Teller van Giro555 voor Oekraïne staat na actiedag op 106 miljoen euro - Omroep Brabant
Liveblog

Teller van Giro555 voor Oekraïne staat na actiedag op 106 miljoen euro

7 maart om 16:34 • Aangepast 8 maart om 12:21
nl
Omroep Brabant was maandag een van de omroepen in ons land die meededen aan een speciale actiedag voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog hielden we op je op de hoogte van het laatste nieuws over de acties in en buiten Brabant en de opbrengst.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

23.08

Recordbedrag opgehaald

Rond elf uur maakten de verschillende presentatoren en Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, samen de einduitslag bekend. De uit Lith afkomstige Ceelen drukte op een knop, daarna kwam het geldbedrag in beeld: ruim 106 miljoen euro. "Dit is volgens mij historisch", aldus Ceelen die haar ogen niet kon geloven en haar hand verbaasd voor haar mond sloeg.

Ter vergelijking: de actie 'Help slachtoffers Syrië' van Giro555 uit 2013, toen daar een oorlog uitbrak, bracht maar 5 miljoen euro op.

Wachten op privacy instellingen...
21.39

63,3 miljoen euro opgehaald met hulpacties en donaties

Er komt een nieuwe tussenstand. Na de eerste vijftien uur van de landelijke actiedag voor Giro555 is zo'n 41 miljoen euro opgehaald, waarmee het totale bedrag op zo'n 63,3 miljoen euro komt. De teller van Giro555 stond rond 06.00 uur nog op 21,4 miljoen euro, dat geld werd de afgelopen week al gedoneerd.

20.30

Gezamenlijke tv-uitzending van start

Op verschillende tv-zenders (NPO 1, RTL 4 en SBS 6) begint nu de gezamenlijke tv-uitzending 'Samen in Actie voor Oekraïne'. Chantal Janzen presenteert samen met Snollebollekes Rob Kemps uit Best. Tijdens de tv-actie kunnen mensen inbellen om geld te doneren. Jeroen Pauw en Eva Jinek ontvangen in de studio gasten aan tafel die hun persoonlijke verhaal vertellen.

De uitzending gaat van start met een lied van Davina Michelle dat ze speciaal schreef vanwege de oorlog. Ze heeft een piepkleine geel-blauwe vlag onder haar oog, de kleuren van Oekraïne. Er is tot nu toe 53 miljoen euro opgehaald, zo wordt bekend gemaakt.

20.00

Nog een uurtje gezamenlijke radio

De radiozenders besteden al de hele dag aan de inzamelactie van Oekraïne onder de noemer Radio555. Radio555 is een samenwerking van NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, 100%NL, Radio 538, Radio10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime. De gezamenlijke uitzending is nog tot 21.00 uur te beluisteren. Om 20.30 start ook een speciale gezamenlijke tv-show.

19.25

Teller van Giro555 voor Oekraïne staat op ruim 40 miljoen euro

De teller van de actie van Giro555 voor Oekraïne stond maandagavond rond 19.00 uur op 40,9 miljoen euro. Met de opbrengst Samen in actie voor Oekraïne bieden de hulporganisaties achter Giro555 noodhulp aan getroffen Oekraïners, zoals onderdak, medische zorg en schoon drinkwater.

Wachten op privacy instellingen...
19.23

Tweedehands laptops voor vluchtelingen.

Het HomeComputerMuseum in Helmond gaat gratis tweedehands computers weggeven aan Oekraïense vluchtelingen, die naar Nederland gevlucht zijn. Het museum repareert oude laptops en computers, die gaan normaliter onder meer naar de Stichting Leergeld en het UWV, die ze weer geeft aan mensen die geen pc kunnen betalen.

Nu gaan er dus ook laptops naar de vluchtelingen. Wie een Chromeboek of oude laptop heeft (minimaal Windows 7) kan die inleveren in Helmond.

