Besmettingscijfers schieten door dak door inhaalslag, piek lijkt in zicht

8 februari 2022 om 17:17 • Aangepast 9 februari 2022 om 10:53
nl
Voor het eerst sinds de start van de coronacrisis meldt het RIVM in één week tijd meer dan 90.000 positieve tests in onze provincie. De cijfers zijn vertekend, omdat de achterstand aan niet-verwerkte positieve tests van afgelopen weken hierin deels is verwerkt. Het goede nieuws is dat de besmettingspiek in zicht lijkt, zo meldt het RIVM. In de ziekenhuizen neemt het aantal coronapatiënten net als vorige week toe.
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Janneke Bosch & Joris van Duin

"We zien een afvlakking van de groei van het aantal meldingen. De snelheid is er grotendeels uit", zegt Aura Timen van het RIVM tegen de NOS. "Dat is goed nieuws." Het aantal positief geteste mensen nam afgelopen week wel toe, maar minder hard dan vorige week. Timen: "Het is de eerste aanwijzing dat we richting een piek gaan. Het is voor het eerst dat we deze trendbreuk constateren."

Verwerkingsachterstand
De afgelopen drie weken had het RIVM een forse achterstand in het aantal gerapporteerde positieve testen. Door een nieuwe manier van werken is deze achterstand van zo'n landelijke 317.184 positieve testen vanaf dinsdag weggewerkt. Hierdoor is het aantal positieve testen van afgelopen week dus wel flink vertekend. Het RIVM rapporteert 91.197 besmettingen in onze provincie, zo'n 30.000 meer dan vorige week.

In heel Nederland gaat het deze week om 824.304 coronagevallen, 300.000 meer dan vorige week. Dit heeft dus ook deels te maken met de correctie van een administratieve achterstand.

Meer patiënten in het ziekenhuis
Ook in de ziekenhuizen is het aantal coronapatiënten weer aan het stijgen. Op deze dinsdag liggen er 214 patiënten met een coronabesmetting in de Brabantse ziekenhuizen. Bijna 50 meer dan de 166 een week eerder. Op de intensive care is geen sprake van een toename. Met 26 coronapatiënten op de ic's is de wekenlange daling tot stilstand gekomen.

Het aantal coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen neemt toe (foto: NAZB)
Het aantal coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen neemt toe (foto: NAZB)

Ook landelijk zijn er weer meer patiënten in het ziekenhuis opgenomen dan een week geleden. Er liggen momenteel 1580 (vorige week 1343) coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 226 (vorige week 215) op de intensive care.

Dat zijn er stukken minder dan op het hoogtepunt van de coronagolf toen de Deltavariant dominant was. Toen lagen er 662 coronapatiënten op de ic.

LEES OOK:

Opnieuw een besmettingsrecord, maar op de intensive cares blijft het rustig

Nachtcafé De Graanbeurs is er klaar voor: 'Ik kan binnen een uur open'

Huisartsenpost in Oss deze week dicht door corona-uitval bij personeel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.