Van trouwfilm tot urn: deze dingen doken op in kringloopwinkels

13 december 2021 om 11:15 • Aangepast 21 december 2021 om 12:20
nl
Onlangs vond iemand in een Tilburgse kringloopwinkel een wel heel bijzondere foto: een echo van baby, met daarbij de vraag 'wil jij mijn peettante zijn?' Dat is opmerkelijk. Wie goed snuffelt tussen de spullen, komt in de Brabantse kringloopwinkels nog wel meer opmerkelijke zaken tegen. Een greep uit het rijke archief van Omroep Brabant.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Een trouwfilm
Een kapotte dvd-speler uit Eersel die terechtkomt in Bladel, via de kringloop. Het is niet zo opvallend als het lijkt, zegt ook Frans van Eeden, een van de 'Mannen van Metaal' uit Bladel. Voor een habbekrats repareert hij elektrische apparaten. Maar deze specifieke dvd-speler, die hij op 11 oktober in 2018 vond, was absoluut bijzonder.

Er zat namelijk niet zomaar een dvd-schijfje in, maar een dvd met een trouwfilm uit 2005. “Echt alles van de hele dag stond erop, maar van al het volk dat er rondliep herkende ik niemand. Wel dacht ik een stukje van het 'kapelleke' in Eersel te herkennen en dat bracht me op het idee om een bericht in de lokale krant PC55 te plaatsen”, vertelde Frans. En zo geschiedde.

LEES OOK: Frans neemt dvd-speler mee uit kringloopwinkel en vindt trouwfilm uit 2005

Het berichtje in de lokale krant.
Het berichtje in de lokale krant.

Een volle urn
Bij Kringloopwinkel Karoesell in Eindhoven keken ze in 2017 even vreemd op: er werd een gevulde urn afgeleverd. Niet bepaald een alledaags object. Maar wie hem heeft achtergelaten was niet duidelijk. Manager Dirk Dillesen wilde graag weten wie de urn heeft achtergelaten.

"Ik vermoed dat het per ongeluk is gebeurd. Het zat tussen potten, pannen en ander klein goed in een doos." Op de urn staat de naam 'Daisy' en het jaartal 2009. Het is overigens onduidelijk of de afkomst of eigenaar nog gevonden is.

LEES OOK: Van wie is deze urn? Kringloopwinkel Karoesell zoekt de eigenaar

Een fotorolletje
Steven van Pelt uit Zevenbergschen kocht in mei van dit jaar in de kringloopwinkel in Langeweg een oude fotocamera met een rolletje erin. Daarna was hij vastberaden om het gezin te vinden dat op de foto’s staat. Van het rolletje in de camera liet hij zeven foto’s ontwikkelen. En jawel, hij kreeg eindelijk antwoord. Het blijkt te gaan om het gezin van Gert de Haas uit het Gelderse dorp Maurik.

De foto's waren gemaakt bij het koetshuis van Kasteel Soelen in het Gelderse dorp Zoelen in de Betuwe. Het gezin woonde daar niet zelf.

LEES OOK: Raadsel rond fotorolletje opgelost: gezin op oude foto's is gevonden

Een van de zeven foto's op het rolletje.
Een van de zeven foto's op het rolletje.

Schilderij van 'onze Trixie'
Jasper uit Heeze stuurde ons een foto van een bijzonder schilderij. Het was ooit van Beatrix. Zo'n vijf jaar geleden zag Jasper het schilderij staan in een kringloopwinkel in Eindhoven. "Ik zag het staan en het sprak me meteen aan, ik heb zelf een schildersbedrijf en ik vind het leuk om me daar mee bezig te houden."

Navraag bij een medewerker van de winkel leerde hem dat hij de enige was die er zo over dacht: "Ooh onze Trixie! Wil je die kopen dan?", kreeg hij te horen. Uiteindelijk moest hij 20 euro betalen voor het werk.

LEES OOK: Jasper kocht voor 20 euro een schilderij dat van prinses Beatrix is geweest

Mysterieus voorwerp
Al een tijdje had Peter de Vries van de kringloopwinkel in Zevenbergen een mysterieuze voorwerp in zijn winkel staan, maar hij had geen idee wat het was. Het was van metaal, is cilindervormig en er zitten aan de binnenkant gaatjes in. Nadat Omroep Brabant een artikel plaatste over het voorwerp, kreeg Peter dan eindelijk antwoord op zijn prangende vraag: het bleek een antieke scheepslamp.

LEES OOK: Het mysterie van Peters raadselachtige voorwerp is opgelost

Peter de Vries met het voorwerp (foto: Erik Peeters).
Peter de Vries met het voorwerp (foto: Erik Peeters).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.