18.09

Flessenactie Jayden goed voor honderden euro's

Ook Jayden wilde graag wat liefs doen voor de bevolking van Oekraïne. Dus is hij, met hulp van vrienden, lege flessen gaan inzamelen in Helmond Brouwhuis. Supertrots is moeder Susan. Maandag aan het eind van de maandagmiddag stond het opgehaalde bedrag al op 413 euro. "En daarnaast nog ruim vijfhonderd lege flessen!"

Jayden zamelde samen met zijn vrienden lege flessen in voor het goede doel.
Jayden zamelde samen met zijn vrienden lege flessen in voor het goede doel.
17.59

Oekraïne-loterij Drunen groot succes

De loterij die voor Giro555 werd georganiseerd in Drunen is een groot succes geworden. Deze leverde duizenden euro's op. Alle loten werden verkocht. Als tegenprestatie had de initiatiefnemer beloofd zich te laten kaalscheren. Daar moest hij maandagmiddag aan geloven.

Wachten op privacy instellingen...
17.42

Jurk Addy levert 20.000 euro op

Een spontane actie van modeontwerper Addy van den Krommenacker heeft 20.000 euro voor Oekraïne opgeleverd. Zaterdagochtend zette hij een video op social media waarin hij een jurk in een blauw-gele stof - de kleuren van de Oekraïense vlag - liet zien. Via email konden mensen bieden op de jurk, de opbrengst gaat naar Giro 555.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
17.22

Efteling doneert 70.000 euro

Attractiepark De Efteling doneert 70.000 euro aan giro 555. "Dit bedrag is een bewuste keuze vanwege ons 70-jarig bestaan dit jaar", laat een woordvoerder weten.

17.17

Politiebonden leveren politie-uitrusting voor collega's Oekraïne

Twee vrachtwagenladingen met spullen als kogelwerende vesten en specialistische verrekijkers zijn afgelopen weekend afgeleverd op een geheime locatie in Oost-Europa om van daaruit overgebracht te worden naar de politie in Oekraïne, meldt de Nederlandse Politiebond. Het konvooi dat de vrachtwagens begeleidde heeft daarna negen Oekraïense vluchtelingen mee teruggenomen. De humanitaire actie was vorige week op touw gezet en was een samenwerking van Europese politiebonden.

17.09

Onderwijs- en zorginstellingen houden inzamelingen voor Oekraïne

Ook in het onderwijs en in de zorg zetten mensen zich volop in voor hulp aan de Oekraïners. De een verkoopt eten voor het goede doel, de ander zamelt simpelweg geld in voor Giro555. Zo doneert de TU Eindhoven 20.000 euro voor de noodhulp aan de bevolking. De universiteit roept het personeel en de studenten op 'ook een gulle bijdrage te doen, nu het Oekraïense volk onze hulp hard nodig heeft'.

16.54

Kinderen halen honderden euro's op met verkoop boekjes en speelgoed

Julie (5), Fleur (9) en Saar (11) uit Vught hebben honderden euro's opgehaald voor de Oekraïense vluchtelingen. "Ze hebben de speelkamer opgeruimd en de afgelopen drie dagen voor hun huis en in de wijk speelgoed en boekjes verkocht", vertelt papa Rein. "De opbrengst was 322 euro. Dit is door de familie is aangevuld tot 400 euro."

Julie (5), Fleur (9) en Saar (11) hebben honderden euro's opgehaald voor de Oekraïense vluchtelingen.
Julie (5), Fleur (9) en Saar (11) hebben honderden euro's opgehaald voor de Oekraïense vluchtelingen.
16.48

Eveline en Ben maken oma trots met flessenactie

Oma Ellen is hartstikke trots op haar kleinkinderen Eveline (6) en Ben (8). "Ze zijn zondag in Eindhoven gestart met een legeflessenactie voor Oekraïne. Ze zijn super enthousiast en helemaal hyper. Het streefbedrag is al ruimschoots behaald!"

