Isabella (75) had legionella en lag negen weken in het ziekenhuis

19 november 2021 om 17:50 • Aangepast 29 november 2021 om 14:22
nl
Isabella Boezeman (75) uit Vught heeft afgelopen september negen weken in het ziekenhuis gelegen met legionella. En dat is niet niks weet ze uit eigen ervaring. "Het doet echt wat met een mens."
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

Afgelopen week was er een legionella-uitbraak in Schijndel. De uitbraak eiste het leven van één iemand en tien mensen liggen in het ziekenhuis. De GGD noemde de uitbraak in Schijndel 'ongebruikelijk'. Een individuele besmetting komt daarentegen wel vaker voor. Zo werd Isabella afgelopen september nog getroffen door een Legionellabesmetting.

"Door de coronacrisis was ik al anderhalf jaar lang amper naar buiten geweest", vertelt ze. "Ik had twee weken voordat ik ziek werd geen bezoek gehad, ik was nergens op bezoek geweest en ik had niks vreemds gedaan", legt ze uit. "Ik had alleen een paar zakken potgrond gekocht en ben in de tuin gaan werken. Een week later werd ik ziek. Ik hoestte en had griepachtige klachten."

"Zes dagen in narcose op de intensive care."

Zoals dat gaat in deze tijden heeft Isabella twee coronatesten gedaan, maar deze waren beide negatief. Toen de klachten erger werden, ondernam haar zoon direct actie. "Ik heb zes dagen onder narcose op de intensive care geleden en daarna nog acht weken in het ziekenhuis gelegen", vertelt ze. "Dat doet echt wat met een mens. Ik kwam compleet verlamd uit de narcose en kan me weinig herinneren van de dagen op de intensive care."

Maar ook daarna blijft een legionellabesmetting heftig, herkent Isabella. "Die overige weken in het ziekenhuis waren nodig voor het herstellen. Maar zelfs nu heeft de besmetting nog steeds een nasleep", vertelt ze. "Ik ben 7 kilo afgevallen en mijn spierkracht is verminderd waarvoor ik therapie heb."

"Misschien iets te maken met de potgrond."

Wat Isabella nog steeds bezighoudt, is de oorzaak van de besmetting. "Ik heb niks gehoord van besmettingen in de buurt. Ook de waterleidingen in mijn huis kunnen niet de oorzaak zijn. Ik heb verder niks vreemds gedaan", vertelt ze. "Ik denk zelf dat het iets te maken heeft met de potgrond die ik heb gekocht."

Op de website van het RIVM staat daarover het volgende: "Tuinders, kwekers en andere beroepsmatige gebruikers van potgrond lopen een bijzonder kleine, maar niet verwaarloosbare kans op een besmetting met legionella, zeker als er in de potgrond houtresten zijn verwerkt."

"De GGD wil geen onderzoek doen naar een individueel geval, dus dat moet ik op eigen kosten doen als ik dat wil", legt Isabella uit. "Ik heb daar nog genoeg tijd voor dus ik wacht eerst eens af wat de resultaten van de uitbraak in Schijndel blijken."

LEES OOK:

RIVM: Legionella-uitbraken zoals die in Schijndel zijn ongebruikelijk

Legionella-uitbraak Schijndel: meerdere besmettingen bij verzorgingshuizen

GGD vreest veel meer zieken door legionella: 'Dit is topje van de ijsberg'

Dode door legionella-uitbraak in Schijndel, zeker 10 mensen in ziekenhuis

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.