Liveblog

Coronanieuws: ongeveer 38 procent volwassenen heeft boosterprik gehad

6 januari 2022 om 07:00 • Aangepast 7 januari 2022 om 10:09
nl
In dit liveblog houden we je donderdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen liggen donderdagmorgen 215 coronapatiënten.
  • Deskundigen bepleiten betere informatie rond boostercampagne.
  • Economische schade winkels na drie weken lockdown ruim twee miljard.
  • 4204 nieuwe coronabesmettingen in Brabant.

Het liveblog is gesloten.

Liveblog

20.55

Feyenoord niet meer naar Spanje voor oefenduel

Feyenoord laat het geplande oefenduel met Club Brugge in Spanje schieten. De Rotterdamse Eredivisieclub zou vrijdag afreizen naar Marbella waar het dan zaterdag tegen de club van Alfred Schreuder zou oefenen. Volgens de club zijn er op het Marbella Football Center, waar op dit moment meerdere ploegen uit verschillende landen op trainingskamp zijn, meerdere coronabesmettingen geconstateerd.

19.55

Media: Duitse overheid wil 2G-plus voor horecabezoek

De Duitse regering is van plan een testplicht in de horeca in te voeren voor mensen die zijn gevaccineerd of besmet zijn geweest met COVID-19. Met dit zogeheten 2G-plus-beleid wil bondskanselier Olaf Scholz de opmars van de omikronvariant stuiten, melden Duitse media.

Met 2G-plus in de horeca hebben zowel gevaccineerde Duitsers als mensen die hersteld zijn van een corona-infectie een diezelfde dag afgenomen negatieve test nodig om een café of restaurant binnen te komen. Een bewijs van een boosterprik zou ook volstaan, aldus zender ARD.

18.50

Curaçao neemt 'time-out' in strijd tegen coronabesmettingen

Curaçao voert vanaf vrijdag een zogenoemde time-out in om verdere stijging van het aantal coronabesmettingen tegen te gaan. Deze houdt in dat vanaf dan tien dagen maatregelen gelden, waaronder een avondklok vanaf 22.00 uur. Alle gelegenheden moeten om 21.00 uur dicht. Eerder deze week was een avondklok al vervroegd van 03.00 uur naar 01.00 uur.

17.55

Horeca wil weer open en komt met eigen routekaart

De horeca kan veilig weer open. Als dat niet onmiddellijk is, dan toch wel op 15 januari als de huidige lockdown is afgelopen. Dat is de boodschap van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voor het nieuwe kabinet. De branchevereniging komt ook met een eigen routekaart waarbij in drie stappen de huidige maatregelen worden afgebouwd.

Zo kunnen restaurants en cafés als het aan KHN ligt op 15 januari weer open, zij het met een verplichte zitplaats en controle van de QR-code bij binnenkomst. Vanaf 22.00 uur mag er niemand meer naar binnen. Op 1 februari verdwijnt dan de verplichte zitplaats en gaat de deur voor nieuwe gasten pas om middernacht dicht. Nog eens twee weken later gaan de gewone sluitingstijden weer gelden.

17.05

Ongeveer 38 procent volwassenen heeft boosterprik gehad

Bijna 5,5 miljoen volwassenen hebben inmiddels een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Dat is 38 procent van alle volwassenen.

De nieuwe cijfers betekenen dat er in een week tijd ongeveer 1,7 miljoen boosterprikken zijn gezet. Nog nooit zijn in zeven dagen zo veel mensen gevaccineerd. Vorige week donderdag stond de teller op ruim 3,7 miljoen boosterprikken, oftewel 24 procent van alle volwassenen.

15.45

Ook Vitesse eerder terug van trainingskamp vanwege corona

Na Ajax keert ook Vitesse eerder terug van een trainingskamp in Portugal. De sneltests op corona die donderdagochtend in Alcantarilha werden afgenomen, gaven enkele positieve uitslagen. Daarop werd besloten dat staf en selectie van de Eredivisionist uit Arnhem donderdag meteen naar huis vliegt.

15.40

Oostenrijk versoepelt quarantaineregels, bredere mondkapjesplicht

Oostenrijk voert zaterdag nieuwe coronamaatregelen in. Media in het land melden dat de quarantaineregels worden versoepeld en mensen buitenshuis verplicht worden een mondkapje te dragen als ze geen afstand kunnen houden van anderen.

Mensen hoeven na contact met een besmet persoon minder lang in quarantaine. Na vijf dagen kan die met een negatieve coronatest worden beëindigd. Daarnaast is besloten dat de vaccinatiebewijzen voortaan zes maanden gelden en dat er meer controles komen op het 2G-beleid in winkels.