Eveline (6) en Ben (8) haalden het streefbedrag ruimschoots met hun flessenactie.
Eveline (6) en Ben (8) haalden het streefbedrag ruimschoots met hun flessenactie.
16.48

Peiling: 1 op 12 overweegt Oekraïners in huis te nemen

Een op de twaalf Nederlanders overweegt om Oekraïense vluchtelingen in huis te nemen als dat nodig is, meldt EenVandaag op basis van een peiling onder ruim 21.000 mensen. "Iemand in huis nemen is een grote stap maar als het echt nodig is, dan denk ik erover", zegt een van de ondervraagden. Van de ondervraagden zegt 89 procent dat Oekraïense vluchtelingen welkom zijn in Nederland. Een ruime meerderheid, 72 procent, van de Nederlanders zegt bereid te zijn iets te ondernemen voor Oekraïne. Ruim de helft van de ondervraagden wil geld geven. Iets minder dan vier van de tien wil hulpgoederen of kleding doneren.

16.10

'De betrokkenheid is enorm'

Het loopt storm bij de inzamelingsactie die stamgasten hebben opgezet in Café Dok19 in Breda. "Het voordeel van een café is dat je een groot netwerk hebt", laat initiatiefnemer Job van der Zon weten. "Je kent heel de stad en kunt een heel netwerk mobiliseren. De betrokkenheid is enorm. Ik merk dat iedereen een steentje wil bijdragen."

Wachten op privacy instellingen...
16.02

Schoeneninzameling in Eindhoven

In Eindhoven zamelt schoenmakerij Bonnema schoenen in die niet meer worden gedragen. Deze ingezamelde schoenen worden gecontroleerd en zo nodig gerepareerd en krijgen vervolgens een tweede leven bij Oekraïense vluchtelingen. Veel vluchtelingen hebben zo abrupt hun land verlaten dat ze weinig hebben kunnen meenemen. Vaak maar een paar schoenen. "Alle schoenen zijn welkom, maar zeker kinderschoenen."

Wachten op privacy instellingen...
15.48

Volle Bossche tassen voor Oekraïne

Mirek Blakita heeft in Werkwarenhuis Van Aken in Den Bosch een actie opgezet voor Oekraïne. Mirek woont al jaren in Den Bosch, maar komt uit Lubaczow, een plaats op de grens met Oekraïne. De inzameling is bestemd voor mensen die de grens over willen gaan. Met name zaklampen, powerbanks, waxinelichtjes en aggregaten zijn nodig, voor als het licht in Oekraïne uitgaat.

Wachten op privacy instellingen...
De actie van Werkwarenhuis Van Aken in Den Bosch levert een hoop op (foto: Floortje van Gameren).
De actie van Werkwarenhuis Van Aken in Den Bosch levert een hoop op (foto: Floortje van Gameren).
De actie 'Licht voor Oekraïne' levert heel wat op (foto: Floortje van Gameren).
De actie 'Licht voor Oekraïne' levert heel wat op (foto: Floortje van Gameren).
15.39

Speelboerderij Hullie doneert honderden euro's

De inzamelingsactie voor Oekraïne die plaatsvond bij speelboerderij Hullie in Uden heeft 675 euro opgeleverd. Via collectebussen en een app werd 337,46 euro opgehaald. Dat is door Hullie verdubbeld. "We willen alle gasten, maar ook ons personeel dat ook een gedeelte uit de fooienpot heeft geschonken, van harte bedanken voor hun medewerking! Wat ons zeker bij zal blijven zijn de kinderen die zondagmiddag met een grote zak vol kleingeld kwam overhandigen. Dit hadden ze de afgelopen dagen opgehaald."

15.30

Carlo brengt spullen weg en haalt mensen op

Carlo van Hout uit Boekel is met drie bussen vol spullen richting Oekraïne gereden. “Ik ben de actie donderdag begonnen en zou eerst alleen gaan. Voor zondag hadden we al drie bussen", vertelt hij. Vandaag rijdt Carlo zonder geslapen te hebben weer terug met een bus vol mensen. “We zetten er zeven af in Berlijn en twee in Borger.”

15.21

Cupcakes, koeken en beschilderde stenen van Julien (9), Lina (7) en Mick (8)

Julien (9), zijn zusje Lina (7) en overbuurjongen Mick (8) hebben gisteren cupcakes en koeken gebakken én stenen beschilderd en verkocht voor Oekraïne. In totaal hebben de drie kids uit Breda hiermee zeshonderd euro opgehaald, zo vertelde de vader van Julien en Lina vanochtend al trots.

