LIVEBLOG

Coronanieuws: recordaantal besmettingen, 100.000 prikken gezet

16 november 2021 om 06:00 • Aangepast 17 november 2021 om 10:47
nl
In dit liveblog hielden we je dinsdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • De afgelopen week werden 15.325 Brabanders besmet, een record.
  • Het 2G-beleid past niet bij Nederland, meent OMT-lid Gommers.
  • Er wordt 1,3 miljard uitgetrokken om bedrijven te ondersteunen.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren dinsdagochtend 325 coronapatiënten opgenomen.
  • Afgelopen week zijn meer dan 100.000 prikken gezet.

Liveblog

22.59

Dit liveblog is gesloten

22.50

Rutte erkent dat het onvoldoende lukt basisregels over te brengen

Demissionair premier Mark Rutte erkent dat het hem 'onvoldoende lukt' om duidelijk te maken dat het belangrijk is dat mensen zich houden aan de basismaatregelen. Dit ondanks de inzet van de 'beste communicatie-adviseurs'. Vooral dat mensen bij klachten thuis moeten blijven en zich laten testen, is daarbij cruciaal, zei hij dinsdag tijdens het coronadebat.

Hij noemt 'het onvermogen' om het zo over te brengen dat mensen het ook echt doen 'een structureel probleem'.

21.20

Nachtmerrie voor horrorparadijs: door coronaregels al na één dag dicht

Vrijdag opende na maandenlange voorbereiding in Bosschenhoofd The Horror Zone zijn deuren. Door de coronamaatregelen moest het terrein vol spookhuizen een dag later echter alweer dicht. "Als ik hier zo rondloop, word ik wel wat triestig", zegt organisator Koen van Dommelen. Lees hier heel het verhaal.

21.13

KNVB-jeugdcoach Konterman niet op de bank, maar in quarantaine

KNVB-jeugdcoach Bert Konterman zit in Israël in quarantaine. De bondscoach van Oranje onder 19 testte, net als een ander staflid, een dag voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Israël positief, meldt een woordvoerder van de KNVB. Konterman moest de coaching dan ook aan assistent Henk Brugge overlaten.

Oranje onder 19 won met 4-1, na eerder ook al Moldavië (4-0) en Cyprus (5-0) te hebben verslagen. Vanwege de coronagevallen, besloot de KNVB met slechts elf spelers naar de wedstrijd te gaan. Er waren dus geen wisselmogelijkheden. In maart werkt Oranje onder 19 nu als groepswinnaar de zogenoemde eliteronde af. Dan spelen 28 landen om zeven startbewijzen voor het EK 2022.

21.08

Horeca 'zeer teleurgesteld' in steunpakket

De horeca is niet te spreken over de steunmaatregelen die het kabinet dinsdag in het vooruitzicht heeft gesteld aan bedrijven die geraakt worden door de nieuwe coronamaatregelen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt in een reactie 'zeer teleurgesteld' te zijn en neemt geen genoegen met de brief van het kabinet.

KHN merkt op dat de steunmaatregelen niet meer zijn dan een tegemoetkoming voor bedrijven die minstens 30 procent minder omzet draaien. Daarbij is het subsidiepercentage "slechts" 85 procent. Dat het kabinet niet aan een nieuwe loonsteunregeling wil is voor de horeca 'onaanvaardbaar' en 'niet uit te leggen'.

20.35

Farmaceut Pfizer wil in VS versneld goedkeuring voor Covid-pil

De Amerikaanse farmaceut Pfizer wil versneld goedkeuring krijgen voor het gebruik van zijn coronapil. De onderneming heeft een verzoek voor een noodvergunning ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA).

De pil van Pfizer verlaagt in combinatie met een HIV-medicijn de kans op een ziekenhuisopname door corona onder volwassenen met een hoog risico met 89 procent, aldus het bedrijf. Pfizer had eerder al gezegd dat het van plan was om onderzoeksgegevens voor eind november bij de FDA in te dienen.

20.30

Minister: naleving coronapas in café en sportkantine onvoldoende

De controle van het verplichte coronatoegangsbewijs in de horeca en in sportkantines is "nog echt onvoldoende", vindt demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus. Wel ziet hij dat het op dat punt "langzamerhand beter" gaat sinds de invoering van de coronapas nu zeven weken geleden.