15.30

Recordaantal besmettingen op één dag, precies één jaar na eerste coronaprik

Precies één jaar nadat in Veghel de eerste coronavaccinatie werd gezet, is in onze provincie het hoogste aantal coronabesmettingen op één dag ooit gemeten. Het gaat ondanks lockdownmaatregelen om 4204 positieve coronatests. Het vorige dagrecord was van 24 november vorig jaar en stond op 4150 besmettingen. Ook in heel Nederland sneuvelde opnieuw het dagrecord. Er kwamen 24.700 besmettingen op één dag bij. Gisteren waren dat er nog 24.590.

LEES OOK:
Recordaantal besmettingen op één dag, precies één jaar na eerste coronaprik

Wachten op privacy instellingen...
15.06

Ruim 300 prikken zonder afspraak gezet in Venray

Bij de GGD-priklocatie in Venray zijn tot donderdagmiddag 14.00 uur 333 boosterprikken zonder afspraak gezet. Het is de eerste dag dat er in de Limburgse plaats boosterprikken gezet worden zonder dat mensen daar een afspraak voor hoeven te maken.

Het totaal aantal prikken zonder afspraak dat deze dagen in Venray wordt gezet, maakt de GGD volgende week bekend.

15.03

Een jaar na de eerste coronaprik is 'het oude normaal' mijlenver weg

Het is donderdag precies een jaar geleden dat de allereerste coronavaccinatie werd gezet in Veghel. 'De eerste stap op weg terug naar het oude normaal'. Zo noemde verpleegkundige Sanna het moment dat ze, als allereerste van Nederland, haar coronaprik kreeg. Maar precies een jaar later is er van normaal, oud of nieuw, nog lang geen sprake.

De besmettingscijfers zijn hoger dan ooit en op de priklocatie in Veghel heerst topdrukte. Een beetje meewarig klinkt het dan ook als GGD Hart voor Brabant-directeur Thérèse Claassen zegt: ‘’Die eerste prik, die euforie, het was een mooi moment.

LEES OOK: Een jaar na de eerste coronaprik is 'het oude normaal' mijlenver weg

14.25

Keiebijters Kletstoernooi afgelast

Het Keiekletstoernooi van carnavalsvereniging Keiebijters uit Helmond wordt voor het tweede jaar op rij afgelast. Dat betekent dat er ook dit jaar geen Opperkletsmajoor komt in Helmond. Maar de vereniging houdt een slag om de arm voor de carnavalsdagen. "Kijken naar wat wèl kan."

LEES OOK: Keiebijters Kletstoernooi afgelast, Helmond schrijft optocht nog niet af

14.23

Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen daalt

Het aantal mensen dat met corona in een van de Nederlandse ziekenhuizen ligt, is donderdag gedaald naar 1541. Dat zijn er 93 minder dan woensdag. Op de intensive cares liggen er dertig minder en zijn het er nu 419. Dat is te zien in de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen worden 1122 mensen met het coronavirus verzorgd en dat zijn er 63 minder dan een dag eerder. Op de intensive cares zijn twaalf nieuwe patiënten met corona beland, op de verpleegafdelingen 109.

14.20

Vaccinhoofd Janssen: onze booster beschermt goed tegen omikron

Een boosterprik met het coronavaccin Janssen geeft ook een goede bescherming tegen de omikronvariant van het virus, stelt hoofd vaccinontwikkeling Hanneke Schuitemaker. "Wij hebben inmiddels onderzoeksresultaten uit Zuid-Afrika gekregen en daar zien we dat het Janssen-vaccin een goede bescherming geeft tegen ernstige Covid, ziekenhuisopname en overlijden", zei de viroloog in radioprogramma 1 op 1.

"Omikron lijkt minder gevoelig voor de immuniteit die vaccins opwekken, dat is ook zo na een dosis van het Janssen-vaccin. Daarom is een oppepper nodig", aldus Schuitemaker. Volgens haar wordt het beste resultaat bereikt als het vaccin van haar organisatie, die bij het Amerikaanse Johnson & Johnson hoort, wordt gecombineerd met een van de andere coronavaccins.

12.31

Schaatsbanen in Brabant helemaal uitverkocht

Het enige uitje in de kerstvakantie, dat in deze lockdown nog mogelijk is, is stijf uitverkocht. De drie ijsbanen in Brabant (Eindhoven, Breda en Tilburg) zijn deze kerstvakantie ‘gewoon’ open, maar wie nog een kaartje wil kopen, is te laat.

LEES OOK: Schaatsen is enige uitje in de kerstvakantie, ijsbanen helemaal uitverkocht

11.41

GGD: volgende week op meer plekken boosterprik zonder afspraak

Vanaf volgende week kunnen mensen op meer plekken in Nederland terecht om zonder afspraak een boosterprik te krijgen. De locaties worden later bekend.

