen weer meer doen nadat ze een "digitaal veilige omgeving" hebben opgezet. Hoe lang het duurt voordat het bedrijf weer op volle kracht draait, is volgens het bedrijf moeilijk te voorspellen.

Gijzelsoftware
Over de aard van de cyberaanval doet het Eindhovense bedrijf nog geen mededelingen, dus ook niet of het gaat om gijzelsoftware. Experts noemen dat wel waarschijnlijk. Cybercriminelen gebruiken daarbij een zwakke plek in de beveiliging om in de computersystemen van bedrijven te komen, waarna ze onderdelen versleutelen en die pas willen vrijgeven na betaling van losgeld.

VDL bestaat uit 105 werkmaatschappijen, die bijvoorbeeld stadsbussen of geautomatiseerde systemen voor veehouders maken. Vorig jaar had het bedrijf een omzet van 4,7 miljard euro.

LEES OOK:

Cyberaanval raakt VDL, deel van het bedrijf ligt plat

Experts rekenen op miljoenenschade VDL: 'Alle schijn van afpersing'

VDL blijft in de greep van cyberaanval, FNV hoopt op snelle oplossing

Werknemers VDL gevraagd vakantie te nemen om schade cyberaanval te beperken

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!