Vanmiddag zetten Julien en Mick zich nog een keer in voor het goede doel. Dus ging onze verslaggever even langs in Breda. Mick en Julien vinden het heel erg wat er in de Oekraïne gebeurt. Ze willen dat het vrede wordt.

Wachten op privacy instellingen...
14.48

Handgeborduurd voor Oekraïne

Om de actie voor Oekraïne te ondersteunen, verkoopt Breimode Brigitte in Winkelcentrum Woensel in Eindhoven compleet ingelijste handgeborduurde stukken. De gehele opbrengst gaat naar giro 555.

Foto: Breimode Brigitte.
Foto: Breimode Brigitte.
14.43

Steeds meer mensen zetten deur open voor gevluchte Oekraïners

Initiatieven om Oekraïense vluchtelingen bij Nederlanders thuis onder te brengen, hebben de afgelopen dagen duizenden aanmeldingen opgeleverd. Bij Room for Ukraine hebben zich inmiddels genoeg mensen aangeboden om circa vijfduizend mensen tijdelijk te huisvesten, laat initiatiefnemer Louis de Mast aan het ANP weten.

"We hebben de eerste matches gemaakt", vertelt hij. Dat gaat nu nog om een handvol mensen. Grote aantallen vluchtelingen worden later verwacht. Room for Ukraine is druk bezig met het werven van meer vrijwilligers om vraag en aanbod van tijdelijke woonruimtes met elkaar te verbinden. "We zoeken ook samenwerking met andere organisaties, zoals Vluchtelingenwerk", vertelt de Nijmegenaar.

Een soortgelijk burgerinitiatief, Onderdak Oekraïne, leverde tot nog toe ruim zesduizend aanmeldingen op. Aan de praktische uitvoering wordt nog druk gewerkt, liet initiatiefnemer Huib van Mierlo weten.

14.22

'Dertien uur rijden: zo dichtbij is de oorlog'

Een aantal stamgasten van café Dok19 in Breda kwamen aan de bar op het idee om spullen in te zamelen voor de Oekraïne. Een paar dagen later is het café bijna te klein om alles op te slaan. Levensmiddelen, kleren en vooral veel medische spullen worden gebracht. "Vooral aan medische hulpgoederen is behoefte", zegt initiatiefnemer Job van der Zon.

Hij vertrekt samen met een kameraad komende nacht naar de grens van Polen met de Oekraïene. "Dertien uur rijden, want zo dichtbij is de oorlog!" Dat merkt Job ook aan de betrokkenheid van mensen. Spullen komen nog steeds binnen. Ze worden in Polen afgeleverd bij een hulporganisatie.

Vannacht gaan Job en een maat op pad met de ingezamelde spullen richting de grens met de Oekraïne (foto: René van Hoof).
Vannacht gaan Job en een maat op pad met de ingezamelde spullen richting de grens met de Oekraïne (foto: René van Hoof).
Vannacht vertrekken Job en een kameraad met de ingezamelde spullen naar de grens met de Oekraïne (foto: René van Hoof).
Vannacht vertrekken Job en een kameraad met de ingezamelde spullen naar de grens met de Oekraïne (foto: René van Hoof).

14.12

PSV in actie voor Oekraïne

Wachten op privacy instellingen...
13.50

In Geffen wordt druk gekookt door de jongeren van ons Plekske

Tomatensoep, pasta met kip en een lekker ijsje. Dat is het menu dat een aantal jongeren van dagbesteding Ons Plekske uit Vinkel vandaag verzorgt voor een aantal speciale gasten. Het is voor het eerst dat de jongeren in een echt restaurant aan de slag zijn. Dit in de keuken van Eethuys 't Akkertje in Geffen onder leiding van hun begeleider Luuk.

