Zo komen hulpgoederen op de juiste plek in Polen: 'Heel Brabant bedankt!' - Omroep Brabant
Video

Zo komen hulpgoederen op de juiste plek in Polen: 'Heel Brabant bedankt!'

13 maart om 15:46 • Aangepast 14 maart om 11:51
nl
Bakken vol met spullen worden er ingezameld om de Oekraïense vluchtelingen te helpen. En vrachtwagens vol met hulpgoederen vertrekken naar het oosten om al die spullen ook goed terecht te laten komen. Bijvoorbeeld in het Poolse dorp Nowa Swieta waar alles in een buurthuis wordt opgeslagen om alle hulpmiddelen zo goed mogelijk te kunnen verdelen. Terence Schuurmans uit Schijndel komt er tientallen bedden brengen.

Poolse vrijwilligers staan de vrachtwagen van Terence al op te wachten en helpen met het uitladen van alle spullen. Behalve zo'n veertig bedden en matrassen heeft hij ook dozen vol met andere spullen bij zich. "Eten, speelgoed, luiers", somt hij op.

"Ik wil dat ze in ieder geval een plekje hebben om te slapen."

Maar vooral bedden dus. "Ik zit in de bedden. En als je dan weer dat die mensen huis en haard verlaten hebben, misschien op een veldbedje moeten liggen. Ik wilde zorgen dat ze in ieder geval een goede plek hebben om te slapen."

En dus bracht hij de bedden zelf naar Polen, naar dit depot van waar uit de spullen verder verdeeld worden. "Om nou naar de grens te rijden met al die spullen. Mensen komen daar aan met een kind aan de hand, het heeft geen zin om daar dan matrassen naartoe te brengen."

In het buurthuis in Nowa Swieta liggen ook nog spullen uit Helvoirt die eerder al zijn gebracht. Een beetje nog, want het meeste is al uitgedeeld, vertelt Andrzej Senska. Hij is vrijwilliger en weet ook al waar de bedden en matrassen van Terence geschikt voor zijn. "Op 30 kilometer hiervandaan worden straks kinderen opgevangen uit Oekraïne die zonder hun ouders de grens over zijn gekomen. Daar gaan de bedden naartoe. Je bent dan als kind toch zo blij dat je een bed hebt."

"Mensen zijn er zó blij mee, echt waar. Heel Brabant bedankt."

Andrzej vindt het vanzelfsprekend dat de andere vrijwilligers en hij zich inzetten voor de Oekraïense vluchtelingen. "We móeten helpen. Wie weet wordt het hier ooit oorlog, dan zou je toch ook willen dat er mensen helpen?" Hij is ontzettend dankbaar voor alle spullen die uit Brabant naar zijn Poolse depot worden gebracht. "Mensen zijn er zó blij mee, echt waar. Hartstikke bedankt, heel Brabant bedankt, echt."

Ondertussen is Terence blij dat hij zijn vrachtwagen leeg heeft kunnen laden. "Ik zat echt tenenkrommend op de bank. Als je ziet hoeveel spullen er nog in Schijndel liggen, dan wil je het gewoon komen brengen." En dat is gelukt. En het zal niet te laatste trip zijn. "De wetenschap dat het op een goede plek terecht komt. Dat is denk ik nog wel het fijnste."

LEES OOK:

Bram (8) zingt honderden euro's bij elkaar voor Oekraïne: 'Wil ze helpen'

Pieter maakte een app voor vluchtelingen, maar niet alleen voor Oekraïners

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.