Minder nieuwe coronabesmettingen, maar in de ziekenhuizen wordt het drukker

15 februari 2022 om 15:22 • Aangepast 15 februari 2022 om 19:10
nl
Voor het eerst in weken neemt het aantal coronabesmettingen niet meer toe. In de afgelopen week werden er in Brabant ruim 67.000 mensen positief getest. Ook landelijk is er voor het eerst een daling te zien. In de ziekenhuizen neemt het aantal coronapatiënten dat een bed bezet houdt, juist toe.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Het zijn fors minder coronabesmettingen dan een week eerder. Toen waren er meer dan 90.000 nieuwe coronagevallen in Brabant. Maar die cijfers waren vertekend: dat kwam doordat er vorige week een grote achterstand in de registratie van besmettingen in één keer werd ingehaald.

Deze week zijn er 67.678 nieuwe coronagevallen. Dat is nog iets meer dan het aantal dat twee weken geleden, voor de inhaalslag, werd genoteerd.

Ook landelijk is er een daling te zien. Vorige week werden er door de inhaalslag meer dan 800.000 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Deze week komt het aantal besmettingen door het hele land nog iets boven een half miljoen uit.

Ziekenhuizen
Het aantal patiënten dat met een coronabesmetting in de Brabantse ziekenhuizen ligt, blijft ondertussen langzaam maar aanhoudend stijgen. Er liggen dinsdag 227 coronapatiënten, een week geleden waren dat er nog 214. Het aantal patiënten op de ic blijft nog ongeveer gelijk. Dat aantal ligt rond de 25.

Het aantal patiënten in de ziekenhuizen blijft gestaag stijgen (bron: NAZB)
Het aantal patiënten in de ziekenhuizen blijft gestaag stijgen (bron: NAZB)

Ook landelijk neemt de druk op de verpleegafdelingen in de ziekenhuizen toe. Dat blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Door het hele land liggen er 1656 patiënten met corona in het ziekenhuis. Vorige week om deze tijd waren dat er 1580.

Op de intensive cares neemt het aantal patiënten licht af: er liggen dinsdag 181 coronapatiënten, tegenover 226 een week eerder.

Met of door corona opgenomen
Een belangrijk deel van de opgenomen patiënten die positief zijn getest op het coronavirus, liggen om een andere reden in het ziekenhuis. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die in het ziekenhuis komen voor hart- of buikklachten.

Bij een coronatest blijkt toevallig dat ze positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de ziekenhuiscijfers tussen patiënten die vanwege corona zijn opgenomen of bij wie dat later wordt vastgesteld.

LEES OOK:

Besmettingscijfers schieten door dak door inhaalslag, piek lijkt in zicht

Metworstrennen gaan zeker door, maar gebeurt dat met of zonder publiek?

Stampvolle zaken als het weer mag? Bossche horeca is er nog niet uit

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!