Over de handhaving door gemeenten is Grapperhaus wel te spreken. Het aantal gelegenheden dat beboet of zelfs gesloten is wegens herhaalde overtredingen, is volgens de bewindsman "zeer drastisch gestegen". Precieze aantallen noemde hij niet.

18.35

Sociale partners willen geen QR-verplichting in winkelstraat

Werkgevers en werknemers willen niet dat winkelen met een coronatoegangsbewijs verplicht wordt. Branchevereniging voor non-foodwinkels INretail en vakbonden CNV, RMU, AVV en De Unie roepen het kabinet op om de in hun ogen onwerkbare coronapas niet in te voeren voor personeel en klanten.

De partijen verwachten met de invoer van de QR-code dat er meer discussies en mogelijk ook agressie zal ontstaan aan de deur. Ook omdat de maatschappij over dit onderwerp volgens de winkelbedrijven en het personeel heel erg verdeeld is. "

18.25

Ook vakbond FNV is ontevreden met coronasteunpakket kabinet

In navolging van de werkgevers is ook vakbond FNV niet tevreden met het coronasteunpakket voor bedrijven die worden geraakt door de nieuwe coronamaatregelen. Doordat de openingstijden van winkels en horeca worden beperkt, raken flexwerkers volgens FNV uren kwijt of hun hele baan. De vakbond wil dan ook dat er steun komt voor hen omdat zij "als eerste de dupe worden".

18.15

Wedstrijden in betaald voetbal in lege stadions

Wedstrijden in de eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie worden tijdens de lockdown in lege stadions gespeeld. Het merendeel van de clubs wilde dat niet en stelde voor om de competitiewedstrijden uit te stellen. Maar het onderzoek dat de KNVB, Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie hielden, toonde aan dat het stilleggen van ons voetbal niet zo eenvoudig is als het klinkt. Zo is er grote twijfel of de korte lockdown en dus het leeg laten van de stadions wel eindigt op 4 december om 18.00 uur. Dat meldt het AD.

17.45

Stichting Sywert Van Lienden maakte bijna negen ton winst

Stichting Hulptroepen Alliantie van initiatiefnemer Sywert van Lienden heet vorig jaar een winst van 896.507 euro in de boeken gezet. De stichting maakte de financiële gegevens over coronajaar 2020 bekend op de eigen website. De jaarrekening van de stichting is ook recent bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd.

17.15

Katwijker vast voor bedreigen van Rutte en De Jonge

Een 53-jarige man uit Katwijk zit vast voor het bedreigen van demissionair minister-president Mark Rutte en gezondheidsminister Hugo de Jonge. Hij is vrijdag aangehouden en blijft vastzitten tot zijn rechtszaak op 24 november, meldt het Openbaar Ministerie.

De Katwijker plaatste op 2 november een foto op Twitter van twee lijkzakken naast een auto in het bos, met daarbij de tekst "Sorry mensen! De persconferentie gaat niet door vanavond...". Hij plaatste het bericht een half uur voor de persconferentie waarin nieuwe coronamaatregelen werden aangekondigd door Rutte en De Jonge.

16.30

VVD vindt 2G-beleid ingewikkeld, maar noodzakelijk

De VVD is voorstander van het zogeheten 2G-beleid, maar vindt het wel een ingewikkeld dilemma. De grootste partij zal wetgeving van het demissionaie kabinet hierover kritisch bekijken, zegt VVD-Kamerlid Aukje de Vries in het coronadebat. "Het is niet niks, dat zien wij ook."

Nieuwe beperkende maatregelen zijn volgens de VVD op dit moment nodig om het aantal besmettingen omlaag te kunnen krijgen. "Dat iszuur", vindt De Vries. Zij wijst erop dat heel veel mensen "hun deel van de afspraak" wel zijn nagekomen door zich aan de regels te houden en zich te laten vaccineren.

De VVD kiest er dan voor de vrijheid van die mensen "iets minder te beperken" dan die van ongevaccineerden. "We nemen die maatregel niet lichtzinnig en willen het liever niet nemen. Maar we voelen ons gedwongen om een keuze te maken: of 2G of toch meer sectoren langer op slot. Dit willen we wel in de gereedschapskist zetten."

16.25

Opnieuw meer dan 100.000 prikken gezet

Voor de tweede week op rij hebben meer dan 100.000 mensen zich laten vaccineren tegen het coronavirus. De vaccineerders hebben van maandag 8 tot en met zondag 14 november 110.551 prikken gezet. Dat is vrijwel gelijk aan de 111.510 inentingen in de week ervoor.

