Hekken moeten nieuwe vuurwerkrellen in Roosendaal voorkomen

17 november 2021 om 16:30 • Aangepast 18 november 2021 om 15:47
nl
Met de beelden van de vuurwerkrellen van vorig jaar nog op het netvlies, heeft de gemeente Roosendaal maatregelen genomen in de wijk Langdonk. Rond winkelcentrum Lindenburg worden deze week hekken geplaatst. Die moeten winkeliers en bewoners beschermen mocht het dit jaar onverhoopt opnieuw uit de hand lopen.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

In de laatste maanden van 2020 was de wijk Langdonk dagenlang het decor van relschoppende jongeren. Ze terroriseerden de wijk met vuurwerkbommen en ze stichtten op meerdere plekken brandjes, onder meer in een voormalige kerk.

Volgens een woordvoerder van de gemeente dienen de hekken om de vluchtwegen van mogelijke relschoppers te beperken. Vorig jaar kreeg de politie moeilijk grip op de relschoppers, omdat die verdwenen via brandgangen in de wijk.

"De poorten worden bij calamiteiten gesloten."

De hekken zijn tussen de 1,60 en 1,80 meter hoog en zijn voorzien van brede toegangspoorten. "De poorten staan in principe altijd open, maar worden gesloten als het misgaat. Een bewaker zal dan bij de poort staan om de bewoners en hulpdiensten in- en uit te laten", meldt de woordvoerder.

Het plaatsen van hekken is een tijdelijke maatregel die in overleg met de bewoners wordt uitgevoerd. Zij bepalen ook samen met de gemeente wanneer ze weer weg mogen. De afrastering wordt voorzien van beplanting.

De gemeente heeft hekken geplaats rond het winkelcentrum (foto: Erik Peeters)
De gemeente heeft hekken geplaats rond het winkelcentrum (foto: Erik Peeters)

Wijkbewoners reageren over het algemeen positief op de maatregel. Al zetten sommige mensen er ook vraagtekens bij. Een flatbewoonster, die anoniem wil blijven, vindt het fijn dat de hekken er staan. "Maar ik hoop dat de relschoppers zich nu niet verplaatsen naar andere wijken."

Een man die de hond aan het uitlaten is, vindt het maar wat overdreven. "We voelen ons opgesloten. Zeker omdat de situatie van nu niet te vergelijken is met vorig jaar. Het is nu veel rustiger."

"Het is lelijk, maar zal wel nodig zijn."

Een andere buurtbewoner vult hem aan: "Het is wel lelijk, maar het zal wel nodig zijn. Want die ellende van vorig jaar hopen wij hier nooit meer mee te maken."

Uit onderzoek bleek dat de rellen vorig jaar vooral ontstonden uit verveling. De gemeente heeft daarom een jongerenontmoetingsplaats gemaakt en er komt tijdelijk een container waarin spullen staan om mee te sporten.

LEES OOK:

Burgemeester doet weer beroep op ouders in strijd tegen vuurwerkoverlast

Angst in buurt Roosendaal door vuurwerkterreur: 'Ook burgemeester geeft toe dat we niet veilig zijn'

Opnieuw vuurwerkoverlast in Roosendaalse wijk Langdonk, burgemeester 'ontdaan'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.