Cor Vermeulen voor derde keer begraven, nu een definitieve rustplaats

8 januari 2022 om 20:56 • Aangepast 10 januari 2022 om 09:45
nl
Drie keer is scheepsrecht. De markante Bredanaar Cor Vermeulen is zaterdag voor de derde keer begraven. Op de geboortedag van zijn favoriete artiest Elvis Presley en in het bijzijn van familie en vrienden vond Vermeulen alsnog zijn rust.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Vermeulen, die in mei overleed, kreeg destijds al een 'koninklijke begrafenis'. Hij lag in koningskleren opgebaard in de kist.

Hij ging zoals hij geleefd had. In de wereld van re-enactment, het naspelen van historische gebeurtenissen, was Cor Vermeulen de absolute koning. Hij kroop graag in de huid van de Bredase Nassau-vorsten en deed daarnaast nog duizend andere dingen.

Bij zijn eerste begrafenis waren dan ook ridders, jonkvrouwen en andere middeleeuwse figuren aanwezig. Op de gekozen rustplaats in een grafkelder, bedoeld voor het hele gezin Vermeulen, moest hij voor eeuwig liggen. Vier weken later kwam echter de 5.000 kilo zware grafkelder naar boven bij een enorme stortbui.

Vermeulen werd naar een tijdelijk graf gebracht terwijl zijn nabestaanden de grafkelder vernieuwden. De verbouwing duurde maanden. "We wilden voorkomen dat de boel weer zou overstromen door een hoge waterdruk", legt dochter Lisa-Marie (genoemd naar de dochter van Elvis) uit. "We hebben zelf 15 palen geboord, er is een gewapende betonnen vloer gemaakt, er is geschilderd."

Ridders knielen bij het graf van Cor Vermeulen. Foto: Lisa-Marie Vermeulen.
Ridders knielen bij het graf van Cor Vermeulen. Foto: Lisa-Marie Vermeulen.
"Mijn vader verdient zo'n mooie permanente begrafenis."

In de tussentijd had de familie geen tijd om te rouwen en had haar vader geen rust, zegt Lisa-Marie. "Dat is ook de reden dat we de herbegrafenis zo groot aanpakken. Opnieuw met paard en koets, opnieuw met ridders. Vanochtend hebben we in besloten kring de oude kist opgegraven. Die is in de nieuwe grafkelder geplaatst. Mijn vader verdient zo'n mooie permanente begrafenis."

En dus waren er opnieuw speeches en stonden middeleeuwse ridders en andere verklede mensen weer rond het graf, terwijl muziek van Elvis klonk en historische muziek. Alle aanwezigen konden bovendien op een kaartje een herinnering schrijven. Die werden op een boom gehangen.

Het graf van Cor Vermeulen. Foto: Lisa-Marie Vermeulen.
Het graf van Cor Vermeulen. Foto: Lisa-Marie Vermeulen.
"Je voelde de liefde van de aanwezigen."

"Ik heb een foto van mijn vader in de koets meegenomen en hem zo symbolisch afgeleverd bij zijn graf. Je voelde de liefde van de aanwezigen. De speeches, het was ongelofelijk prachtig, De dag stond in teken van mijn vaders leven, zijn nalatenschap, herinneringen. Fantasy, geschiedenis en natuurlijk Elvis. Door hem op te graven en weer te begraven op de geboortedag van Elvis zijn ridder Cor en Elvis nog meer aan elkaar verbonden," sluit zijn dochter af.

Foto: Lisa-Marie Vermeulen
Foto: Lisa-Marie Vermeulen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.