De animo om een prik te halen is de laatste week iets hoger dan in de weken ervoor. Iets meer dan 67.000 mensen kregen vorige week een eerste prik, tegen zo'n 71.000 in de voorgaande week. Verder waren er ruim 43.000 mensen die vorige week een tweede inenting kregen. Dat waren er een week eerder ruim 40.000. Het zijn vooral jongeren en jonge volwassenen die zich laten vaccineren.

Van alle Nederlanders van 12 jaar en ouder heeft 86,4 procent minstens één prik gehad. Vorige week was dit 85,9 procent. De vaccinatiegraad, de groep mensen die volledig gevaccineerd is, steeg van 82,4 naar 82,7 procent.

16.20

Werkgevers teleurgesteld over compensatiepakket kabinet

De werkgeversorganisaties zijn teleurgesteld over het nieuwe compensatiepakket voor bedrijven die worden geraakt worden door de nieuwe coronamaatregelen. VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen dat geleden schade "geenszins" wordt vergoed. In de praktijk zouden namelijk maar weinig ondernemers in aanmerking komen voor de compensatie.

Eerder op dinsdag werd bekend dat het demissionaire kabinet in het vierde kwartaal 1,3 miljard euro vrijmaakt om bedrijven te ondersteunen. Bedrijven die hun omzet met 30 procent zien dalen kunnen op een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) rekenen.

Volgens de werkgevers is die drempel van 30 procent veel te hoog waardoor ondernemers nauwelijks in aanmerking komen voor de TVL. Wanneer er dit kwartaal drie weken lockdownmaatregelen worden ingesteld, worden bedrijven niet zo hard geraakt dat ze 30 procent omzet mislopen, zo schatten de brancheorganisaties in. Daarnaast worden arbeidskosten niet vergoed, volgens de werkgeversorganisaties "de bulk van de kosten".

16.10

GGDen hebben maximale testcapaciteit bereikt

De GGDen hebben hun maximale testcapaciteit bereikt, waarschuwt GGD GHOR Nederland. Ze moeten deze week "alle zeilen bijzetten om aan de explosieve vraag" naar testafspraken te kunnen voldoen, meldt de koepelorganisatie.

"Duizenden medewerkers werken dagelijks keihard om alle testaanvragen in te plannen en uit te voeren, maar de rek is eruit. We lopen aan alle kanten tegen het maximum van onze capaciteit aan", zegt GGD GHOR. De organisatie vraagt mensen om geduldig en begripvol te zijn over de lange wachttijden. "Iedere medewerker zet zich volledig in om deze pandemie te bestrijden maar de aantallen van deze week zijn ongekend hoog," aldus GGD GHOR.

Volgens de organisatie wordt er nu naar een maximum van 120.000 tests per dag toegewerkt. "Of dit haalbaar is, hangt af van de beschikbaarheid van personeel", aldus de organisatie. "Het landelijke callcenter kan meebewegen met het aantal telefoontjes dat binnenkomt, maar hier komt het plafond van onze capaciteit in zicht."

16.00

Buter schrijft open brief aan inwoners Deurne

Burgemeester Buter heeft een open brief geschreven aan de inwoners van de gemeente Deurne over de moeilijke tijd die komen gaat.

Wachten op privacy instellingen...
15.40

2903 besmettingen geteld van maandag op dinsdag

Tussen maandag en dinsdag zijn er in Brabant 2903 nieuwe besmettingen bijgekomen. Dat meldt het RIVM. In heel Nederland waren er dat 20.252, bijna 9000 meer dan vorige week dinsdag.

Wachten op privacy instellingen...
15.20

Recordaantal besmettingen in Brabant

Er zijn de afgelopen week in Brabant 15.325 mensen positief getest op corona. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Voor het eerst staan er meer dan 15.000 positieve tests in één week op de teller.

15.00

Gommers: 2G-beleid past niet bij Nederland, beter iedereen testen

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, spreekt zich uit tegen de eventuele invoering van het zogeheten 2G-beleid door het demissionaire kabinet. Dat gaat volgens hem tot een grotere tweedeling in de maatschappij leiden.

