Trotse moeder van Lindsay van Zundert: 'Dit hadden we nooit verwacht'

17 februari 2022 om 11:02 • Aangepast 18 februari 2022 om 08:45
nl
Lindsay van Zundert staat donderdag in de finale van het kunstrijden op de Olympische Spelen. Terwijl de 17-jarige schaatsster schittert in Peking, volgt moeder Chantal haar prestaties op afstand vanuit Etten-Leur. "Ik heb Lindsay vanmorgen gesproken. Ze is er klaar voor, zei ze. Meer dan shinen kan ze niet doen!"
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Omroep Brabant sprak met moeder Chantal donderdagochtend voor de radio-uitzending van Wakker! Het is een en al trots wat de klok slaat bij de familie van Lindsay: een groot avontuur waar ze niet van durfden te dromen. "Het is superleuk! Dat ze de finale zou halen, hadden we niet echt verwacht. Het was sowieso al een klein wondertje en dan zó foutloos rijden, dat moet maar net lukken", vertelt moeder.

"Met z'n allen gezellig bij elkaar, met een wijntje erbij."

Ze kreeg berichten dat Lindsay's trainingen voor deze finale minder goed verlopen maar daar maakt moeder zich helemaal geen zorgen over. "Als ze last heeft van zenuwen en haar trainingen lopen minder goed, dan ben ik blij. Dan weet ik dat ze het goed gaat doen. Ze heeft altijd een opbouw nodig, met worstelingen en spanning."

Chantal gaat de finale thuis in Etten-Leur samen met haar Lindsay's oma, tante, oom en de buurvrouw bekijken. "Met z'n allen gezellig bij elkaar, met een wijntje erbij."

"Over vier jaar is een olympische medaille reëel."

Ook Joan Haanappel, voormalig olympisch deelneemster kunstrijden, is al jaren nauw betrokken bij de prestaties van Lindsay. Ze heeft, samen met voormalig medaillewinnares Sjoukje Dijkstra, Stichting Kunstrijden Nederland opgericht. Daarmee willen ze Nederlandse kunstrijders op de schaats weer op de Olympische Spelen krijgen. "En dat doel is gehaald met deze finaleplaats van Lindsay."

Met haar stichting ondersteunt ze Lindsay onder meer financieel maar ze is ook haar steun en toeverlaat. Een medaille zit er vandaag niet in verwacht Haanappel. "Ze is net begonnen, dit zijn haar eerste spelen. Over vier jaar is een olympische medaille reëel. Haar doel om de finale te bereiken is voor nu gehaald."

Ook Haanappel zit thuis voor de buis vandaag. "Lekker rustig, in m'n eentje. Ik ga niet bij een hoop mensen zitten, want dan mis ik waarschijnlijk een heleboel."

Van Zundert maakte uiteindelijk indruk tijdens de vrije kür in de olympische finale bij het kunstrijden. Haar optreden werd beoordeeld met 116,67 punten, samen met de score van de korte kür op dinsdag kwam ze op een totaalscore van 175,81. "Hier ben ik superblij mee."

LEES OOK:

Lindsay van Zundert laat Sjoukje Dijkstra genieten met persoonlijk record

Kunstrijdster Lindsay van Zundert naar olympische finale

Sjoukje schrijft briefje aan Lindsay van Zundert: 'Schaats wat je kan'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.