Aan onze verslaggever Eva legt onder meer Lucas uit wie er vanavond komen eten en wat het toetje vanavond zo speciaal maakt:

Wachten op privacy instellingen...
13.35

Studenten zoeken tijdelijke opslag voor spullen voor hun geboorteland

Zo'n twintig studenten uit de Oekraïne die in Tilburg op de universiteit zitten, hebben spullen ingezameld voor mensen in hun geboorteland. In Tilburg staan nu zo'n zestien pallets te wachten tot ze donderdag naar de Oekraïne gebracht kunnen worden. Klein puntje: de studenten zoeken nog een plek waar ze de spullen tot die tijd kunnen opslaan.

Foto: Tilburg University.
Foto: Tilburg University.
13.30

Kroeg in Breda doneert dagomzet aan Giro 555

Foto: René van hoof
Foto: René van hoof
13.15

Kijk hier de extra uitzending van Brabant Nieuws terug

Om 13.00 uur was er een extra uitzending van Brabant Nieuws. Een uitzending helemaal in het teken van de actiedag voor Oekraïne. Kijk Brabant Nieuws hier terug:

Wachten op privacy instellingen...
13.00

Bieden op dit schilderij: 'Het is zo niet-2022 dat zo'n oorlog wordt gevoerd'

Kunstenares Jolanda van de Ven uit Aarle-Rixtel wil ook haar steentje bijdragen voor de Oekraïne. Ze heeft een schilderij beschikbaar gesteld. Bieden kon vanaf 300 euro, maar inmiddels staat de teller al op 2500 euro. "Het is zo niet-2022 dat zo'n oorlog wordt gevoerd", legt Jolanda uit. "Daarom wilde ik in actie komen."

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
12.45

In eerste uren al ruim acht miljoen euro opgehaald voor Giro 555

Na bijna zeven uur landelijke actie is er ruim 8 miljoen euro opgehaald voor Giro 555. de teller staat daarmee in totaal op 29,5 miljoen euro. Bij de start van de actiedag vanochtend om zes uur was er namelijk al 21,4 miljoen euro gestort.

12.00

Met frietkar naar de Oekraïense grens

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt: Brabantse frietbakkers die naar de grens van Polen met de Oekraïne gaan. Om daar friet te bakken voor vluchtelingen en hulpverleners. Franky van Hintum uit Helmond en Coen van Oosten uit Waspik willen op deze manier hun steentje bijdragen. Donderdag vertrekken ze. Waarom? Ze leggen het uit aan onze verslaggever:

Wachten op privacy instellingen...
11.50

Knuffels voor Oekraïne

Tienduizenden kinderen in de Oekraïne hebben hun huis halsoverkop moeten verlaten op zoek naar een veilige plek. Vaak hebben ze alles achter moeten laten, zelfs hun dierbare knuffel. Heb jij een knuffel die een kind in deze situatie troost kan bieden? Lever de knuffel dan in bij De Schans in Den Bosch.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
11.40

Veiling speciale pop

Anita uit Berlicum heeft een pop in de kleuren van de Oekraïne, blauw-geel, gehaakt en veilt deze. Natuurlijk gaat de opbrengst naar de actie 555.

11.30

Snollebollekes-veiling voor Giro 555

Altijd al eens backstage willen gaan bij Snollebollekes? Grijp dan nu je kans. Speciaal voor Giro 555 organiseert Snollebollekes namelijk een veiling. Voor de hoogste bieder liggen er wel heel speciale VIP-tickets klaar voor het concert in Gelredome. De veiling loopt tot middernacht.

Wachten op privacy instellingen...
11.25

Frans Bauer steunt actie voor Oekraïne

Wachten op privacy instellingen...
10.00

De actie van Michelle, Pascalle en Marissa uit Hilvarenbeek

Michelle, Pascalle en Marisse uit Hilvarenbeek zijn bezig met een inzamelingsactie om hulpgoederen naar Oekraïne te brengen. De man van Marissa gaat zondag samen met en vriend met een grote bus met aanhanger de Pools-Oekraïense grens om de hulpgoederen af te geven. "Wij hebben direct contact met een opvanglocatie in Polen waar wij de goederen heen gaan brengen", vertelt Marissa in programma Wakker! op Omroep Brabant radio.