Dat systeem houdt in dat mensen alleen nog een coronatoegangsbewijs krijgen als ze gevaccineerd zijn of corona hebben gehad. "Als dokter voelt dit niet goed. De politiek heeft blijkbaar in zijn hoofd zitten dat je mensen die zijn gevaccineerd een beetje meer moet belonen. Het probleem is dat de gevaccineerden ook besmettelijk zijn en dat is de oorzaak van de stijging van het aantal besmettingen", zegt Gommers in een gesprek met Sven Kockelmann in het programma 1 op 1 (NPO Radio 1).

Volgens hem is het meest veilige een 1G-systeem. Dat houdt in dat iedereen zich laat testen. "Laten we het vooral met elkaar oplossen. Ik maak me zorgen als je twee kampen tegen elkaar gaat afzetten."

De arts-intensivist wijst er ook op dat er een groep mensen is diewegens een onderliggende ziekte niet gevaccineerd kan worden. "Die worden vergeten." Ook benadrukt Gommers dat het gedrag van mensen anders moet. Dat geldt volgens hem ook voor gevaccineerden, omdat met de nieuwe Delta-variant iedereen het virus kan doorgeven.

14.25

Meer dan 300 nieuwe coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

In de Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 306 nieuwe coronapatiënten binnengebracht, het hoogste aantal sinds 4 mei. Daarvan werden er 39 opgenomen op de intensive cares, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In totaal liggen er nu 2071 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 86 meer dan maandag. Dat is het hoogste aantal sinds 18 mei. Precies één jaar geleden, op 16 november 2020, hielden er bijna evenveel Covidpatiënten een ziekenhuisbed bezet. Toen waren het er 2130, ofwel 59 meer dan nu.

Op de intensive cares liggen nu 385 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 5 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen is het aantal coronapatiënten toegenomen met 81 tot 1686.

13.40

1,3 miljard euro aan extra steun wegens nieuwe coronamaatregelen

Het kabinet trekt in het vierde kwartaal 1,3 miljard euro uit om bedrijven te ondersteunen die geraakt worden door de nieuwe coronamaatregelen. De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt weer in het leven geroepen: bedrijven die hun omzet met 30 procent zien dalen "en ook aan de overige voorwaarden voldoen", kunnen op steun rekenen.

Veruit het grootste deel van het geld gaat naar het opnieuw openstellen van de TVL. Tientallen miljoenen euro's worden opzij gezet voor specifieke regelingen voor de landbouw, evenementen, de culturele sector en de sport.

12.15

Meerderheid Nederlanders achter 2G-systeem, maar steun voor coronabeleid daalt

Een kleine meerderheid van de bevolking (55 procent) steunt het uitgangspunt van het zogenoemde 2G-systeem, waarbij mensen alleen nog een QR-code krijgen als ze volledig zijn gevaccineerd of hersteld zijn van het coronavirus. Een recente negatieve test is dan niet meer voldoende. Twaalf procent is neutraal over 2G en 31 procent is tegen. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van I&O Research onder 2207 Nederlanders in opdracht van de NOS.

11.55

'Nog genoeg ruimte voor toegangstesten'

Nu Spoedtest.nl voorlopig geen toegangstesten mag uitvoeren nadat het ministerie aangifte deed vanwege fraude, is er nog steeds plek genoeg voor mensen om zich te laten testen, zodat ze op stap kunnen. "Er is echt voldoende capaciteit om aan de huidige vraag te voldoen, maar misschien wordt de reistijd van mensen iets langer", laat Stichting Open Nederland weten. Zonder de ruim honderd plekken van Spoedtest.nl blijven nog zo'n 500 testlocaties over.

11.54

Lager rendement voor kleinere ziekenhuizen, hoger voor grote

De kleinere en middelgrote ziekenhuizen zijn door de coronapandemie financieel gezien harder geraakt dan de grote. Ze behaalden in 2020 minder rendement dan in 2019, terwijl dat van grote ziekenhuizen juist toenam. Dat stelt BDO Accountants & Adviseurs. De totale impact van het virus op de financiën is echter beperkt gebleven. De gemiddelde vermogenspositie is zelfs verbeterd. In 2020 werd een nettowinst behaald van 291 miljoen euro, tegen 277 miljoen in 2019.

