Chauffeur van overvallers Mien Graveland ook schuldig aan haar dood

11 januari 2022 om 15:51 • Aangepast 11 januari 2022 om 16:33
nl
De chauffeur die twee overvallers naar de woning van de bejaarde Mien Graveland (86) in Helmond bracht, is ook schuldig aan haar dood. Tot die conclusie kwam de advocaat-generaal die eenzelfde advies dinsdag naar de Hoge Raad stuurde. In veel gevallen neemt de Hoge Raad zulke onafhankelijke adviezen over.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

De man ging tegen zijn veroordeling door het gerechtshof in cassatie bij de Hoge Raad. De man was in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar cel. Volgens de advocaat van de verdachte heeft de man zelf geen geweld gebruikt tegen Mien, De chauffeur zou niet verantwoordelijk zijn voor het dodelijke geweld dat de twee overvallers gebruikt hebben tegen het oude slachtoffer. De veroordeling van het hof zou daarom vernietigd moeten worden,

Bedenker
De advocaat-generaal was het hiermee niet eens. De verdachte heeft inderdaad niet zelf de vrouw mishandeld maar was de bedenker van de overval waarin rekening gehouden was dat er mogelijk geweld gebruikt zou worden. Dat maakt hem volgens de advocaat-generaal medeplichtig aan het gebruikte geweld.

In augustus 2014 werd Mien Graveland overvallen door twee mannen die zich voordeden als medewerkers van een energieleverancier. Eenmaal binnen zette de vrouw het op een gillen omdat ze het niet vertrouwde. Ze kreeg toen harde klappen tegen het hoofd en werd met tiewraps vastgebonden aan een tafel. Uren later werd zij door haar zoon gevonden. Mien Graveland overleed later die dag in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Geldkistje
De man die in cassatie ging, had de twee overvallers verteld dat de oude vrouw veel geld in huis bewaarde. Hij heeft de mannen naar haar huis gereden en is ook weer met hen weggereden. De overvallers hadden een geldkistje meegenomen wat hij heeft geopend. Er bleek geen groot geldbedrag in te zitten.

De twee overvallers zijn eerder door het hof veroordeeld tot 15 en 10 jaar cel. De Hoge Raad beslist 22 februari of het advies van de advocaat-generaal wordt overgenomen.

LEES OOK:

Niet één maar twee overvallers sloegen Mien Graveland dood, concludeert hof

Nieuw onderzoek naar gewelddadige dood Mien Graveland (86), Canadese patholoog ingeschakeld

Zoon Mien Graveland blikt terug op de rechtszaak: 'Ik wilde de daders zien'

Bankje ter nagedachtenis aan omgekomen Mien Graveland moet mensen bij elkaar brengen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.