Avondklokrelschopper krijgt half jaar celstraf in plaats van twee weken

8 maart 2022 om 13:16 • Aangepast 9 maart 2022 om 12:55
nl
Een man uit Gouda moet een half jaar de cel in wegens zijn aandeel in de avondklokrellen van vorig jaar januari in Eindhoven. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dit dinsdag bepaald. Dat is veel zwaarder dan de twee weken gevangenisstraf die de rechtbank hem eerder had opgelegd. Justitie was hiertegen in beroep gegaan.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De 36-jarige man stond terecht voor openlijk geweld op de openbare weg, opruiing en diefstal. Uit de uitspraak blijkt dat de man een zaklamp heeft gestolen, maar niet dat hij daadwerkelijk geweld heeft gebruikt.

Wel wordt hem zwaar aangerekend dat hij bewust mensen opzocht die bijvoorbeeld met stenen gooiden, die triomfantelijk bij een brandende ProRail-auto stonden of die kwetsende teksten gebruikten in de richting van agenten.

Filmpjes
Ook is volgens het hof bewezen dat hij met zijn telefoon zestien filmpjes heeft gemaakt en dat hij steeds positief reageerde op relschoppers die zich gewelddadig gedroegen. Op een bepaald moment, terwijl hij het zoveelste brandje in beeld bracht, zei hij: “Dat krijg je als je het volk de vrijheid afpakt jongen.”

Begin vorig jaar kondigde het kabinet een avondklok af om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Protesten tegen het besluit ontaardden op 24 januari in Eindhoven in hevige rellen. Een dag later liep het in Den Bosch uit de hand. Voor de ongeregeldheden zijn al tientallen mensen veroordeeld.

LEES OOK:

Altijd ME paraat: zo veranderde het politiewerk door de avondklokrellen

Gedupeerden avondklokrellen wachten nog op geld, 'schade amper vergoed'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.