11.00

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren dinsdagochtend in totaal 325 coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn 45 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Dit is het grootste aantal coronapatiënten dat op één dag is opgenomen sinds 18 maart. Daar staat tegenover dat 27 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Een coronapatiënt overleed het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

10.45

Pfizer begint klinisch onderzoek met coronapil in Rusland

Rusland heeft Pfizer toestemming gegeven om klinische proeven te houden met de virusremmende coronapil van het bedrijf, meldt de NOS. De behandeling duurt vijf dagen en bestaat uit het tweemaal daags innemen van de pil. De proef loopt tot maart 2023. Volgens Pfizer verkleint het middel de kans op ziekenhuisopname bij kwetsbare coronapatiënten met 89 procent mits het op tijd wordt ingenomen. Ook farmaceut Merck heeft een pil ontwikkeld.

10.20

Kabinet spreekt woensdag met horecabranche over coronamaatregelen

Het kabinet spreekt woensdag met brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland over de nieuwe coronamaatregelen. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. Ook minister Stef Blok, die als minister van Economische Zaken over een nieuw steunpakket voor ondernemers gaat, zal deelnemen aan het gesprek. De brancheorganisatie zei afgelopen weekend dat het gesprek dinsdag zou plaatsvinden, maar die mededeling bleek voorbarig.

10.03

Tilburg Trappers ontvlucht Nederland om toch voor publiek te ijshockeyen

Tilburg Trappers wil voorlopig alleen uitwedstrijden in Duitsland ijshockeyen. De komende drie weken mag er vanwege de Nederlandse coronamaatregelen geen publiek zijn bij de ijshockeywedstrijden in het stadion in Tilburg. Omdat de club al jaren in de Duitse competitie speelt, vinden alle uitwedstrijden over de grens plaats. In Duitsland mag er nog wel publiek aanwezig zijn bij sportwedstrijden.

09.46

Aangifte tegen Spoedtest.nl wegens valse vaccinatiebewijzen

Het ministerie van VWS heeft aangifte gedaan tegen Nederlands grootste commerciële aanbieder van coronatesten in ons land, Spoedtest.nl. Het bedrijf bevestigt tegenover De Telegraaf de aangifte, maar ontkent dat het als aanbieder van Testen voor Toegang heeft gefraudeerd. Dat heeft directeur Rasmus Emmelkamp van het bedrijf laten weten aan de krant.

09.31

Economie in derde kwartaal naar niveau van voor coronapandemie

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 1,9 procent gegroeid en daarmee is die voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis weer groter dan voor de pandemie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei, die sterker was dan economen hadden voorzien, werd vooral veroorzaakt door meer uitgaven door huishoudens. Investeringen namen juist af.

Wachten op privacy instellingen...
09.26

Baas Schijndels café: 'Volgens mij doe ik niet zo heel veel verkeerd'

Thijs de Groot van café De Sok in Schijndel heeft niet het idee dat hij de verspreiding van het coronavirus in de wielen rijdt door een vestiging in België te openen om zo de Nederlandse coronabeperkingen te omzeilen. "Hier komt alleen ons eigen publiek", benadrukte hij dinsdagochtend in het radioprogramma 'Wakker!' op Omroep Brabant. "Dat wordt hier in Nederland al gecontroleerd op het coronavirus. Vervolgens gaan we in afgesloten bussen naar die plek en van daaruit gaan we weer de bus in terug naar huis. Dus ik doe volgens mij niet zo heel veel verkeerd."

09.00

Tweederde Nederlanders wil vaker op vakantie na coronapandemie

Bijna tweederde van de Nederlanders wil vaker op vakantie gaan als de coronapandemie voorbij is en alle restricties opgeheven zijn. Daarmee willen ze de rampzalige vakantieseizoenen van de afgelopen twee jaar compenseren. Meer dan de helft van de vakantiegangers zag in die periode de vakantie uitgesteld of geannuleerd worden vanwege de coronapandemie. Dat blijkt uit een poll onder 2550 bezoekers van review- en boekingssite Zoover.

08.49

Meer dan 900.000 kijkers voor ziekenhuisuitzending Op1

Naar de speciale uitzending van de NPO 1-talkshow Op1 vanuit het UMC Utrecht hebben maandagavond 901.000 mensen gekeken. De talkshowtafel was voor één avond in het ziekenhuis om aandacht te vragen voor de overbelaste zorg. Het programma stond op plek acht in de lijst van best bekeken programma's, aldus Stichting KijkOnderzoek. Het Utrechtse ziekenhuis moet alle zeilen bijzetten om de groeiende stroom coronapatiënten op te vangen.

