Politie gaat preventief fouilleren na steekpartijen bij azc in Budel

27 januari 2022 om 22:00 • Aangepast 28 januari 2022 om 23:52
nl
Het gebied rondom het asielzoekerscentrum in Budel is aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie er nu preventief mag fouilleren. Het besluit is een reactie op onder meer de steekpartijen die in en bij het azc zijn gebeurd.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Eerder deze week stelde burgemeester Roland van Kessel van de gemeente Cranendonck al een noodverordening in. Belangrijkste punt daarin was dat mensen in en rondom het azc geen voorwerpen bij zich mochten hebben waarmee ze een ander zouden kunnen verwonden.

"De orde moet worden hersteld."

Het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied is nu een volgende stap. Het is de uitkomst van een overleg tussen het Openbaar Ministerie, de politie en de burgemeester. "De incidenten van de afgelopen periode zijn aanleiding hiervoor", zegt de burgemeester. "Die hebben een enorme impact op de mensen die het betreffen, de bewoners van het azc zelf, de medewerkers daar en onze inwoners. De orde moet worden hersteld."

In de gemeenteraad van Cranendonck neemt het draagvlak voor het azc ondertussen af. Een aantal partijen is de opvang in de Nassau-Dietzkazerne liever kwijt dan rijk. De gemeente kan overigens niet zomaar afscheid nemen van het azc. Het contract tussen de gemeente en het azc loopt nog tot juli 2024.

De winkeliers in Maarheeze, een van de kerkdorpen van de gemeente Cranendonck, zijn ook klaar met het azc. Woordvoerder Ed Kalders meldt dat hij burgemeester Van Kessel op de hoogte heeft gebracht van de volgens hem breed ervaren frustratie.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.