"Op vrijwel alle locaties is de vaccinatiecapaciteit en de priksnelheid de afgelopen tijd namelijk zo snel vergroot dat er nu plekken beschikbaar komen", meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.

In Leeuwarden, Drachten en Venray kunnen mensen momenteel zonder afspraak naar binnen lopen en geboosterd het pand weer verlaten. Enkele duizenden mensen hebben daar al gebruik van gemaakt. Vanaf zaterdag kan dat ook in Maastricht.

11.35

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen liggen donderdagmorgen 215 coronapatiënten. Dat is minder dan een dag eerder, toen lagen er 230 patiënten. Dat blijkt uit cijfers van het ROAZ. Afgelopen etmaal zijn zeventien nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis en werden er 23 ontslagen. Eén coronapatiënt is overgeplaatst en zes zijn er overleden.

11.24

Máxima Medisch Centrum gaat werken met QR-codes

Het Máxima Medisch Centrum werkt vanaf 10 januari op de verpleegafdeling met een speciale QR-code voor bezoekers. Volgens het MMC is het namelijk vaak nog te druk, ondanks de regels die gelden voor bezoek.

Bezoekers aan de verpleegafdeling moeten zelf een QR-code aanmaken via de website van het MMC. Daarmee mogen ze naar binnen. De code blijft geldig over de hele periode dat de patiënt is opgenomen en kan dus kan ieder bezoek opnieuw worden gebruikt.

Met deze regel hoopt het ziekenhuis zicht te krijgen op het aantal bezoekers dat tijdens het bezoekuur in het ziekenhuis aanwezig is.

10.59

Beleggers: farmaceuten moeten vaccins breder beschikbaar maken

De producenten van de coronavaccins moeten snel meer doen om de wereldwijde beschikbaarheid en toediening ervan te vergroten, want vooral in minder ontwikkelde landen is de vaccinatiegraad nog te laag. Met die oproep komen ruim 65 grote institutionele beleggers.

Drijvende kracht achter de oproep is vermogensbeheerder Achmea Investment Management. Maar onder meer ook verzekeraars Aegon en ASR, pensioenbelegger PGGM en partijen uit andere landen zijn bij het initiatief aangesloten. Samen vertegenwoordigen ze naar eigen zeggen een vermogen van zo'n 3000 miljard euro.

"Alleen samen kunnen we deze pandemie onder controle krijgen. In onze optiek hebben farmaceuten de plicht zich hier maximaal voor in te spannen, en we zien helaas dat dat achterblijft", zegt Rogier Krens. Hij is bij Achmea Investment Management directeur investeringen.

08.19

IC-personeel Bravis ziekenhuis verrast door kinderen

Medewerkers van de Intensive Care in het Bravis ziekenhuis zijn onlangs verrast door een paar kinderen. Ze wilden het personeel bedanken voor hun inzet tijdens deze pandemie. Het personeel kreeg daarom bloemen, chocolaatjes en een kaartje.

07.43

'Winkels liepen afgelopen drie weken zo'n 2 miljard euro mis'

De omzetschade door de lockdown van de afgelopen drie weken ligt voor winkeliers nu op ruim twee miljard euro, zo meldt het AD op basis van een berekening van brancheorganisatie INretail. Bestellingen die online worden gedaan en de mogelijkheid om dingen af te halen in de winkel compenseren dit omzetveries 'bij lange na niet'. Daarnaast komt slechts een beperkt aantal ondernemers in aanmerking voor de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL).

De drie belangenorganisaties voor winkeliers pleiten in het AD dan ook voor een heropening van de winkels na 14 januari. De nood is nog hoger dan tijdens de vorige lockdown, volgens INretail, MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND).

07.32

Verschillende kappers in Brabant knippen door tijdens de lockdown

Lockdown of niet: talloze thuiskappers in onze provincie knippen gewoon door. Dat blijkt uit een belronde van Omroep Brabant. Branchevereniging ANKO ziet het aantal illegale thuisknippers toenemen. “Ik moet wel, anders heb ik geen eten”, vertelt een 31-jarige kapper uit Eindhoven.

Een 21-jarige vrouw uit Eindhoven is aan het knippen als we haar bellen: "Ik wist niet dat het niet mocht", zegt ze verbaasd. "Het is heel druk sinds alles dicht is. Ik heb al tientallen klanten geholpen." Nadat we haar op het beroepsverbod wijzen, zegt ze: "Dit verandert niks." Ze lacht:" Klanten kiezen er zelf voor om te komen."

