RIVM: Legionella-uitbraken zoals die in Schijndel zijn ongebruikelijk

18 november 2021 om 16:26 • Aangepast 19 november 2021 om 11:32
nl
Legionellabesmettingen komen vaker voor, maar een uitbraak zoals die in Schijndel is 'ongebruikelijk' in Nederland. Dat laat een woordvoerder van het RIVM weten. De uitbraak in Schijndel heeft vooralsnog één dode geëist en tien mensen liggen in het ziekenhuis. "Het meest zorgelijke is nu dat we nog niet weten wat de bron is."
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

De GGD sprak donderdag in Schijndel over het 'topje van de ijsberg', omdat elke dag nog nieuwe meldingen van legionellabesmettingen binnenkomen.

Dit soort uitbraken zijn ongebruikelijk. "We zien dit niet vaak in Nederland", zo laat een woordvoerder weten. "We zien wel regelmatig kleine uitbraken. Dus het is ook weer niet super bijzonder, want ieder jaar is er wel ergens in Europa zo'n uitbraak als nu in Schijndel." Hoe ongebruikelijk het is dat er daadwerkelijk mensen overlijden als gevolg van een legionellabesmetting, kan de woordvoerder niet precies zeggen.

Een soortgelijke uitbraak kwam voor het laatst voor in 2006. "De legionellabacterie zat toen in een natte koeltoren in Amsterdam", legt de woordvoerder van het RIVM uit. Een koeltoren is een installatie die wordt gebruikt voor de afkoeling van een gebouw en vernevelt water. "Het is niet hetzelfde als bijvoorbeeld een koelsysteem in de supermarkt", benadrukt hij.

Opsporen bron
Volgens de woordvoerder is het nu vooral zaak om de bron van de bacterie te vinden. "Dat moet zo snel mogelijk gebeuren. We zijn met man en macht bezig met de opsporing." De GGD gaat bij een besmetting altijd na hoe het kan dat iemand besmet is geraakt. Maar bij de meeste patiënten wordt de bron van besmetting niet gevonden.

Volgens de woordvoerder wordt er onder meer gekeken naar een zelfde soort bron als die natte koeltoren in 2006. "De uitbraak in Schijndel is erg vergelijkbaar met die in Amsterdam destijds. Dat zien we aan de snelheid van de verspreiding en het aantal besmettingen." Hij benadrukt dat dit niet direct betekent dat een natte koeltoren de bron is in Schijndel.

Andere besmettingen in Brabant
Er zijn vaker legionellabesmettingen geweest in Brabant:

De ernstigste legionella-uitbraak was buiten onze provincie. In 1999 vielen in het Westfriese Bovenkarspel 32 doden.

LEES OOK:

GGD vreest veel meer zieken door legionella: 'Dit is topje van de ijsberg'

Dode door legionella-uitbraak in Schijndel, zeker 10 mensen in ziekenhuis

Legionella-uitbraak Schijndel: meerdere besmettingen bij verzorgingshuizen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!