08.39

'Helft werknemers zoekt nieuwe baan vanwege pandemie'

Door de coronapandemie zijn meer mensen hun werk- en privéleven opnieuw gaan bekijken. Meer dan de helft van de werknemers wereldwijd is op zoek naar een nieuwe baan. Ruim tweederde voelt zich door de pandemie gesterkt om de werk-privébalans te veranderen, meldt uitzendbureau Randstad op basis van onderzoek naar de arbeidsmarkt.

08.29

Coronavaccinmakers verdienen duizend dollar per seconde

De farmaceutische concerns Pfizer, BioNTech en Moderna maken elke minuut een gezamenlijke winst van 65.000 dollar, ofwel ongeveer duizend dollar per seconde, met hun coronavaccins. Dat heeft de People's Vaccine Alliance (PVA), een coalitie die campagne voert voor bredere toegang tot coronavaccins, becijferd op basis van de kwartaalrapporten van de betreffende bedrijven.

Medicijnen aan de lopende band (foto: Pfizer).
Medicijnen aan de lopende band (foto: Pfizer).
05.35

PvdA staat open voor 2G, maar niet voor coronapas op werkvloer

De PvdA staat open voor de aanscherping van een 2G-coronatoegangsbewijs waarmee alleen gevaccineerden en van het virus herstelde personen een geldige QR-code krijgen. Maar de partij heeft nog geen definitief standpunt ingenomen. De coronapas op de werkvloer komt er als het aan de PvdA ligt niet, is te lezen in de Volkskrant. Mensen moeten ongeacht hun vaccinatiestatus kunnen blijven werken, stelt het Bredase Kamerlid Attje Kuiken.

05.30

CoronaMelder wordt steeds minder gebruikt

De CoronaMelder-app wordt veel minder gebruikt dan begin dit jaar. Tijdens de periode van de lockdown en de avondklok waarschuwden mensen met een positieve testuitslag anderen twee keer zo vaak dan nu het geval is, meldt NU.nl op basis van een eigen analyse. Dit gaat ten koste van de effectiviteit. Het aantal mensen met de CoronaMelder is na opheffing van lockdown en avondklok met een half miljoen gedaald. Van 2,9 miljoen in mei naar 2,4 miljoen nu.

De CoronaMelder-app is op deze telefoon actief.
De CoronaMelder-app is op deze telefoon actief.
03.30

Horecakoepel in gesprek met Ferd Grapperhaus en Stef Blok

Horecakoepel Koninklijke Horeca Nederland praat met de demissionair ministers Ferd Grapperhaus en Stef Blok over de nieuwe coronamaatregelen, die in de horeca slecht vielen. KHN wil de huidige sluitingstijd veranderen in een tijd waarop de deuren sluiten. Mensen die dan om acht uur 's avonds binnen zijn, kunnen dan blijven maar er komen geen gasten meer bij. Ook wordt er gesproken over een financiële compensatie voor horecaondernemers.

03.30

Afgelopen week recordaantal positieve coronatests

Het aantal coronagevallen gaat nog steeds in een rechte lijn omhoog. In de afgelopen week zijn vrijwel zeker meer dan 100.000 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste aantal ooit, in de 72e keer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met de wekelijkse cijfers komt. Voor de zesde week op rij stijgt het aantal nieuwe gevallen met ongeveer veertig procent.

03.30

Verdeelde Kamer debatteert over onder meer 2G-aanpak

De Tweede Kamer debatteert over de coronamaatregelen die het demissionaire kabinet vorige week aankondigde, waardoor de komende drie weken onder meer de horeca en de winkels uiterlijk acht uur 's avonds dicht moeten. Ook wordt gesproken over de zogenoemde 2G-aanpak voor sectoren zoals de horeca, waarvoor het kabinet wetgeving voorbereidt. 2G betekent dat daar alleen mensen welkom zijn die zijn gevaccineerd of corona hebben gehad.

23.31

België gaat ongevaccineerd zorgpersoneel ontslaan

De Belgische regering heeft een akkoord bereikt over de regels voor de verplichte vaccinatie van zorgpersoneel. Ongevaccineerd zorgpersoneel wordt ontslagen. Iedereen die zich uiterlijk 1 april volgend jaar niet heeft laten prikken, moet vertrekken. Wie voor 1 januari nog niet is ingeënt, kan worden geschorst. Dan volgen nog drie maanden bedenktijd. In die periode kan het personeelslid zich alsnog laten inenten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.