31 donorkinderen op zoek naar hun vader na bekentenis oud-gynaecoloog Nagel

16 februari 2022 om 15:48 • Aangepast 16 februari 2022 om 23:06
nl
Bij de databank van Fiom in Den Bosch hebben zich de afgelopen week 31 donorkinderen gemeld, omdat ze willen weten wie hun vader is. Dat gebeurde nadat bekend werd dat oud-gynaecoloog en vruchtbaarheidsarts Henk Nagel tijdens zijn werk in het voormalige Carolus Ziekenhuis in Den Bosch zijn eigen zaad heeft gebruikt om zijn patiënten zwanger te maken. Daar is zover nu bekend zeker één kind uit geboren.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Niet alle 31 donorkinderen denken dat ze kind van Henk Nagel zijn, zegt Janneke Maas van Fiom. Die organisatie helpt onder anderen mensen met afstammingsvragen. Bijvoorbeeld kinderen die willen weten wie hun donorvader is. “Elk mediabericht roept sowieso extra meldingen op uit het hele land", zegt Maas. "Donorkinderen durven dan makkelijker de stap te nemen om naar hun afstamming op zoek te gaan”. Na het nieuws over de oud-gynaecoloog deden dus 31 mensen dat. Veel meer dan gebruikelijk.

Donorvaders
Bijzonder is dat ook donorvaders zich hebben gemeld. Maas: ”Door de media-aandacht voor de gynaecoloog en de verhalen van kinderen die willen weten wie hun vader is, hebben de afgelopen week ook acht zaaddonoren zich gemeld”.

Sinds 2004 moeten donorkinderen kunnen achterhalen wie hun biologische vader is. Daarvoor konden de mannen anoniem hun zaad doneren. Donorkinderen die voor 2004 geboren zijn kunnen er alleen via een DNA-bank achter komen van wie ze afstammen. Op deze manier ontdekte een kind van gynaecoloog Henk Nagel dat de vruchtbaarheidsarts zelf gedoneerd had. In de Volkskrant zegt Nagel dat dat ook nog in waarschijnlijk drie andere gevallen gebeurd is.

LEES OOK:

Oud-gynaecoloog Nagel insemineerde vrouwen met eigen zaad: 'Ik moest wat'

'Oud-gynaecoloog voelt schaamte voor verwekken donorkinderen'

Ook in Den Bosch gebruikte arts eigen zaad bij vruchtbaarheidsbehandeling

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.