LEES OOK: Deze kappers knippen door tijdens de lockdown: 'Anders heb ik geen eten'

06.10

Novak Djokovic naar Australische rechter om uitzetting te voorkomen

De Servische tennisser Novak Djokovic stapt donderdag naar een Australische rechter om uitzetting uit dat land te voorkomen. Hij kon bij aankomst in Australië - waar hij wil deelnemen aan de Australian Open - geen goede reden geven waarom hij niet is gevaccineerd en bevindt zich daarom momenteel in een quarantainehotel in Melbourne in afwachting van zijn uitzetting. Zijn advocaten proberen dat te voorkomen.

05.46

Twee op de drie vragen bij twijfeltelefoon gaan over boosterprik

Ongeveer twee derde van de mensen die de Vaccinatie Twijfeltelefoon bellen, heeft vragen over de boosterprik. Ze hebben vooral hun bedenkingen bij het nut ervan of zijn bezorgd over eventuele bijwerkingen van de prik. Dat zegt oprichter van de twijfeltelefoon en internist van het Erasmus MC Robin Peeters tegen NU.nl.

04.41

Deskundigen bepleiten betere informatie rond boostercampagne

Er moet een betere landelijke informatiecampagne over de boosters komen, waarbij medewerkers ook de wijk in gaan. Daarvoor pleiten deskundigen in De Telegraaf. Ze maken zich zorgen nu de opkomst voor de extra prik lager dreigt uit te vallen dan gehoopt. "De communicatie is best wat verwarrend geweest", constateert internist en initiatiefnemer Robin Peeters.

03.30

Noord-Holland grootste brandhaard, Nederland blijft donkerrood

Door de snelle verspreiding van de omikronvariant is de provincie Noord-Holland de grootste brandhaard voor het coronavirus in Nederland geworden. Vooral in Amsterdam, Haarlemmermeer, Haarlem en Zaanstad testen veel mensen positief. Alle provincies kleuren opnieuw donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa. Voor de achtste week op rij staat heel Nederland op het hoogste waarschuwingsniveau van de Europese gezondheidsdienst ECDC.

02.47

Operaties in ziekenhuis Curaçao uitgesteld door personeelsuitval

In het CMC-ziekenhuis op Curaçao is vanwege het oplaaiende coronavirus en een ernstig personeelstekort geen ruimte meer voor reguliere patiënten op de intensive care. Het ziekenhuis annuleert verschillende operaties die de komende dagen staan gepland. Honderd met corona besmette personeelsleden bevinden zich momenteel in isolatie en ook is er een groep in quarantaine omdat die in contact is geweest met besmette personen.

02.20

Novak Djokovic had geen bewijs waarom hij niet is gevaccineerd

Tennisser Novak Djokovic kon bij aankomst in Australië geen goede reden geven waarom hij niet is gevaccineerd. Douanebeambten besloten daarom dat de nummer een van de wereld het land niet in mocht, vertelde de Australische premier Scott Morrison donderdag tijdens een persconferentie. "Er werd niet voldoende bewijs geleverd bij zijn medische vrijstelling." Eerder op de dag stelde hij al dat 'niemand boven de regels staat' en er daarom voor Djokovic geen uitzondering wordt gemaakt.

01.06

Man met fakkel opgepakt voor huis van D66-leider Sigrid Kaag

Een man die met een fakkel voor het huis van D66-leider Sigrid Kaag stond, is aangehouden. Dat bevestigt de partij. Er is aangifte gedaan. De man schreeuwde complotleuzen voor de deur van de politica, valt te zien op beelden op sociale media. Kaag zit thuis in isolatie, omdat ze in contact is geweest met iemand die met het coronavirus besmet is. Net als veel andere politici wordt de aanstaande minister van Financiën met enige regelmaat bedreigd en geïntimideerd.

00.22

Premier Australië: 'Niemand staat boven onze regels'

De Australische premier Scott Morrison noemt het strikte grensbeleid dat zijn land hanteert van cruciaal belang is om de sterftecijfers in de coronapandemie zo laag mogelijk te houden. Hij reageert hiermee op de situatie van tennisser Novak Djokovic. Die kwam woensdag in Melbourne aan, maar kreeg geen toegang tot Australië. Zijn visum werd ongeldig verklaard. Daardoor kan hij zijn titel bij de Australian Open waarschijnlijk niet verdedigen. "Niemand staat boven de regels", benadrukt Morrison.

23.01

Novak Djokovic strandt op vliegveld in Melbourne door visumproblemen

De Servische tennisser Novak Djokovic kan zijn titel op de Australian Open waarschijnlijk niet verdedigen. De nummer 1 van de wereld is gestrand op het vliegveld van Melbourne. Hij dacht met een medische vrijstelling te kunnen deelnemen aan het grandslamtoernooi, dat maandag begint. Maar hij mist naar verluidt een officieel document waarin staat vermeld waarom hem een medische vrijstelling is verleend om zonder vaccinaties tegen het coronavirus Australië binnen te mogen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!