"Medicijnen, babyvoeding, maar ook bijvoorbeeld honden- en kattenvoer. Eigenlijk alles hebben de mensen die gevlucht zijn nodig", legt ze uit. "Ze zijn vertrokken met een rugzakje. Ze hebben echt niks." Spullen kunnen worden afgegeven bij het verzamelpunt in Hilvarenbeek. Alles over de actie is te vinden op de facebookpagina Heel Tilburg Helpt Oekraïne. Daar staat ook de lijst met de spullen die Marissa, Michelle en Pascalle willen verzamelen.

09.30

Speciale Oekraïne gebakjes van Robèrt

Speciaal voor Giro 555 heeft Robèrt van Beckhoven zijn favoriete gebakje The White Princess een metamorfose gegeven. Het gebakje heeft de kleuren van de Oekraïense vlag: blauw-geel gekregen.

Beeld: webshop.bijrobert.nl.
Beeld: webshop.bijrobert.nl.

Het gebakje wordt vandaag en ook de rest van de week verkocht voor 7,50 euro. "Wat meer dan normaal", legt Robèrt uit in het programma Wakker! op Omroep Brabant radio, maar de totale opbrengst gaat dan ook naar Giro 555.

Aan onze verslaggever Eva legt Robèrt uit wat er allemaal in zijn favoriete gebakje zit:

Wachten op privacy instellingen...
09.00

Alles draait vandaag om Giro555

Samen maken we het verschil!

Wachten op privacy instellingen...
08.30

Bieden op speciale jurk Addy van den Krommenacker kan nog

Aan het eind van de middag wordt bekend wie met een speciale jurk van Addy van den Krommenacker aan de haal gaat. De mode-ontwerper wil een jurk in een blauw-gele stof (de kleuren van Oekraïne) van de hand doen. De opbrengst komt ten goede aan Giro 555 en er is al 10.000 euro geboden. In de jurk is ook een prominente rol weggelegd voor de zonnebloem, het nationale symbool van het land. Bieden kan nog tot en met zes uur maandagavond.

LEES OOK: Nu al 10.000 euro geboden voor 'Oekraïne-jurk' Addy van den Krommenacker

Wachten op privacy instellingen...
08.00

Mattie en Wietze herenigd

Mattie Valk en Wietze de Jager zijn speciaal voor Radio 555 herenigd als presentatieduo. De twee gingen in 2017 met ruzie uit elkaar. Nu maken ze tot 10.00 uur radio voor Giro 555. Wietze vergeleek de hereniging met het zien van een ex. “Ergens voel je liefde en vertrouwen, maar aan de andere kant denk je ook: wat ben je ook een bokkenlul.”

Wachten op privacy instellingen...
06.30

Ruim 21 miljoen euro gedoneerd

Op Giro555 is in de afgelopen dagen 21,4 miljoen euro gedoneerd voor hulp aan Oekraïne. Dat is 5 miljoen euro meer dan de tussenstand van zaterdag. Het gironummer werd een week geleden namens elf samenwerkende hulporganisaties geopend voor hulp aan Oekraïne na de inval, ruim een week geleden, van Rusland.

06.00

Landelijke actiedag van start

De radio-dj's Sander Lantinga en Gerard Ekdom hebben om zes uur het startsein gegeven voor de landelijke actiedag van Giro 555 Samen in actie voor Oekraïne. Deze gaat op de radio tot negen uur vanavond duren. Op de landelijke tv begint om half negen vanavond een gezamenlijk programma (Samen in Actie voor Oekraïne). De uitzending wordt onder anderen gepresenteerd door Rob Kemps uit Best, beter bekend als Snollebollekes. Ook op Omroep Brabant radio en tv en onze social-mediakanalen zal vandaag veel aandacht zijn voor deze actie.

LEES OOK:

In actie voor Oekraïne? Meld het bij Omroep Brabant!

Actie voor Oekraïne gaat als een speer: 'Geen kleding meer brengen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.