Boer Daan wacht al vier maanden op 300.000 euro vergoeding na overstroming

11 november 2021 om 16:10 • Aangepast 12 november 2021 om 16:30
nl
Na de overstromingen in juli had boer Daan Janssen uit Escharen voor 300.000 euro schade aan zijn akkers. Er zou een schaderegeling komen om zijn schade van die van andere boeren in Brabant tóch te vergoeden. Maar van die regeling heeft Daan nog niks gehoord. "Het liefst trekken ze het in en cashen ze ons niks uit, ben ik bang."
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

In juli van dit jaar ging er 75 hectare met aardappelen, mais en bieten verloren op de akkers van Daan Janssen. In eerste instantie dacht hij de schade niet verzekerd te krijgen, omdat alleen Limburg en een klein deel van Oost-Brabant was uitgeroepen tot rampgebied. Later liet het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten dat er toch ook een schaderegeling komt voor Brabantse boeren. Ongeveer vier maanden na de overstromingen heeft Daan nog niks gehoord over die regeling.

"Ik snap dat het morgen niet op mijn rekening staat."

"Ik snap dat het bedrag morgen niet op mijn rekening staat", zegt Daan. "Maar het is in ieder geval fijn als ze ons vertellen hoe de regeling eruit gaat zien." Door het lange wachten is Daan bang dat er niks meer van de regeling terechtkomt.

"Het liefst trekken ze de regeling in en cashen ze ons niks uit, ben ik bang", vertelt de ondernemer in Escharen. "We doen ons best om er iets van te maken dit jaar, maar de geleden schade is zo groot. Ze kunnen niet zomaar een regeling toezeggen en dan niks meer laten weten."

De belangenorganisatie Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) staat in goed contact met de Brabantse boeren. "Er is nul communicatie tussen het Ministerie en de getroffen Brabantse boeren", vertelt Herman Heuver van de ZLTO.

"Ze moeten gas geven."

"Daarom nemen wij regelmatig contact op met het Ministerie over deze regeling om de druk erop te houden. Ze moeten gas gaan geven en de boeren zo snel mogelijk iets laten weten", vindt hij. "Zo kunnen boeren kijken wat de regeling voor hun situatie betekent."

Druk zetten zodat het Ministerie gas gaat geven, is volgens Heuver erg belangrijk. "Wij kunnen niet in de agenda's van de bewindslieden kijken. Maar het duurt schijnbaar zo lang, omdat er meerdere ministeries bij de regeling betrokken zijn. Bijvoorbeeld het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat vertelt het Ministerie ons als wij er op aandringen, maar ze laten de boeren zelf niks weten", vertelt hij.

"Meer dan 9000 schadeclaims ingediend in Brabant na de overstromingen."

Toch zijn er al wat schadeclaims van gedupeerde Brabanders afgehandeld door verzekeraars. "In Brabant werden er na de overstromingen 9200 schadeclaims ingediend", schat het Verbond van Verzekeraars. "Het grootste deel van deze schadeclaims werd door particulieren gemeld en daar vielen vooral beschadigde auto's en huizen onder. Van deze particulieren claims is 70 procent al afgehandeld."

Behalve particuliere schadeclaims zijn er ook bedrijven die schade meldden na de overstromingen. "Van deze zakelijke claims is de helft afgehandeld", laat het Verbond weten. Onder die niet-afgehandelde gevallen behoren ook de getroffen boeren. Voorlopig is het dus afwachten voor hen tot er een duidelijke schaderegeling is.

LEES OOK:

Boer Daan ziet 75 hectare met aardappelen, mais en bieten kopje onder gaan

Miljoenen euro's schade voor boeren in Brabant na overstromingen

'Roep ook Brabant uit tot rampgebied', zegt de provincie

Boer Daan krijgt waterschade toch vergoed: 'Daar drinken we een biertje op'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.