Gehackte woningcorporaties betalen geen losgeld: 'Belachelijke eisen'

6 april 2022 om 19:40 • Aangepast 14 april 2022 om 13:38
nl
De drie Brabantse woningcorporaties die slachtoffer zijn geworden van een cyberaanval gaan geen losgeld betalen, zo laten ze dinsdag weten. In het weekend van 26 en 27 maart werden de systemen van de corporaties Laurentius, Alwel en Zayaz aangevallen en gingen de computersystemen plat.
Profielfoto van Thijs den Ouden
Geschreven door

Cybercriminelen hebben losgeld geëist om de systemen weer op gang te brengen. Toch blijven de corporaties bij hun besluit om niet te betalen. Om welk bedrag het gaat is niet bekend.

"Niet meewerken aan criminele activiteiten."

“Ten eerste gaat het om maatschappelijk geld. Daarnaast willen we niet meewerken aan criminele activiteiten en gaat het om belachelijke eisen", vertelt woordvoerder Noud Bex. Hij vertegenwoordigt de in totaal acht Nederlandse woningcorporaties in Nederland die door de hack zijn getroffen.

Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat de gegevens van een klein aantal huurders (deels) is ingezien of opgeslagen door de daders, zo blijkt uit een verklaring op de website van Zayaz. Het is niet duidelijk wanneer de corporaties weten wat er precies aan gegegevens is gestolen. “Als we dat duidelijk hebben, zal iedereen worden geïnformeerd. We zullen dan alle gedupeerde mensen adviseren waar eventuele risico's zitten en of ze bijvoorbeeld een wachtwoord moeten veranderen”, zegt Bex. Hij kon niet aangeven of de systemen van de corporaties uit Den Bosch, Roosendaal en Breda weer normaal werken.

Losgeld betalen of niet?
Vorig jaar waarschuwde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) al dat de dreiging van cyberaanvallen voorlopig niet minder zal worden. Toen ook ging de het Team High Tech Crime (THTC) van de politie in op de vraag van het wel of niet betalen van losgeld wanneer je slachtoffer wordt van een cyberaanval.

“Het advies is om niet te betalen”, waarschuwde Marijn Schuurbiers van het THTC nadrukkelijk. “Het gevraagde losgeld komt vaak neer op tonnen en soms zelfs meer dan een miljoen. We zien in onderzoeken dat die opbrengsten worden gebruikt om nieuwe aanvallen op andere bedrijven te betalen. Daarmee blijft de criminele cirkel in stand. En betaal je toch, dan is dat geen garantie dat je uit de problemen bent. De gestolen bedrijfsdata blijven in criminele handen waardoor slachtoffers het risico lopen om nog een tweede keer te worden afgeperst.”

LEES OOK:

Cyberaanval op 3 woningcorporaties: 'Toeval, maar ze willen wél geld

Cyberaanval bij derde woningcorporatie, mogelijk persoonsgegevens op straat

Cyberaanval op woningcorporatie Zayaz, mogelijk data van huurders gelekt

Zo voorkom je dat jij slachtoffer wordt van gijzelsoftware

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!