Video

Grote drukte bij uitvaarten van verongelukte tieners Levi en Anthony

19 november 2021 om 12:57 • Aangepast 22 november 2021 om 10:27
nl
Een enorme opkomst op de uitvaart van de 15-jarige Levi uit Eindhoven, vrijdagmiddag. Ook in Gerwen was het druk, waar afscheid werd genomen van de 16-jarige Anthony. Zaterdag is de ceremonie voor Elvis (16). De drie vrienden verongelukten zaterdagnacht toen ze in Helmond met een auto frontaal op een ambulance botsten.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Beide diensten begonnen vrijdagmiddag om één uur. De uitvaart voor Levi was in een grote zaal van Caprice Deluxe aan de Grobbendonkstraat in Eindhoven. Hier worden meestal bruiloften en andere feesten gehouden. Er werd voor deze plek gekozen, omdat er veel bezoekers in kunnen.

Een zwarte kist en witte wagen voor Levi's afscheid (foto: Jan Waalen).
Een zwarte kist en witte wagen voor Levi's afscheid (foto: Jan Waalen).

Er waren honderden mensen aanwezig. De straat was met linten afgezet en er stond een groot scherm buiten waarop de uitvaart te volgen was. De uitvaart voor Anthony was in de Clemenskerk in Gerwen. Ook daar kwamen veel mensen op af.

Fakkels in Gerwen als ook daar een witte rouwauto voor Anthony voorbij komt (foto: SQ Vision/Dave Hendriks).
Fakkels in Gerwen als ook daar een witte rouwauto voor Anthony voorbij komt (foto: SQ Vision/Dave Hendriks).
Ruim voordat de dienst begint verzamelen zich in Eindhoven al mensen die het afscheid willen volgen van Levi (foto: Jan Waalen).
Ruim voordat de dienst begint verzamelen zich in Eindhoven al mensen die het afscheid willen volgen van Levi (foto: Jan Waalen).

Tijdens het afscheid van Levi werd duidelijk hoe onwerkelijk dit plotselinge verlies is voor de nabestaanden. "We brachten je met je vriend Kane naar een feestje. 'Dag, ik hou van je tot straks'. Het bleken je laatste woorden", vertelde zijn stiefvader. "Toen stond er politie aan de deur. Je was verongelukt in Helmond. Je voelde je niet lekker en wilde eerder naar huis. Je hebt ervoor gekozen in de auto te stappen om zo sneller thuis te zijn."

Een medewerker van de uitvaartonderneming vertelde hoe Levi's moeder die avond had beleefd. "We hadden je naar een feestje van je achterneef gebracht. Je voelde je al een week niet lekker, maar wilde toch even je gezicht laten zien. Wij waren in slaap gesukkeld toen we wakker werden van de deurbel, politie. Je was betrokken bij een fataal ongeval in Helmond."

Oude leven voorbij
"Ik dacht nog, dat kan niet want ik had je niet afgezet in Helmond. Het bleek toch waar. Je had die avond besloten ook nog een ander feestje, waar je vrienden waren, te bezoeken. Je voelde je daar toch nog ziekjes en wilde naar huis. Je weet dat we je altijd komen halen, maar je dacht dat je sneller thuis was als je vrienden je zouden brengen met de auto."

"Eén beslissing, één moment en ons oude leven is voorbij", zei Levi's stiefvader. Hij werd tien jaar geleden smoorverliefd op Levi's moeder maar die wilde er alleen aan als het klikte met haar toen 5-jarige zoon. "Als zwarte piet hadden wij onze eerste kennismaking. Ik bewust, jij onbewust. Voor ik het wist, hing je om mijn nek en zo zou het altijd zijn. Jij noemde mij niet langer bij mijn naam maar het was 'maat'. En zo voelde het ook, met gedeelde hobby's en elkaar feilloos aanvoelen."

De vierde vriend, Kane, raakte zwaargewond. Hij ligt inmiddels buiten levensgevaar in het ziekenhuis. Hij heeft het afscheid van Levi noodgedwongen via een livestream vanaf het ziekenhuisbed moeten volgen. De twee ambulancemedewerkers raakten ook bij het ongeluk gewond. Ook zij moesten in het ziekenhuis opgenomen worden.

Veel herdenkingsplekken
Eerder deze week zijn er verschillende herdenkingsplekken voor de jongens ingericht. De eerste plek ontstond zondag aan de Heeklaan waar het ongeluk gebeurde. Maandag werd er een plek ingericht op de Rooi Pannen in Eindhoven waar de vier tot vorig jaar op het vmbo zaten. Diezelfde dag is een enorm graffitikunstwerk voor de jongens gemaakt in de de Berenkuil in Eindhoven.

Dinsdagavond kwamen honderden mensen bijeen in de Generalenbuurt in Eindhoven om de jongens te herdenken. Dat gebeurde bij het Cruyff Court naast basisschool Rapenland waar ze vaak te vinden waren. Het initiatief voor de herdenkingsbijeenkomst kwam uit de wijk, waar twee van de vier jongens woonden en ook op basisschool Rapenland hebben gezeten.

Applaus en tranen
In een lange erehaag met fakkels en vuurwerk namen de honderden aanwezigen definitief afscheid van Levi, terwijl de dragers zijn zwarte kist naar buiten droegen. Nog een laatste applaus en tranen, terwijl de witte wagen met zwarte kist wegreed.

Lees ook:

Moeder verongelukte Levi doet oproep: ‘Stuur Kane een kaartje’

Massaal, maar stil eerbetoon voor slachtoffers dodelijk ongeluk Helmond

Graffitikunstwerk voor verongelukte Anthony, Elvis en Levi: 'Sprakeloos'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.